|  | 
| 
			 
			#13  
			
			
			
			
			
		 | ||||
| 
 | ||||
|  Sv: Pistagenötter från Egina 
			
			Pistagenötterna som produceras på Egina anses vara de allra bästa som odlas i Grekland. Pistagenöten är som kanske många vet inte en nöt, trots namnet, utan en stenfrukt. Bilderna som jag lagt ut här ovan är tagna i mitten av juni. Skördetiden för pistagenötterna på Egina är ungefär 15 augusti - 10 september såvitt jag vet. Det innebär att de på mina bilder hinner sola sig 2-3 månader ytterligare innan de skördas. På den tiden hinner de få en del mera färg men ser väl annars ungefär likadana ut. I den efterföljande behandlingen plockas det yttre fruktaktiga höljet/skalet bort och därinnanför finns sedan det inre hårda skal som vi är vana vid att peta isär för att plocka ut och äta pistage-kärnan. Under skördeperioden på Egina anordnas varje år en festival i Egina stad, Fistiki Festival. Hur det ska bli med det i år är väl förmodligen lite tveksamt med tanke på coronapandemin. Masse | 
| 
 |  |