![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Det där stämmer med vad jag precis läst i Kajsa Ekis Ekmans bok Skulden. Hon skriver att pga EU:s jordbrukspolitik importerar Grekland mer grönsaker än de exporterar - t ex tomater för 12 milj € årligen, är hennes siffra. Men jag hade inga illusioner om ekologiskt och närodlat innan heller. Man ser ju, när man handlar frukt och grönsaker i Grekland, att mycket ser lika välputsat ut som oekologiskt och importerat gör hemma. Ibland står det ju på att det är lokalt, t ex när det gäller apelsiner och vindruvor, och man ser på storlek och färg att det ser "äkta" ut. Men mycket övrigt är nog importerat (och icke ekologiskt). |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
/Netwolf |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nej, jag menade bara att bekräfta det du skrev. Våra olika siffror kan röra sig om olika sätt att räkna, olika år eller vad som helst. |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Vad jag förstår är det dyrt att bara certifiera sig.Sedan så har jag förstått att mångt o mycket som odlas drivs upp med näringslösningar o tillskott o ej naturligt.Likväl som köttdjur/mjölk får räcerfoder för att ge mer.Konstigt att vi inte alltid mår så bra?
Hasse |
#5
|
|||
|
|||
![]()
Tack för era svar! Jag har bara rest till Grekland mellan Juli-September, så antingen är de eko eller så tål jag de importerade tomaterna? Äter mycket grekiska sallader!
![]() Jag har nästan bara sett "ful oputsad" frukt i Grekland, ser likadant ut i ekologiska avdelningen på ICA, försöker handla så mycket eko som plånboken tillåter ![]() |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Jag tror att på de flesta små öarna så är det EKO som gäller,utan cert då,vilket jag inte bryr mig om,då jag ser hur det odlas osv.Senast på Karpathos,eko oliver/olja,get,honung...småskaligt o gott som f-n
![]() Syran i tomater bl.a. i många importer till Sverige är häftigare än solmogna i Grekland,i mitt tycke. Hasse |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Om de importerar tomater för 12 miljoner euro per år blir det en tia per grek...
|
#8
|
|||
|
|||
![]()
Vet inte hur det är med grönsaker i allmänhet i Grekland, och huruvida de är ekologiska eller ej. Har dock inga illusioner om att lokalt odlade grönsaker automatiskt innebär att de är ekologiska. Tycker inte miljömedvetenheten verkar var så stor i Grekland.
När det gäller oliver och olivolja så hörde jag i ett tv-program (minns inte vilket) att i stort sett alla olivodlingar regelbundet besprutas mot ohyra på Kreta. Det märks också när jag inför hemresan brukar köpa olivolja : det är bara ett fåtal som är märkta med "ekologiskt odlade". |
#9
|
|||
|
|||
![]()
Har inte varit inloggad i detta forum på mycket länge, men råkade läsa detta inlägg och kände att jag var tvungen att kommentera. Tyvärr så är det så att det mesta som odlas här är besprutat! Det finns ekologiskt eller som de säger här biologiskt, men priserna är skyhöga jämfört med de besprutade. Vi har som regel att INTE köpa tex tomater och gurkor utanför säsong dvs under vinterhalvåret då de flesta kommer från Kreta. (Känt för mycket besprutning)
![]() Yvonne |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Tycker det är bra att man här hemma har ett ganska stort utbud av ekologiska varor i de flesta butiker och till rätt hyfsade priser dessutom ![]() Simetra ![]() |
![]() |
|
|