Kalimera Grekland Zakynthos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sevärdheter på Zakynthos

Det finns ytterst få sevärdheter på Zakynthos som inte är skapade av naturen. Exempel på sevärdheter skapade av naturen är Shipwreck beach, Blue cave, klipporna nedanför Keri och de stackars sköldpaddorna. Människan har däremot inte satt några djupare spår, det finns inga tempel eller andra antika minnesmärken som man måste se.

 

Dubbelgrottan Damianou cave utanför byn Agalas på Zakynthos.

Dubbelgrottan Damianou cave utanför byn Agalas.

 

En dubbelgrotta som heter Damianou cave ligger utanför byn Agalas nordväst om Keri. Den är värd att stanna till vid om du ändå är i krokarna. Grottorna innehåller stalaktiter och stalagmiter, extra intressant är att det är en tvåvåningsgrotta, det har jag aldrig sett tidigare. I närheten finns tolv brunnar från 1500-talet som tidigare användes för att bevattna de många olivträden som växer här. Brunnarna är inte mycket att se, men landskapet är fint.

Mizithres nedanför Keri på Zakynthos.

Keri.

 

Klipporna nedanför Keri är, till skillnad mot de gamla brunnarna jag nämnde ovan, ett måste. Klipporna heter Mizithres och ses bäst från Keri Lighthouse Restaurant.

Keri Lighthouse Restaurant är som ett Kinderägg, man får uppleva tre saker på samma gång: Greklands största flagga, Mizithresklipporna och en lunch med utsikt.
Norr om Keri ligger en by som heter Limni Keriou. Strax utanför byn finns något som kallas Herodotos källa. Källan innehåller tjära, inte vatten, så försök inte dricka ur den. Tjäran från källan har i urminnes tider använts till att täta båtar med. Hur det rent geologiskt går till vet jag inte, det kan knappast vara samma typ av tjära som vi använder att täta båtar med, den vi använder tillverkas vanligen av stenkol, den kommer inte från några källor. :-)

 

Herodotos källa. Zakynthos.

Herodotos källa.

 

Herodotos (ca 480-ca 420 f.Kr.) var för övrigt en grekisk historiker från Halikarnassos i dåvarande Grekland. Staden heter idag Bodrum och ligger i Turkiet, mittemot Kos. Herodotos anses vara historieskrivningens fader.

Den polske journalisten Ryszard Kapuscinskis bok "På resa med Herodotos" beskriver ingående Herodotos liv och resor. Det är en fantastiskt bra bok, precis som alla Kapuscinskis böcker. (Hans bästa bok heter Imperiet. Ryszard Kapuscinski dog 2007.) Tyvärr står det ingenting i boken om Herodotos källa på Zakynthos. Jag vet inte varför källan kallas så, vi får nöja oss med att den heter så, och att det fortfarande bubblar tjära ur den.


LÄS MER OM ZAKYNTHOS

Om Zakynthos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera