Egiali på Amorgos

Om Amorgos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Egiali (stavas även Aegiali) ligger på nordöstra Amorgos cirka 15 kilometer från Chora, och cirka 20 kilometer från Katapola. Av de fyra byar som ligger här är Egiali den största, det är också öns andra hamn och största turistort. Byn ligger i en bukt inramad av höga berg, långt uppe i bergen skymtar man byarna Langada, Tholaria och Potamos.

Husen i Egiali, majoriteten är pensionat, klättrar längs sluttningen upp mot byn Potamos. Nya pensionat och tavernor har de senaste åren uppförts längs Egialis sandstrand. I den lilla hamnen ligger många fiskebåtar, bredvid sitter fiskarna ofta och lagar sina nät. Flera tavernor och kaféer ligger med havet som närmaste granne och det är en fröjd att äta lunch eller middag här. Det är lätt att bli sittandes över ett parti backgammon på något av kaféerna vid den lilla väderkvarnen, med en sådan underbar utsikt gör det inget om man förlorar. Solnedgången är inte heller dum, faktiskt ännu vackrare än från Katapola.

Egialis stora begivenhet är närheten till den fina sandstranden och till de pittoreska byarna i bergen ovanför. Den långa sandstranden är ypperlig för barnfamiljer, ljusgul fin sand och långgrund botten. Stranden (se bild längst ned) sträcker sig längs med hela bukten och det är inga problem att hitta en plats för sig själv. Det är nära till tavernor, några är belägna precis bakom stranden. Fortsätter man en bit, med bil, moped eller till fots, efter Egiali kommer man till Levrossos beach som ligger under Hotel Aegiali.

Hamnen i Egiali.

I hamnen ligger det alltid vackra fiskebåtar.


Egiali sett från Potamos..

Egiali sett från Potamos.


Nackdelen med att bo i Egiali är att det är långt till andra delar av ön, som exempelvis Chora, Katapola, Agia Anna, klostret Panagia Hozoviotissa och Mouros beach. Men man behöver inte röra sig särskilt mycket om man bor i Egiali, här finns allt man behöver.

Och tröttnar man på strandlivet tar man bussen, eller vandrar längs de gamla åsnestigarna, upp till Tholaria eller Langada och äter lunch och tittar på åsnor, eller så kör man till Agios Pavlos och badar på den Karibienliknande stranden som finns där.

HOTELL & PENSIONAT I EGIALI
Eftersom Egiali är Amorgos största turistort
är det här utbudet på hotell och pensionat är störst. Om du vill bo nära fina stränder, eller om du reser med små barn, passar Egiali bättre än Katapola. Här nedan finns några pensionat som annonserar här på Kalimera.

Boka Apollon Studios »

Boka Lakki Village »

Boka Levrossos Beach Apartments »

Boka Miké Hotel »

Boka andra hotell i Egiali här »

Egiali sett från Tholaria.

Egiali sett från Tholaria.
Stranden i Egiali. Amorgos.

Stranden i Egiali tidigt på morgonen.

Observera att det inte finns solstolar att hyra. Det finns bara vid Maltezi beach i Katapola, och vid Kalotaritissa beach.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera