![]()  | 
	
| 
	 | 
| 
		 
			 
			#1  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			intressant diskussion 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	våra notor för 2 vuxna med öl och vin brukar sällan gå på mer än 20 euro, spelar ingen större roll om man dricker vin, eller läsk det är ungefär samma pris ibland faktiskt dyrare med läsk om man jämför mängden   (tur för mig som älskar vin, men kan ju bli lite dyrare för en barnfamilj med törstiga barn![]() sedan spelar det förstårs roll vad man äter om man som vi älskar den grekiska maten som oftast är mycket rimligt prissatt, eller om man vill äta en köttbit med pommes och bea.... men måste ju tillägga att Naxos fortfarande har väldigt låga priser om man jämför med en del av de större charteröarna, var kan man få en iskall 50 cl Öl serverad i solstolen för 2 euro? som man får på stranden i Agios Prokopios nedanför Barbouni ![]() trevlig semester på er alla Grekland älskare Zelda/Ia som är på Naxos mellan den 12-22 juni  | 
| 
		 
			 
			#2  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 Citat: 
	
 Men vad äter ni (2 vuxna) då ni dricker vin? Vad kostar vinet ni (2 vuxna) dricker? Ge ett prisexempel på någon maträtt ni äter.  | 
| 
		 
			 
			#3  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Vi (2 voksne) spiser ikke forrett og hovedrett slik som noen av dere gjør, men kjøper mezedes (småretter) som vi deler på, som regel fire forskjellige retter. En av dem er som regel med kjøtt eller småfisk (f.eks. grillede sardiner), andre ganger har vi vegetarmåltider. I tillegg har vi brød, vann og 1/2 kilo vin. Det pleier å koste ca 25 euro, notaen er så å si alltid på mellom 20 og 30 euro. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Det hender vi flotter oss med fersk fisk (med en salat til) og da blir regningen det doble   Men så godt at det er verd prisen.
		 | 
| 
		 
			 
			#4  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Naxos är förhålandevis billigt, vi åt för 25-30 euro på kvällen för två; varsin grillad rätt, en tzatsiki och en eller 2 halvlitrar vin,  (samtididigt överlag hög klass på käket (utom på hamnpromenaden)  nu kanske det är lite dyrare iom momshöjning (vi räknade ut att det borde handla om 1.5 e ca på notan i höstas beror på momshöjningen)  
		
		
		
		
		
		
		
		
			Lunch, dvs en greksallad, något småvarmt och öl brukade kosta runt 18-20e här åt vi tvärtom lite billigt några dagar Edit, ja jag såg nu ni var fem  
		Senast redigerad av Mahava den 2016-03-01 klockan 08:02.  | 
| 
		 
			 
			#5  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Hej Alla 
		
		
		
		
		
		
		
		
			![]() Kostnader från 2009, lite justering i procent kanske behövs. Öar som besöktes under tre veckor var Rhodos, Symi, Chalki och Kastellorizo. Vi två är varken veganer, nykterister eller annat utgiftshämmande ![]() Kostnader för vår ö-luff Eftersom många frågat oss vad det kostar att ö-luffa (även vi har undrat), så därför försökte jag bokföra våra kostnader under vår ö-luff, efter bästa förstånd. Indelning av våra kostnader är ganska grov men ger en hyfsad uppfattning om hur de fördelade sig under vår tre veckors ö-luff. Kostnader för flygresan tillkommer. Tilläggas bör att denna ö-luff var vår dyraste hittills. Utgifterna som redovisas under Super Market, täcker allt från Vatten, ”slödrick” (sådant man blandar med, på ”göteborska”) till alkoholhaltiga drycker, kartor och mat. Boendet kunde ha varit billigare för oss men vi kostade på oss lite extra, men samtidigt ingick en generös frukostbuffé på de två dyraste alternativen, vilket reducerar priset med en 25 till 30 €. Vi åt frukosten/brunchen vid cirka kl 10:00 och behövde bara någon liten fika på eftermiddagen så klarade vi oss till middagen. Den största posten efter boendet är restaurangbesöken, där går det att spara en del på att laga lite mer mat i lägenheten. Mat och rums-kostnaderna utgör tillsammans cirka 2/3 av kostnaderna för ö-luffen. Utgifter Summa Super Market € 304.50 Buss € 15.40 Båtbiljetter € 133.70 Frukost/Brunch € 63.40 Lunch € 222.60 Middag € 470.30 Bensin € 18.00 Moppehyra € 81.50 Båtutflykter € 110.00 Apotek € 9.60 Boende € 1 170.00 Taxi/Båttaxi € 145.00 Tåg € 32.00 Övrigt, dricks mm € 68.00 Total summa € 2 844.00 Senast redigerad av PA den 2016-03-01 klockan 08:16.  | 
| 
		 
			 
			#6  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Intressanta svar, tack ska ni ha! 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Vi reser mycket, och alltid budget. Eller alltså, vi betalar inte extra för nåt vi kan få billigare. På det sättet har vi faktiskt kunnat vara utomlands upp till 6 veckor i året fast vi är en helt vanlig familj med huslån och liknande. Då vi väl är utomlands vill vi gärna äta gott och njuta av lokal mat och det går också fint när man hittar prisvärda ställen. Jag ska börja göra precis som PA och skriva upp alla kostnader för resa, bara för att ha senare. Ångrar lite att jag inte gjort det för varje resa. Väldigt roligt att ha allt sparat! Under vintern lägger vi alltid undan pengar för de dar vi inte ätit lunch ute på jobbet. Varje fredag tar vi ut motsvarande summa och sparar i en burk. Det blir en hel del slantar, och det har räckt både till flygbiljetter och äta-ute-kassa för resor.  
		 | 
| 
		 
			 
			#7  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 Citat: 
	
   serveras ofta med sallad och pommes (jag föredrar med bara sallad) moussaka, souvlaki, Grekisk sallad,(det finns mycket att välja på) priser ligger mellan 5-8 euro på de restauranger i Agios Prokopios där vi spenderat de flesta Naxos semestrarna de senaste 15 åren![]() vinet brukar kosta mellan 1.80-2.50, ölen mellan 2-2,50. vi är mätta och nöjda med det  
		 | 
| 
		 
			 
			#8  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Maja, eftersom ni ska till Naxos roade jag mig med att titta på vår 3-veckorsresa i höstas. Vi var halva tiden på Amorgos och halva på Naxos, Agios Prokopios. Nu är vi två personer som går ut och äter måltid på taverna. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Jag konstaterar då att snittet på Amorgos var 18 Euro. Då var det mat och ett halvt krus vin för 2 personer. Då har jag inte räknat in dom 2 dagarna vi tog färsk tonfisk, då gick middagen på 23 Euro. På Agios Prokopios och Agia Anna, Naxos var snittet 15 Euro. Då hade vi hämtmat en dag. Jag har jag räknat bort en middag då Vaggelis bjöd oss och en middag då vi tog ett fint kött med en underbarare sås för 28 Euro. Vi tar aldrig någon förrätt till middagsmaten. Om man äter en ordentlig frukost kan man utesluta lunchen. Eller ta gyros eller omelett, som är billig. Tar man en ouzo eller ett krus vitt vid lunchtid får man ofta meze till. Tillräckligt för en lunch och kostnaden blir oftast 5-6 Euro. Dom grekiska matportionerna är så enormt stora, så när man har möjlighet, beroende på maträtt och taverna tar jag barnportion. Oftast behöver man bara betala halva priset. Vi har fått erfarenhet av var man får rikligt med meze till ouzon och var man kan få barnportioner och dit återkommer vi. Går man till någon taverna som man trivs med som i det närmaste blir ett stamställe blir man bra betjänad, får god mat och "det lilla extra", oftast ett krus vitt extra, extra raki, frukter eller något annat "on the house". Ha en bra semester på Naxos, ni kommer inte att ångra er! Birgitta  | 
| 
		 
			 
			#9  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Ser nu att ni har ändrat er till Amorgos. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Men jag har även beskrivit prisbilden där. Och har ni nu slutligen valt Amorgos har ni än mindre anledning att ändra er. Amorgos är bara så underbar ö!!!! Birgitta.  | 
| 
		 
			 
			#10  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Tack Birgitta, många fina tips! Barnen äter hemskt gärna omeletter, så det blir ett riktigt bra lunchalternativ för oss.  
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Vilka goda smårätter rekommenderas? VI har inte rest i Grekland tidigare, utan mest rört oss i olika delar av Italien och Cypern.  | 
| 
		 
			 
			#11  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Cheese balls, fennelballs, tomatoballs, (små friterade bollar med ost eller tomat eller dill) saganaki, (friterad ost) ,beetroot (rödbetor), olika dipar, spenatpaj ( spanakopita) , ostpaj (tiropita) , fava (som jättetjock ärtsoppa, underbart gott...) dolmades (vinblad med fyllning) , melitzanes  mmmm  Det finns massor och alla smårätter på menyn brukar vara översatta till engelska.... 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Vi beställer tre-fyra st varav en inte är vegetarisk (till maken) och det brukar kosta 12-15 euro. Vi blir MÄTTA!! Lissi  | 
| 
		 
			 
			#12  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			
Jag har gjort en lista över olika smårätter och huvudrätter. Det står om de innehåller kött, fisk eller är vegetariska. Huvudrätterna kan oftast även ätas som smårätt, eller vice versa. Det bästa - tycker jag - är att beställa in många rätter och dela på.  
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Här finns tips på grekiska smårätter. Här finns tips på grekiska huvudrätter.  | 
| 
		 
			 
			#13  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Det talas mycket om ett krus vitt, kollar menyer men hittar endast flaskor. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Vad brukat ett krus vitt kosta och hur beställer man det? ![]() Tänkte byta Mythos mot vitt någon gång..  | 
| 
		 
			 
			#14  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Du säger bara: Half kilo white wine. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Eller red wine. Eller One kilo. Ibland råkar man ut för att dom svarar att dom bara har glas med vin. Det brukar vara betydligt dyrare. Ibland brukar vi då tacka för oss. Birgitta.  | 
| 
		 
			 
			#15  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 Citat: 
	
    
		 | 
| 
		 
			 
			#16  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Jodå, det finnes krus att få även på Naxos. Dels den berömda rosafärgade plåtmuggen, dels också i form av lerkrus, men därtill i glasflaska med hög hals. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Priset ligger runt 3,5 € med fluktuation 50 Cent upp eller ner för en halvliter. Wine from The Barrel går också bra att beställa. Det är samma sak som Local Wine. Arne  | 
| 
		 
			 
			#17  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Når man bestiller en kvart, en halv eller en kilo vin, får man uansett vin fra fat (platflaske, bag-in-boks osv), og som regel er den lokal - det er jo ikke alle steder i Hellas som har vinproduksjon. Man trenger altså ikke be om annet enn x kilo vin, samt spesifisere rød, hvit eller rosé. Mange tavernaer har bare to av variantene, noen bare én. Det er også helt ok å be om å smake på denne vinen før man ev. bestiller.
		 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	 | 
| 
		 
			 
			#18  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
|||
		
		
  | 
|||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Har fört kassabok sen min första resa 1988. Först Drachmer och sen Euro. Första resan fick man 2000 drachmer för 100 kr, innan de bytte till Euro 2003 fick man 3 800 drachmer.  
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Älskar den grekiska maten och äter lunch o middag ute. Till lunch delar man på en förrätt, en varmrätt. 2 stora öl i kylda glas ( Mythos) och en stor vatten. På kvällen tar man en Ouzu med såklart   + 1/2 förrätt o varsin varmrätt. På italienare blir det ju 3 rätters..  Vi tar ofta en asiat som är lite dyrare Snittet på pp ligger mellan 14 E och 21 E . Jmr med Sverige 2009 : Karpathos , Lunch 17 E middag 23 E 2010: Thassos, Lunch 15 E middag 18 E 2010: Lefkas, Lunch 14 E middag 21 E 2011 Skiathos, Lunch 13 E middag 21 E 2011 Kos, Lunch 14 E middag 18 E 2012 Kefalonia, Lunch 13 E middag 19 E 2012 : Parga ,Lunch16 E middag 18 E 2013: Lefkas, Lunch 16 E middag 18 E 2013: Samos,Lunch15 E middag 17 E 2014: Halikidiki, Lunch 17 E middag 17 E 2014 :Korfu, Lunch 18 E middag 19 E 2014: Rhodos, Lunch15 E middag18 E 2015: Kefalonia, Lunch 15 E middag 17 E 2015. Kreta,Lunch18 E middag18 E  | 
| 
		 
			 
			#19  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			En väldigt bra sammanställning. Humana priser på middagsmaten. Är man som jag liten i maten och kan få halvportion till halva priset blir det billigare. 
		
		
		
		
		
		
		
		
	
	Och som jag har skrivit tidigare; hittar man ett ställe där man får rikligt med meze till lunch-ouzon eller tar en gyros eller omelett blir lunchkostnaden billigare än ovan. Vi är inte ute efter att äta så billigt som möjligt. Vi vill ha det vi känner för just den dagen och att äta lagom. Känner vi för fisk vet vi att det blir dyrare, men "so what"? Birgitta.  | 
| 
		 
			 
			#20  
			
			
			
			
			
		 
		
	 | 
||||
		
		
  | 
||||
| 
		
	
		
		
			
			 
			
			Det verkar vara fler än vi som äter "light". Fast aldrig är jag så mätt som i Grekland.  
		
		
		
		
		
		
		
		
			 
		Senast redigerad av Bea den 2016-03-02 klockan 17:15.  | 
![]()  | 
	
	
		
		
  | 
	
		 |