![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Åter till dricksen nu. På svenska restauranger ger vi aldrig dricks. Detta i ljuset av att notan ju redan påförts en obligatorisk serveringsavgift i storlek 13 procent. Då blir det ju tårta på tårta.
I övärlden däremot, där giva vi dricks enligt prisprincipen, innebärande att om mat o dryck på tavernan har lågt pris, då ger vi rikligt dricks, alltså upp emot tio procent. Vid dyr mat och dryck icke en cent i dricks. Arne och Hustrun Direkt från stugan på Skäret i strålande väder |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Yanna |
#3
|
||||
|
||||
![]()
Har ingen delad uppfattning på den punkten.
Arne |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Nu förstod jag nog inte hur du menade, Arne.
Yanna Ibland tar det tid innan poletten trillar ner...fattar! ![]() Senast redigerad av Yanna den 2011-07-17 klockan 10:42. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
En uhyre sjelden gang gir jeg ikke driks i Hellas, da er både mat og service lavmål. Men som regel er det jo slett ikke sånn på mindre øyer, tvertimot. Tipser som oftest minst 10 prosent, det føles riktig. Måltidene er gode (og billige), servicen god. Dessuten betaler jeg nok litt for gleden ved å kunne spise ute under åpen himmel. I varmen....
Her hjemme, i Norge, blir det som regel driks på restaurant/kafe, selv om service er inkludert i regningen. Fordi mange servitører her tjener elendig, gjerne studenter med ekstrajobb. Men tips til taxi? - det der skal det bli slutt på. Gammel vane. Her har det blitt sånn at passasjeren altfor ofte må være 'guide' for sjåføren, være lokalkjent uten å ta en 'sightseeing' rundt om i byen. I Hellas får sjåføren driks - har dog opplevd at noen har vegret seg for å ta i mot ekstra, men aner ikke hvorfor. |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
När jag jobbar i Grekland på café så har vid ett flertal tillfällen gästerna (läs:turisterna) lämnat några cent (sån't man ända inte har användning för, encentare, femcentare) på bordet när de gått. Detta trots bra service. Grekerna däremot dricksar aldrig. Själv dricksar jag alltid i Grekland när jag fått bra service och/eller bra mat. Har det av någon anledning varit dåligt, ja då dricksar jag inte. Precis som i Sverige. Och var folk i allmänhet har fått idén ifrån att i Sverige är dricksen inräknad i notan, det vill jag gärna veta ![]() Dessutom: när man får springnota (vilket tyvärr händer, how dare you?) får den stackars servitrisen/servitören själv stå för den summan. INTE roligt. /ENIAC - i restaurangbranschen ![]() Senast redigerad av ENIAC den 2011-07-17 klockan 14:14. |
#7
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Hva betyr 'springnota'? Finner ikke et synonym på nettet. |
#8
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
![]() |
#9
|
||||
|
||||
![]()
Här ligger en hund begraven! Jag ringde helt nyss en bekant som arbetar som servitör på en av Umeås större krogar. Han lät meddela att grundlönen är usel, cirka 18.000 Kr i månaden före skatt, men att snittsumman på dricksen sällan understeg 2000 Kr i veckan. Alltså 8000 Kr rakt ner i fickan utan skatt var månad...
Icke då att undra på när det finnes ivrare för drickssystemet på svenska krogar! Det här förmenas vara ett ypperligt tillfälle för de svenska skattemyndigheterna att agera. Arne |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() För övrigt dricksar jag inte när jag går fram till baren och beställer dryck och själv bär ut den till mitt bord. Kostar drycken 49:- och jag lämnar fram en 50-lapp så lämnar jag givetvis enkronan på bardisken, men i övrigt dricksar jag inte när jag själv som gäst "gör jobbet". Vare sig jag är i Grekland eller Sverige. |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Jag lämnar alltid dricks för god service och bra mat oavsett i vilket land jag är. Däremot inte om jag handlar ett glas vin i baren och själv bär det till bordet. Har extraknäckat under studieåren i restaurangbranschen och vet hur oerhört mycket dricks man kan få en kväll och hur oerhört lite det kan bli en annan gång.
Eva |
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Malin |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() /kimmen |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
En månadslön på 18.000 är väl inte usel, eller!!!!!! |
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Att hotell o restauranganställdas avtal är så uselt beror på att de "förväntas" få dricks också...så har det alltid varit. OB-tillägget är sjukt lågt och ofta har de arbetstider som ingen annan vill ha ![]() Har man råd att gå ut och äta har man råd att "dricksa" också! Men svenskar är kända utomlands för att vara snåla efter vad jag hört ![]() |
#16
|
||||
|
||||
![]()
...och på tal om löner: i Grekland är man inte speciellt högavlönad som säsongsarbetare. Ofta pratar vi 5€ i timmen... plus eventuell dricks. Fast då skattar man ju inte - men ändå
![]() |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Hmmm...ska man betala dricks för att personalen har dålig lön
![]() ![]() För min del gäller det senare iaf! Yanna |
#18
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ska vi blanda in USA i diskussionen så tjänar man skitdåligt i hotell-restaurangbranschen där. Har en vän där som jobbar på förstklassigt hotell och tjänar 7$/h. Där lever man på dricksen. Får man ingen, tillfrågas gästen om servicen varit undermålig. Skulle man göra detsamma i Sverige skulle väl gästen be att få tala med restaurangägaren - och klaga på girig servitris ![]() För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön! |
#19
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Dricks ska överhuvudtaget vara till person o inte till alla i arbetslaget. Låt oss säga att jag varit på restaurang och ätit en gudomlig middag som varit mer än perfekt...samtidigt har servitören varit nonchalant och gett mig dålig service, då skulle jag vilja att min dricks gick till kocken o absolut inte till servitören! Isåfall..om jag kallar in kocken o vill ge honom en slant...då känns det helt plötsligt lite dumt o fel....näää bort med dricksen...jag kan berömma kocken eller servitören ändå, för det är väl tanken som räknas o inte kronorna? ![]() Jag kan tänka mig att det finns andra åsikter än mina, men att dom kan ha att göra med vilken inkomst man har själv. ![]() ![]() Yanna |
#20
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
![]() |
|
|