Kalimera Grekland Zakynthos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Zakynthos i Grekland

Zakynthos  in English. Zakynthos suomeksi.

Zakynthos, eller Zante som ön heter på engelska, är den sydligaste ön bland de Joniska öarna. Joniska övärlden består av tolv bebodda öar, längst i norr ligger Korfu och längst ner i söder ligger alltså Zakynthos som är Joniska övärldens tredje största ö till ytan (406 km2) och näst störst om man ser till antal invånare (40 750). Flest invånare har Korfu, och till ytan är det bara Kefalonia och Korfu som är större än Zakynthos.

 

Shipwreck beach på Zakynthos är en av Greklands mest fotograferade stränder.

Shipwreck beach är en av Greklands mest fotograferade stränder.

 

Största stad är Zakynthos stad där det bor cirka 9 780 personer. Högsta berget heter Mount Vrahionas (756 m) och ligger på västra ön. De största turistorterna är Argassi, Laganas och Tsilivi.

 

Zakynthos Stad sett från fästningen Bochali.

Zakynthos Stad sett från fästningen Bochali.

 

Zakynthos är precis som de andra Joniska öarna klädd i en praktfull dräkt av gröna träd. Stränderna är fantastiska och vattnet klart, rent och turkost. Jämför man med stränderna på Kefalonia och Lefkas vinner Zakynthos med en noslängd. I synnerhet när det gäller sandstränder som är en bristvara på Kefalonia och Lefkas. De bästa stränderna ligger på öst- och sydkusten. Västra Zakynthos är bergigt och på sina ställen svårtillgänglig medan östra ön är platt som en pannkaka. Det är därför de flesta bor på östra Zakynthos, både öbor och turister.

 

Gerakas beach är en av många fina sandstränder på Vassilikoshalvön på Zakynthos.

Gerakas är en av många fina sandstränder på Vassilikoshalvön.


Det är en utpräglad charterö och har så varit under många år. Få öluffare letar sig hit. Brittiska turister dominerar, kanske tack vare (eller på grund av) att ön under en kort period löd under Storbritannien. Skandinavien bidrar självklart också med turister, även om det verkar som att populariteten har sjunkit något under senare år.

Den utrotningshotade havssköldpaddan Caretta-Caretta är utan tvekan Zakynthos största turistattraktion. På gott och ont. Mest på ont. Det bästa för sköldpaddorna vore om de fick vara ifred, men pengar är viktigare än vilda djurs närmiljö. Tyvärr. Sköldpaddan kan bli över 2 meter lång och väga mer än 450 kg. Arten är starkt hotad bland annat för att äggläggningsplatserna förstörs när stränder exploateras. Det gäller inte bara på Zakynthos. Det finns organiserade utflykter för den som är nyfiken på sköldpaddorna.

 

Vill du läsa om Zakynthos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Zakynthos innehåller 18 A4-sidor, 58 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
1953 drabbades området av en kraftig jordbävning och stora delar av Zakynthos skadades svårt. Framför allt Zakynthos stad som fick byggas upp från början igen. Därför saknas mycket av den bångstyriga charm som återspeglar många andra grekiska städer.

 

Argassi är en av flera populära turistorter på Zakynthos i Grekland.

Argassi är en av flera populära turistorter på Zakynthos.

 

En av de största turistorterna är Argassi som ligger cirka 4 kilometer sydost om Zakynthos stad. Argassi är i mitt tycke öns trevligaste charterort. Så värst mycket skiljer sig inte Argassi från de andra stora turistorterna som Laganas och Tsilivi, ändå gillar jag Argassi mest. Tyvärr är stranden i Argassi inte mycket att hurra för. Men det är nära till Vassilikoshalvön där det finns ett pärlband med fina stränder.

 

Poro Zoro beach ligger nära Argassi på Zakynthos i Joniska övärlden.

Poro Zoro beach med sina häftiga klippor.

 

Zakynthos bjuder som sagt på fina stränder och klarblått rent vatten. Laganas är längst och utan konkurrens öns populäraste strand. Under högsäsong är Laganas fylld till brädden med soldyrkande turister. Stränderna på Vassilikoshalvön är inte lika välbesökta och passar dig som vill vara lite för dig själv. Porto Zoro, Banana (Porto Ionio), Plaka, Agios Nikolaos, Porto Roma och Gerakas är exempel på fina stränder på Vassilikoshalvön.

 

Den långa vidsträckta sandstranden Banana beach på Zakynthos.

Den långa vidsträckta sandstranden Banana beach.

 

En av Greklands mest fotograferade stränder är Shipwreck (Navagio) på nordvästra Zakynthos. Få som varit i Grekland kan ha undgått vykorten från Shipwreck. Bilden är klassisk. Stranden är inramad av höga berg och längst in ligger ett gammalt vrak på kritvit sand omgivet av ett hejdundrande blått vatten. Stranden är vackrare i verkligheten än vad den är på bild, och det säger ganska mycket om denna fantastiska strand.

 

Shipwreck beach är Zakynthos och Joniska öarnas bästa strand.

Shipwreck beach är ett måste på Zakynthos. Missa inte!

 

Här kan du se Zakynthos 21 bästa stränder »

 


Du kan läsa mer om Zakynthos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Tack vare att Zakynthos har internationell flygplats är det en baggis att resa hit, bland annat går det charter med Airtours, Apollo och TUI. Reser du på egen hand är det smidigast att köpa en flygstol direkt av Airtours, Apollo.

Många av byarna på Zakynthos är utpräglade turistorter. Förutom de som berörs ovan kan jag nämna Alykanas, Alykes, Planos, Kalamaki och Agios Sostis. Det finns även flera genuina bergsbyar, som Volimes, Kiliomenos, Lagapodo och Maries är exempel på.

 

E-guide om Zakynthos.

 

Gillar du sandstränder kommer du att älska Zakynthos. Nästan alla stränder är långgrunda och lämpar sig väl för barnfamiljer med små barn. Det svåra är att välja strand. Bäst är de som ligger på halvön Vassilikos.

 

Turistorterna Kalamaki och Laganas två av Zakynthos populäraste charterorter.

Turistorterna Kalamaki och Laganas går in i varandra.

 

Är du intresserad av arkeologiska utgrävningar och antika tempel kommer du att bli besviken. Men gillar du naturliga sevärdheter, som stranden Smugglers Wreck, grottan Damianou cave, klipporna Mizithres under Keri och den märkliga Herodotos källa, så har du kommit helt rätt.

 

Mizithres under Keri är ett måste när man är på Zakynthos

Mizithres under Keri är ett måste när man är på Zakynthos

 

Zakynthos är som nämnts tidigare en typisk charterö och många hotell är uppbokade för hela säsongen. Trots det finns det nästan alltid rum att hyra för den som reser på egen hand. Bäst är att boka i förväg.


LÄS MER OM ZAKYNTHOS

Om Zakynthos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera