Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Amorgos i Grekland

Amorgos in English. Amorgos suomeksi.

Amorgos ligger öster om Naxos, däremellan ligger Småkykladerna som omfattar Iraklia, Schinoussa, Donoussa och Koufonissi. På ön bor cirka 1 970 personer fördelade på ett tiotal byar. Amorgos har en yta på 126 km2, det är den sjunde största ön i Kykladerna och cirka tre gånger mindre än Naxos som är Kykladernas största ö.

 

I Egiali, eller Aegiali, på norra Amorgos finns öns bästa sandstrand.

Egiali är bästa by att bo i om du vill ha nära en sandstrand.

 

De tre största byarna är Katapola (462 inv), Chora (397 inv) och Langada (261 inv). Högsta berget Mount Krikelos mäter 821 meter över havet. Den huvudsakliga sysselsättningen är turism, jordbruk och fiske. De två närmsta grannöarna är Koufonissi och Donoussa. I jämförelse med exempelvis Santorini och Paros har turismen på Amorgos utvecklats på ett snällt sätt, det finns inte så mycket som är tillrättalagt för turister, det känns mer som att vi turister får anpassa oss efter lokalbefolkningen i stället för tvärtom.

 

Katapola är den bästa byn att bo i när man reser till Amorgos i Grekland.

Mysiga Katapola är en av mina favoritbyar i Grekland.

 

Amorgos. Lyssna på namnet igen: Amorgos. Hur låter det? Bra hoppas jag. För mig låter det som kärlek. Ingen annan grekisk ö kan mäta sig med Amorgos. Det tycker i alla fall jag, och många med mig. Jag har varit på 65 grekiska öar, ju fler jag besöker desto mer övertygad blir jag om att Amorgos är den ultimata ön. Tänk på det när du läser om Amorgos här på Kalimera, jag kanske tar i lite för mycket ibland.

 

Chora på Amorgos är en av Kykladernas och hela grekiska övärldens finaste byar.

Chora är en av grekiska övärldens finaste byar.

 

Nästan alla som jag övertalat att åka till Amorgos har, precis som jag väntat mig, fallit pladask för ön. Endast två personer har i efterhand beklagat sig, de tyckte inte Amorgos passade dem, anledningen var det obetydliga nöjeslivet och att det inte fanns solstolar på stränderna. Men, som sagt, för många är Amorgos den perfekta ön, de riktiga entusiasterna reser hit både en och två gånger om året. Och entusiasterna är många, vid senaste läsaromröstningen på Kalimera kom Amorgos på fjärde plats av alla grekiska öar.

 

Vill du läsa om Amorgos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Amorgos. Den innehåller 18 A4-sidor, 51 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Klippbadet Agia Anna och klostret Panagia Hozoviotissa får man inte missa när man är på Amorgos i Grekland.

Klippbadet Agia Anna och klostret Panagia Hozoviotissa får man inte missa.

 

Vad som gör Amorgos unikt är svårt att förklara för den som aldrig varit här. Inte ens vi Amorgosfanatiker kan enas om vad det är som gör att vi älskar denna ö. Här finns en stämning som åtminstone inte jag upplevt någon annanstans i Grekland.

Det är något med bergen och havet som påverkar ens sinne. Exakt hur det går till vet jag inte, men det jag vet är att så fort jag kliver av båten känner jag en inre frid. Visst, det låter flummigt, jag vet. Mitt råd är att åka hit, kanske kommer du också få ynnesten att uppleva samma sak. Två saker till: gillar du att vandra har du kommit helt rätt, få öar erbjuder så fina vandringar, gillar du blått vatten kommer du att älska Amorgos, det finns en anledning till att filmen Det stora blå delvis spelades in på Amorgos!

 

Klostret Panagia Hozoviotissa i Agia Anna på Amorgos är en av Greklands fem intressantaste sevärdheter.

Det mäktiga klostret Panagia Hozoviotissa i Agia Anna.

 

Nöjeslivet är som allt annat på Amorgos - tillbakalutat. Är du ute efter att dansa natten lång till senaste klubbmusiken under diskolampornas blinkande sken har du kommit alldeles fel. Gillar du däremot att göra som jag har du kommit helt rätt: efter en slö dag vid havet sitta några timmar på balkongen med en drink och blicka ut över havet, kanske filosofera lite, läsa några rader i en bok eller titta på färjan som är på väg in i hamnen. Senare, i takt med solens nedgång, sakta flanera till en taverna längs kajen, äta en bit mat, dricka lite vin och lyssna på kluckande vågor.

 

Agios Pavlos beach nära Egiali på norra Amorgos är en av Kykladernas coolaste stränder.

Agios Pavlos beach nära Egiali.

 

Här kan du se Amorgos 16 bästa stränder »

 

När middagen är uppäten och vinet avnjutits avsluta kvällen med att gå en liten runda, kanske ta en drink på en bar eller bara gottas av stillheten och den nattsvarta himlen fylld med stjärnor, och sedan gå hem och sova och drömma glada drömmar. Låter detta som din melodi kommer även du att gilla Amorgos.


Du kan läsa mer om Amorgos via länkarna nederst på sidan.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Att resa hit är enkelt. Bäst är att flyga till Santorini och fortsätta med snabbåt direkt till Amorgos. Om det inte går någon direktbåt från Santorini åker du färja till Naxos, och vidare med båt därifrån. Express Skopelitis går mellan Naxos och Amorgos nästan varje dag under sommaren. Du kan även flyga till Aten och åka färja till Amorgos från Atens hamnstad Pireus.

Jag kan utan att ljuga påstå att alla byar är intressanta, och det är en av anledningarna till att jag tycker så mycket om ön. Två av byarna ligger vid kusten: Katapola och Egiali (eller Aegiali). De andra byarna - Chora, Potamos, Langada, Tholaria, Vroutsi och Arkesini - ligger i bergen.

 

Ovanför Aegiali på norra Amorgos i Kykladerna ligger de genuina byarna Langada och Tholaria.

En av många mysiga gränder i Langada ovanför Egiali.

 

Amorgos är inget strandparadis, och det är något av en paradox, populära öar har oftast jättefina stränder att locka med. Men så är det inte med Amorgos. Men visst finns det fina stränder också, som Egiali beach (se bild överst på sidan), Maltezi beach och Levrossos beach. De flesta som reser till Amorgos verkar dock föredra klippbad, vilket Agia Anna, Mouros, Plakes och Amoudi är exempel på. Agios Pavlos är en klapperstenstrand som inte heller är dum.

 

E-guide om Amorgos.

 

När det gäller sevärdheter tycker jag att ön i sig är en stor sevärdhet. Det räcker långt med den vackra naturen, de sceniska och dramatiska bergen, de pittoreska byarna, de sagolika vandringslederna och den allrådande stillheten. Men Amorgos kan även skryta med andra sevärdheter, som klostret Panagia Hozoviotissa, Profitis Elias, Ancient Arkesini, Minoa, skeppsvraket Olympia, klostret Agios Theologos och Asfondilitis.

 

Missa inte vandringen till berget Profitis Elias från Chora när de reser till  Amorgos i Grekland.

Missa inte Profitis Elias som du kan läsa om här »

 

Innan du reser hit bör du bestämma dig för var på ön du ska bo. Det råder delade meningar om vilken by som är bäst att bo i. En del föredrar Katapola, medan andra tycker att det är bäst att bo i Egiali (där de bästa stränderna finns). Om du har svårt att bestämma dig kan du bo några nätter i Katapola och några i Egiali. Pensionat finns i alla byar på ön, så om vill du bo i bergen i stället för vid kusten kan du göra det.


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera