![]() |
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Jag håller helt och fullt med Lars i detta om viner... och jag har simmat djupt i tunnan!
Vinet ska vara mörkt och nästan brunt.. lite åt Mavro Daphne hållet. Det ska ha mycket smak och är oftast ganska alkoholstarkt. Sedan finns det rävgifter från dunk som de kallar husets-vin men de är ganska snabbt avslöjade. Man bör dricka mycket vatten i samband med detta dels för att rensa munnen plus att inte häva i sig för många promille. Denna typ av viner passar bäst till det som "mama" kokat ihop själv, d.v.s lamm i ugnen eller liknande. Detta är inga viner man tar med sig på flaska hem, utan de ska drickas på plats och i rätt miljö... De allra godaste får man oftast i de små byarna utanför allfartsvägarna. De är i regel hemtrampade och tillverkade med kärlek till lukt och smak. Inga industriprodukter med andra ord! Sedan finns det en uppsjö av andra buteljerade lokala viner, men jag föredrar det som kommer direkt ur en tunna... /Ulf |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Ulf jag börjar misstänka att du pratar om de vinner jag i smyg brukar hälla ut i grusgången eller rabatten.
![]() Eva |
|
#3
|
||||
|
||||
|
Citat:
Har kvar en flaska med detta vin som redan vid buteljeringen 1994 var 13 år gammat. Färgen var som mörk sherry, smaken och styrkan angenäm på min ära. Fottrampad enligt konsten alla regler och välsignad av min gode vän och bypräst Konstantinos, som dessvärre inte längre finns bland oss. Varje gång jag kollar vinkällaren undrar jag hur detta vin kommer att smaka. Flaskan skall öppnas 2014. lars Kriti stin kardia mou |
|
#4
|
|||
|
|||
|
Själv så har jag en plastflaska med honungsraki som jag köpte i somras ståendes i kylen, den tas fram då och då, självklart efter maten.
![]() Den köpte jag när vi var ute på en färd med turisttågen, så det är väl mest bara en souvenir, men en trevlig sådan och bryggeriet var väldigt mysigt. |
|
#5
|
||||
|
||||
|
Goda dagar kan ansamlas som solskenet i druvan,
trampas och buteljeras samt lagras tills det är moget och kan läppjas i lugn och ro framför brasan. Om resenären har en god årgång behöver han inte mer besvära sig med att vandra - de gyllne ögonblicken kan fås att glöda i glaset när som helst. FREYA STARK (1893 - 1993) UR PERSEUS IN THE WIND Simetra - som inte förstår något om tjusningen med vin och därför inte dricker denna dryck... men en kall öl är alltid gott!
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
Stanna till vid den lilla minimarketen invid piren i Kalamaki och be om en 5 liters dunk av husets röda, det går an att provsmaka innan
Jag köper allt mitt vin därifrån sedan snart ett år, precis som ett flertalet tavernor i Chania. Vinet är hemtrampat, rödbrunt och starkt, lagrat på träfat med den karakteristiska bismaken av Metaxa, tillverkat av ägarna till butiken (Manolis och Athanai) och kostar ynka €8. Man kan om så önskas även köpa vitt vin och raki av toppkvalité. 5 liter raki kostar ca €16.//Kikh |
![]() |
|
|