![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Det vi söker är grädde som kommer från mjölk. |
#2
|
|||
|
|||
![]()
Spizeman, det står att det är "grädde av mjölk", 35%-ig fetthalt med förtjockningsmedel carragenan (hu!). När man tar bort det naturliga fettet, så får man lägga till annat skräp, för att den ska få tillbaka konsistensen. Inget annat konstigt står i innehållsförteckningen, faktiskt. Men jag förstår att du inte ens trodde det var grädde. Jag har tyvärr inte smakat den där sorten.
|
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
#4
|
|||
|
|||
![]()
Karragenan är en vanlig tillsats även i svenska mejeriprodukter, den 36%-iga vispgrädden med lite längre hållbarhet (paketen har skruvkork) har tillsats av E407 = karragenan för att grädden ska "hålla ihop" och gå att vispa.
|
#5
|
|||
|
|||
![]()
Ja visst är det så, Didi-san. Men här kan vi i alla fall välja den fullfeta, 40%-iga. Mums!
|
#6
|
|||
|
|||
![]() |
#7
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Alltså, producenterna tar bort 10% av fetthalten och lägger till ett "stabiliseringsmedel" utvunnet ur alger. För normalkonsumentens hälsa har sänkningen av fetthalten mariginell betydelse. Vofför gör di då på dette viset? Sannolikt därför att hållbarheten förlängs; något som livsmedelsindustrin alltid strävar efter, men som ofta ger oss sämre produkter. Som, sedan länge, notorisk läsare av innehållsförteckningar, är jag så in i h-e trött på alla sk-tprodukter i hyllorna! ![]() |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Håller fullständigt med dig, Pnyx! Men idag vet väl alla, att fullfeta och inte light är hälsan för människor? Så vad gäller den, kan vi mumsa i oss bra fetter bäst vi vill (om vi inte samtidigt äter en massa kolhydrater).
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Jag ville inte starta en diskussion om vad som är hälsosamt eller inte. Min synnerligen enkla fråga vara. Finns det grädde gjord av komjölk i Grekland?
|
#10
|
|||
|
|||
![]()
Och svaret tycks vara ja, men inte utan karragenan.
|
![]() |
|
|