Kalimera Grekland Korfu.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Korfu i Grekland

Korfu, eller Corfu, ligger i den Joniska övärlden. De Joniska öarna består av tolv bebodda öar, längst i norr ligger Korfu och i söder ligger Zakynthos.

Korfu har cirka 113 500 invånare. Huvudstaden heter Korfu stad, eller Kerkyra, och har cirka 24 800 invånare. Öns yta är 641 km2 och högsta berget - Mount Pantokrator - mäter 906 meter över havet.

Korfu är känd som den vackra och så oerhört gröna ön och har varit ett populärt resmål under lång tid. Korfu kallas också Kerkyra, som är det grekiska namnet på ön. Korfus betyder grönska, alla cypresser samt husen som går i vackra pastellfärger, gör att ön mer liknar södra Italien än övriga Grekland.

 

Korfu stad.

Korfu stad.

 

Kerkyra är även namnet på dess huvudstad, som är en av de största sevärdheterna på Korfu. Staden finns sedan 2008 på Unescos Världsarvslista. Staden har under århundraden påverkats av både italienska, franska och engelska influenser och är utpräglat kosmopolitisk. Staden rustades upp inför EU-toppmötet för ett antal år sedan och staden bjuder på en mängd mycket bra restauranger med både medelhavs- som internationella rätter på menyn. Under sommarkvällarna samlas "alla" vid Liston-arkaden för social samvaro över ett glas vin eller en café frappe.

RESA TILL KORFU

Till Korfu går det charter med Apollo, TUI och Ving. Valmöjligheterna när det gäller turistort är jättestora. Många skandinaver väljer Agios Gordis, Agios Georgios, Dassia samt Gouvia. För övrigt finns det Agios Spridonas, Agis Stefanos, Arillas, Roda, Acharavi, Ipsos, Nissaki, Barbati, Kassiopi, Kalami, Messongi/Moraitika, Glyfada och Benitses.

Om man reser på egen hand kan man ta flygstol direkt till Korfu, eller åka via Aten och ta inrikesflyg. Man kan även åka buss från Aten till Patras och sedan båt över till Korfu. Det går även att flyga till Preveza på fastlandet, sedan ta buss och vidare med färja. Färja går från Venedig samt Brindisi i Italien.

BYAR PÅ KORFU

Korfu stad har många fina gator med hus byggda i olika stilar från de olika influenserna. Här kan man vandra i flera timmar i de olika gränderna och alla butiker som finns. Varför inte vandra uppåt och till slut komma fram till det gamla fortet som är från 1500-1600 talet. Här finns inte så mycket att se längre förutom den vackra utsikten. Det nya fortet ligger ståtligt på ett berg, är från 1800-talet som anlades av britterna. Här finns också många museer och kloster att besöka.
STRÄNDER PÅ KORFU

Korfu har många väldigt bra stränder, där det på den västra och norra sidan finns fina, långsträckta sandstränder och på den östra sidan härliga klapperstensstränder. Stranden Glyfada valdes 2007 till en av Greklands bästa stränder tack vare sitt läge, fina vatten och faciliteter. Hyr man bil hinner man besöka flera stränder på samma dag då avstånden inte är så stora. Ett annat landmärke är klostret och utsikten i Paleokastritsa samt Sidari, känt för sina mystiska och spektakulära sandstensklippor och undervattensgrottor. Den nordöstra delen av ön betraktas av många som vackrast med sina höga berg, mindre vikar med turkosblått hav och otroliga vyer.

 

Sidari beach på Korfu i Grekland.

Sidari.

 

Sidari ligger nordväst på Korfu, en familjeort dit många barnfamiljer åker. Sidari har två långgrunda sandstränder. Vid stränderna ligger många restauranger där man kan äta lunch eller beställa en frappe och såklart butiker. Finns även spelhallar med datorer med internet. På många ställen och hotell finns gratis Wi-fi eller betala en liten summa för att surfa under semestern. Många restauranger har barnpriser och finns allt från grekisk till italienskt.

Den kända Canal d'Amour "Kärlekstunneln" finns i Sidari. Det har funnits många myter om denna kanal. Om man simmande igen den med sin älskade skulle de leva lyckliga resten av livet eller om en kvinna simmade igenom skulle hon möta sitt livs kärlek. Den riktiga kanalen har sedan länge kollapsat och idag är man inte överens om vilken som är den "riktiga" kanalen. Så om man vill ha tur i kärlek är det bäst att simma i alla kanaler som finns kvar.

 

Canal d'Amour i Sidari på Korfu.

Canal d'Amour i Sidari.


På nordvästra hörnet av ligger den vackraste platsen på Korfu, Paleokastritsa med fantastiska solnedgångar. Kan inte annat än att hålla med, här är det fint. Uppe på en av uddarna ligger Theotokosklostret vackert beläget. Nere vid badviken kan man åka båtturer med genomskinlig botten och se på livet under vattnet eller se Paleokastritsa från havet. Parkering finns för de som tar en utflykt från någon annan by. Många restauranger längs stranden som dock ligger lite högre i pris än övriga Korfu.

Ett av Korfus kända landmärken, fotat av många, är klostret Vlaxernon som ligger på en liten ö som nås via en gångbro. Här kommer även flygplanen in mot den närliggande flygplatsen.

 

Missa båtutflykten till öarna Paxi och Antipaxi när du är på Korfu.

Missa inte båtutflykten till Paxos och Antipaxi.

 

En fantastisk båtutflykt från Korfu stad ut mot Paxos och Antipaxos är att rekommendera. Båtturen är ganska lång men värd resan. Åker förbi vackra grottor på sidan av Paxos. Se det kristallklara blåa fantastiskt fina vattnet runt Antipaxos och avnjuta en lunch på någon av fiskrestaurangerna på Paxos. Det finns även möjlighet att göra en båtutflykt till Parga.

HOTELL PÅ KORFU

Som du förstår är utbudet på boende gigantiskt på Korfu. Eftersom det är länge sedan jag var på Korfu har jag inga tips att ge, utan hänvisar till booking.com

Boka hotell på Korfu här »

 

Båtutflykt till Parga från Korfu.

Vy över Parga.

 

Till Parga går det båtutflykter från Korfu stad. Missa inte denna trevliga utflykt! Läs om Parga här »

Stort tack till Gunilla Wåhlander Kadmark och Lotta Engdahl som har skrivit texten om Korfu, och bidragit med bilder!

PS. Norr om Korfu ligger tre små öar som kanske kan intressera dig: Erikousa, Mathraki och Othoni.

 

Läs om mitt första möte med Korfu här »


LÄS MER OM KORFU

Om Korfu Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera