![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Altfor mange, ikke bare i Hellas, oppfatter romtemperert som "den temperaturen som er i rommet man drikker vinen i" (som kan være over 30 grader i Hellas ![]() Noe som selvsagt er helt feil. Antakelig kommer uttrykket romtemperert fra en tid da rommene var adskillig kaldere enn de er nå, i vår elektrisitetsoppvarmede verden. En rødvins temperatur skal aldri være over 18 grader, og det gjelder for de edleste druene. En billig/enkel rødvin skal ha rundt 15 grader. Om bare grekere (og andre) kunne lært seg det!!!! En kald rødvin blir fort varmere i Hellas, så jeg vil helst ha rødvinen min servert iskald der, gjerne i isbøtte. Den varmes fort opp til 15 grader i glasset. (Jeg drikker ikke såååå fort ![]() |
#2
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#3
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#4
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Håper Arne unnskylder at vi er litt på villspor i forhold til hans innlegg her ![]() Jeg/vi bestiller gjerne gode viner til maten, også røde, men har blitt skuffet litt for mange ganger over rødvinen - som kommer "romtemperert". 30-graders rødvin er udrikkelig, uansett hvor edle dråper som er på flasken. Det finnes masse gode rødviner i Hellas, skulle bare ønske spisestedene kunne lære seg å servere rødvin med riktig temperatur (noen gjør det, selvsagt, men...). Og når vi ber om isbiter/vinkjøler til 30-graders rødvinen blir vi sett på som idioter ![]() For de spesielt interesserte, her er en tabell som viser hvilke grader vin skal ha: http://www.winelist.com/preparing-wi...ht-temperature |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Håller helt med Admirala. Hellre för kallt vin än för varmt. Det kalla rödvinet hinner värmas upp till perfekt dricktemperatur medan jag väntar på maten.
![]() |
#6
|
|||
|
|||
![]()
Kan tänka mig att om det röda vinet är sött eller halvtorrt och iskallt så blir det lite Sangriastuk på det. Det är ju aldrig fel på sommaren. Ska testa faktiskt.
|
#7
|
|||
|
|||
![]()
Håller med Admirala. Så gör jag även hemma i sommarvärmen! Ett kallt vin hinner bli perfekt tempererat åtminstone en liten stund medan det dricks. Medan ett redan för varmt vin...
![]() Senast redigerad av Stomatol den 2010-07-28 klockan 19:47. |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Har de inte tempererat vinet ber vi om en kylare. När vi har beställt ett gott vin och ser fram emot det, känns det bara fel att dricka det till grekisk rumstemperatur. En kylare vid bordet förbättrar temperaturen medan vi väntar på huvudrätten och vinet vinner enormt på det! ![]() Gott vin med kylare bredvid bordet på senaste semestern - en kväll det skulle vara lite extra. Ingen tittar konstigt på oss när vi ber om en kylare till rödvinet om det närmar sig 25-30 grader. Möjligen ser de lite stressade ut i jakten på en kylare, men tittar konstigt, det har vi faktiskt inte upplevt. |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Hej
Vi har också burit hem många 1,5 lit petflaskor med hemgjort vin. Som till min stora förvåning blivit mer drickbart efter lagring längst bak i skafferiet. Smaken var mycket lik portvin. Sen har jag faktiskt använt vinet till bål, och då har det smakat gott uppblandat med andra drycker. Jag har kvar någon flaska Retsina i källaren i stugan, har aldrig blivit förtjust i denna typ av vin, så där får dom ligga på lut. Jag har inte hjärta att hälla ut det i slasken, då jag forslat det ända hem. För oftast kommer dom med gåvor precis då man ska åka iväg hemåt. Men som Arne skriver så är olivoljan oftast mycket fin. ![]() ![]() Myssa |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Hej!
Vi har precis som Arne och många av er andra hållt god min inför värden på det ställe vi bott på när han kommit med sitt vin. Första gången vi bodde hos Costas blev vi glatt överraskade när vi anlände efter midnatt, och det låg en 1½ liters petflaska vin i kylen. Detta förbyttes snabbt i diverse ansiktsgrimaser när vi smakat det... Utseendemässigt såg det också ut som ..diskvatten. Vi såg dock till att innehållet i flaskan minskade lite varje dag under vår vistelse... Samtidigt som vi, bodde där också ett gäng engelsmän. Dagen innan deras avresa kom ett av paren bort till oss och undrade om vi ville ha vinet som blivit över. Vi tackade artigt nej, och de berättade att de bott en hel del år hos Costas. Varje år kom han med detta odrickbara vin till dem både när de anlände och när de sedan skulle resa hem. De hade inte heller hjärta att säga något, utan hällde ut vinet på vägen till flygplatsen. När vi sedan skulle lämna Costas, kom han med lite avfärdspresenter, vindruvor, vattenmelon och såklart detta vin. Vi tackade glatt, la allt i bilen och efter en halvtimmes körning stannade vi och tömde ut vinet i dikeskanten. Året efter återkom vi till Costas ungefär vid samma tid. Engelsmännen var också där. En kväll skulle det trampas vin. Ett ton vindruvor anlände till cementkaret och alla vi gäster fick hjälpa till med vintrampandet. Under tiden bjöds det på raki ( urrh... vilket jag inte gillar), och kakor. När vinet sedan var färdigtrampat var det fest. Värdparet bjöd oss gäster och en del vänner på middag med diverse olika rätter dukat på långbord. Och till detta serverades såklart husets egna vin (från förra året)... Vi och engelsmännen hade roligt åt denna vedervärdiga dricka. En hel del hamnade bland blommorna när mörkret fallit och ingen såg. ... |
#11
|
|||
|
|||
![]() |
#12
|
||||
|
||||
![]()
Det verkar som om alla fått vin som är dåligt, vilket ju är tråkigt.
![]() Ett färdigt vin skall vara minst tre år gammalt och ha en klar ljus sherryfärg. Det vinet smakar inte ättika. Ju längre det lagras och får vara kvar i sin tunna dessto bättre blir det och starkare. Passar perfekt till den grekiska maten. Jag har smakat ett 15-årigt vin och det var fantastiskt. I min källare ligger flera flaskor med 12-15 årigt vin, vilket drickes bara vid särskilda tillfällen. Jamas! Sorgligt nog får man nästan alltid det "dåliga vinet" på tavernor och restauranger åtminstone sommartid, vilket gör att många inte får en chans att smaka det goda. Det är ju faktiskt samma med rakin, du kan få en god raki men ofta, särskilt på tavernor, får man halvtaskig och illa gjord raki. Nästa gång fråga hur gammalt vinet är så hoppas jag att ni får en bättre upplevelse av vin direkt från tunnan. lars Kriti stin kardia mou |
#13
|
||||
|
||||
![]()
Är det okej om vi som tycker att rödvin är godast vid c:a 22°C fortsätter att dricka vinet vid den temperaturen?
![]() /kimmen |
#14
|
|||
|
|||
![]()
Förmodligen inte. Det kan du åka fast för.
|
#15
|
||||
|
||||
![]()
Detta kan utvecklas till en tråd i klass med sockar i sandaler ...tavernaklädsel...vad har vi mer, barnuppfostran? Chania versus Rethymnon?
|
#16
|
|||
|
|||
![]()
Då vinner Chania
![]() ...men angående dåliga viner som många tydligen bjuds på så tycker jag att de varit helt ok i de allra flesta fall där vi blivit bjudna. I Grekland dricker vi aldrig särskilt fina viner, vi tycker det är helt OK att de allra flesta gångerna testa husets viner...Oftast helt OK, men ibland dricker vi inte ur... Det är fascinerande hur olika smak det kan vara från taverna till taverna.Vi har mest bjudits på ouzo eller efterrätter i Grekland och vi har då aldrig farit illa av det ![]() Lissi |
![]() |
|
|