Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Egeiska öarna & Sporaderna > Lesbos

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-11-25, 19:09
rickys avatar
ricky ricky är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2005
Ort: Malmö
Inlägg: 1 096
Standard Sv: Lesvos och maten

Anjovis och sardiner är väl inte direkt kryddade, det är fiskens egen smak som skiljer sig markant åt. Är den grillad/friterad så är det väl i princip bara salt o citron och ärt den inlagd så är det väl bara rejält med salt. Marinerade däremot så finns väl en viss kryddning eller smaksättning.

Fick för övrigt ett bra svar när jag frågade Seahorse ägare vilket han tyckte var godast, sardiner eller anjovis?
Jag fick svaret att båda är lika goda men olika i smaken, och det är precis så det är
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-11-25, 19:12
rickys avatar
ricky ricky är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jun 2005
Ort: Malmö
Inlägg: 1 096
Standard Sv: Lesvos och maten

Fast jag undrar om sardiner inte är godare om man jämför den grillade varianten?
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-11-26, 10:27
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Lesvos och maten

Citat:
Ursprungligen postat av ricky Visa inlägg
Anjovis och sardiner är väl inte direkt kryddade, det är fiskens egen smak som skiljer sig markant åt. Är den grillad/friterad så är det väl i princip bara salt o citron och ärt den inlagd så är det väl bara rejält med salt. Marinerade däremot så finns väl en viss kryddning eller smaksättning.

)
Det vi i Skandinavien kallar för ansjovis är en kryddad fiskkonserv det var det min vän använde. Undrar om den inte är gjord på skarpsill.

Eva
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-11-26, 10:44
JohnSs avatar
JohnS JohnS är inte uppkopplad
 
Reg.datum: dec 2006
Ort: Ryfylke, Norge
Inlägg: 804
Standard Sv: Lesvos och maten

Citat:
Ursprungligen postat av Eva L Visa inlägg
Det vi i Skandinavien kallar för ansjovis är en kryddad fiskkonserv det var det min vän använde. Undrar om den inte är gjord på skarpsill.

Eva
I Norge er det vi kaller ansjos laget av brisling, som jeg tror er det samme som svensk skarpsill.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2014-03-09, 09:33
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 484
Standard Sv: Lesvos och maten

Att smaka på saltade sardiner med ouzo tycker jag låter väldigt intressant! Hoppas det finns färska sardiner när vi är på Lesvos i maj.

Men hur är det med vin på Lesvos? Jag läste att det tidigare fanns mycket vinodling, men odlingarna drabbades av sjukdom. Hur lätt är det att få tag på vin från Lesvos i dagens läge? Någon som kan rekommendera något? Retsina tillverkar man väl inte där?

/ Anne
Svara med citat
  #6  
Gammal 2014-03-09, 09:48
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Lesvos och maten

Någonstans har jag läst att det finns en vingård i Chiria (stavning osäker) ska kolla upp det med en grekisk vän som säljer olivolja och honung från ön. Han är inte från Lesbos men har bra kontakter där. Jag vet också att det varit problem med olivoljeproduktionen 2013 både där och på andra ställen i Grekland.

Eva
Svara med citat
  #7  
Gammal 2014-03-11, 10:26
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 484
Standard Sv: Lesvos och maten

Matt Barrett skriver i sin guide om Lesvos att det finns en vingård som heter "Methymneos". Så få se om vin därifrån finns på någon taverna. Vill gärna både äta och dricka lokalproducerat! Och kanske man inte orkar med ouzo hela tiden.

/ Anne
Svara med citat
  #8  
Gammal 2014-03-11, 10:52
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Lesvos och maten

Citat:
Ursprungligen postat av Alala Visa inlägg
Matt Barrett skriver i sin guide om Lesvos att det finns en vingård som heter "Methymneos". Så få se om vin därifrån finns på någon taverna. Vill gärna både äta och dricka lokalproducerat! Och kanske man inte orkar med ouzo hela tiden.

/ Anne
Det är nog där jag läst det. I Jannes inlägg med länk till Topp 3 i Grekland från den här veckan omnämns vingården och den ligger i Chidira. Ouzo dricker jag gärna men inte till maten och inte i några större mängder eftersom det är ganska starkt. Lagom som en lite aptitretare eller vid balkongsittning. Det finns mycket lokaproducerat på Lesvos eftersom det är en riktig jordbruksö.

Eva
Svara med citat
  #9  
Gammal 2014-03-18, 16:20
Alalas avatar
Alala Alala är inte uppkopplad
 
Reg.datum: jan 2008
Ort: Finland
Inlägg: 6 484
Standard Sv: Lesvos och maten

Och så har jag igen fördjupat mig lite mer i Matt Barrett och han berättar att det i Molyvos finns en butik (i hamnen tror jag att det var) som säljer lokalproducerat, också "Methymneos" vin. Så det låter ju bra!

Läser man bara Matt Barrett och Kalimeras e-guide så är man ju hur fit for fight som helst när man ska till Lesvos. Nu när resan börjar och närma sig så blir man riktigt ivrig.

/ Anne
Svara med citat
  #10  
Gammal 2014-03-21, 13:48
Eva Ls avatar
Eva L Eva L är inte uppkopplad
 
Reg.datum: feb 2005
Inlägg: 8 008
Standard Sv: Lesvos och maten

Här finns lite intressant att läsa för alla som gillar djur och natur. Tror det är ok att länka till numera. http://www.lesvos.com/wildlife.html

Eva
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 08:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT