Kalimera Grekland Paros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Paros i Grekland

Paros in English. Paros suomeksi.

Paros ligger i mellersta Kykladerna norr om Santorini, och väster om Naxos. Det bor drygt 13 700 personer på ön, vilket gör Paros till Kykladernas tredje mest befolkade ö. Till ytan är ön 197 km2, den tredje största ön i Kykladerna. De två största byarna är Parikia (4 300 inv) och Naoussa (2 500 inv). De två närmsta grannöarna är Antiparos och Naxos.

 

Mysiga Naoussa på Paros i Kykladerna är en av de finaste byarna i grekiska övärlden.

Mysiga Naoussa är en av min favoritbyar i Grekland.

 

Högsta berget Aghioi Pantes mäter 771 meter över havet. Den huvudsakliga sysselsättningen är turism, jordbruk, fiske och vinproduktion. Paros har ända sedan antiken varit känt för sitt vin, idag finns en stor vinproducent som heter Moraitis, den finns i Naoussa. På Systembolaget säljs ett vin som heter Naoussa Boutari, det tillverkas inte på Paros utan på grekiska fastlandet (Makedonien).

 

Piso Livadi på Paros i Grekland är en pittoresk by med flera fina stränder, bra hotell och restauranger.

Piso Livadi är en av flera fina byar och stränder på Paros.

 

Paros var tillsammans med Ios och Santorini en tummelplats för 80-talets öluffare. Det var här allt började. Paros var också min första bekantskap med grekiska övärlden. Jag föll pladask. När jag skådade ut över Paros hamnstad Parikia från färjans däck kände jag en ilning i magen. Att något kunde vara så vackert tänkte jag. Det var min första öluff, vi klev på färjan i Pireus och första stopp var Paros. Jag hade visserligen varit i Grekland tidigare, Korfu och Rhodos på charter, men detta var något helt annat.

 

Tavernor och restauranger längs hamnpromenaden i Parikia på Paros.

Hamnpromenaden i Parikia.

 

Vill du läsa om Paros & Antiparos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Paros & Antiparos. Den innehåller 21 A4-sidor, inklusive 68 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Jag stod på översta däck med fastklistrad blick, först mer anade än såg jag att vi var på väg in i en hamn, snart dök de första vita små husen upp i fjärran, till sist var näthinnan täckt av det dockskåp som jag senare fick veta hette Parikia. För första gången i mitt liv befann jag mig i den bild av Grekland jag så länge längtat efter. Jag blev inte besviken, Paros blev mitt paradis och jag återvände år efter år. Idag besöker jag inte Paros lika ofta, men känslan jag hade då, när båten gled in mot hamnen, finns fortfarande kvar. Och jag tycker fortfarande att Paros är en av Kykladernas mest kompletta öar.

 

På ön Paros finns flera genuina byar, en av dem är bergsbyn Lefkes.

Den pittoreska bergsbyn Lefkes får man inte missa.

 

Paros största gåva till oss turister är de många stränderna, flera av dem är minst lika bra som på grannön Naxos. Ett par av byarna hör dessutom till Kykladerna mest attraktiva, jag tänker då på bergsbyn Lefkes och fiskebyn Naoussa. Visserligen har Naoussa utvecklats väldig mycket under de tio senaste åren, turismen dominerar, men det finns fortfarande en stor dos charm kvar och mysigare hamn än den i Naoussa får man leta länge efter. Paros har också ett vandringsvänligt landskap.

 

Kolymbithres beach nära Naoussa på Paros är en av de bästa sandstränderna i Kykladerna.

Kolymbithres nära Naoussa är en av mina favoritstränder i Kykladerna.

 

Öns stundtals sprudlande nöjesliv är vida känt bland vissa resenärer, men Paros befinner sig ändå hästlängder efter de stora partyöarna Ios och Mykonos. Nöjeslivet är i huvudsak koncentrerat till Parikia där det finns diskotek och barer som öppnar sent och stänger tidigt. I Parikia finns även några jazzklubbar och ställen som spelar grekisk musik.

 

Golden beach på Paros är en av många fina sandstränder på östkusten.

Golden beach är en av många fina stränder på östkusten.

 

Bra mycket lugnare är det i Naoussa, men även här kan man dansa sig igenom natten och dricka drinkar i barer. När det gäller det andra nöjet, att gå ut och äta, kan Paros erbjuda en uppsjö av restauranger, tavernor, pizzerior, ouzerior, snackbarer och gyroshak. När du ledsnat på den grekiska maten kan du trösta dig med mexikansk eller asiatisk mat. Valmöjligheterna är med andra ord stora.

 

Här kan du se Paros 21 bästa stränder »

 

Paros är också något av ett litet mecka för shoppingentusiaster, främst längs Market Street i Parikia, och i Naoussas trånga och bilfria gränder där guldsmedsbutiker och trendiga klädaffärer ligger tätt. Du hittar också flera läderaffärer, hantverkare, konstgallerier och ett par musikaffärer där du kan köpa grekisk musik. Lokala produkter som kryddor, honung och kapris finns att köpa överallt. Annars dominerar souvenirbutikerna vars utbud är exakt likadant oavsett var i Grekland man är.


Du kan läsa mer om Paros via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Paros går det charter med Apollo. Reser du på egen hand är det smidigast att flyga till Santorini som har mycket bra båtförbindelse med Paros. Ett annat alternativ är att flyga till Aten och vidare med båt från Atens hamnstad Pireus.

Ön har begåvats med många fina byar. Huvudstaden, och öns hamn, heter Parikia och är mycket trevlig. Öns finaste by Naoussa är en av mina favoritbyar i hela Grekland. Andra mysiga byar är Lefkes, Aliki och Piso Livadi.

 

E-guide om Paros.

 

Paros har massor med fina sandstränder och det är synd att inte fler känner till det. Kolymbithres mittemot Naoussa är i mitt tycke öns bästa strand. Andra fina stränder är Monastiri, Golden Beach, Santa Maria, Pounda, Ambelas, Logaras, Livadia och Krios.

 

Tavernor, restauranger, hotell och sandstränder i Aliki på Paros i Kykladerna.

Aliki är en charmerande liten fiskeby nära Paros flygplats.

 

Sevärdheter verkar inte vara Paros kopp med te, men det finns några saker man bör se. Cultural Park of Paros, fjärilsdalen, marmorbrottet i Marathi och kyrkan Panagia Ekatontapiliani i Parikia är de främsta attraktionerna.

På Paros, precis som på Naxos, är utbudet på hotell och pensionat mycket stort. Med andra ord är det svårt att välja. Ja, det är till och med svårt att välja var på ön man ska bo. Själv bor jag nästan alltid i Naoussa, men jag har även bott i Parikia flera gånger. Vill du bo där det är lite lugnare väljer du Aliki eller Piso Livadi, eller varför inte i bergsbyn Lefkes.


LÄS MER OM PAROS

Om Paros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera