Kalimera Grekland Zakynthos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sevärdheter på Zakynthos

Det finns ytterst få sevärdheter på Zakynthos som inte är skapade av naturen. Exempel på sevärdheter skapade av naturen är Shipwreck beach, Blue cave, klipporna nedanför Keri och de stackars sköldpaddorna. Människan har däremot inte satt några djupare spår, det finns inga tempel eller andra antika minnesmärken som man måste se.

En dubbelgrotta som heter Damianou cave ligger utanför byn Agalas nordväst om Keri. Den är värd att stanna till vid om du ändå är i krokarna. Grottorna innehåller stalaktiter och stalagmiter, extra intressant är att det är en tvåvåningsgrotta, det har jag aldrig sett tidigare.

 

Damianou cave. Agalas. Zakynthos.

Dubbelgrottan Damianou cave utanför byn Agalas.

 

Dubbelgrottan Damianou cave utanför byn Agalas på Zakynthos.

Dubbelgrottan Damianou cave utanför byn Agalas.

 

I närheten finns tolv brunnar från 1500-talet som tidigare användes för att bevattna de många olivträden som växer här. Brunnarna är inte mycket att se, men landskapet är fint.

 

De tolv gamla brunnarna nära Keri på Zakynthos.

De tolv gamla brunnarna.
Klipporna nedanför Keri är, till skillnad mot de gamla brunnarna jag nämnde ovan, ett måste. Klipporna heter Mizithres och ses bäst från Keri Lighthouse Restaurant.

 

Klipporna i Keri på Zakynthos.

Keriklipporna sett från ovan.

 

Mizithres nedanför Keri på Zakynthos.

Keri, eller Mizithres som klipporna också kallas.

 

Keri Lighthouse Restaurant är som ett Kinderägg, man får uppleva tre saker på samma gång: Greklands största flagga, Mizithresklipporna och en lunch med utsikt.

 

Keri Lighthouse Restaurant.  Zakynthos.

Keri Lighthouse Restaurant.

 

Precis som ovanför Shipwreck beach finns här en utsiktsplats, den ser allt annat än tillförlitig ut, jag vågar inte gå ut på den, men det finns de som gör, med skakiga ben.

 

Utsiktsplats vid Keri Lighthouse Restaurant med vy över klipporna i Keri.

Skulle du våga gå ut här? Jag vågar inte.
Utanför tavernan i Keri finns världens största grekiska flagga. Det påstår i alla fall flaggägaren, och han har säkert rätt för flaggan är med Guinness rekordbok. Flaggan har måtten 18,1 x 36,9 meter, vilket är lika med 667,89 m2. Ganska stor med andra ord. Även flaggstången är gigantiskt stor och den går inte att fotografera utan kraftigt vidvinkelobjektiv.

 

Världens största grekiska flagga finns i Keri på Zakynthos.

Världens största grekiska flagga.

 

Flaggstången till världens största grekiska flagga finns på Zakynthos.

Flaggstången till världens största grekiska flagga. Jämför med Camilla nere till höger.

 

The biggest Greek flag in the world stands in Keri on Zakynthos in Greece.

Världens största grekiska flagga bor i Keri.


Norr om Keri ligger en by som heter Limni Keriou. Strax utanför byn finns något som kallas Herodotos källa. Källan innehåller tjära, inte vatten, så försök inte dricka ur den. Tjäran från källan har i urminnes tider använts till att täta båtar med. Hur det rent geologiskt går till vet jag inte, det kan knappast vara samma typ av tjära som vi använder att täta båtar med, den vi använder tillverkas vanligen av stenkol, och den kommer inte från några källor. :-)

 

Herodotos källa, eller brunn, eller vad det nu är. Zakynthos.

Herodotos källa, eller brunn, eller vad det nu är.

 

Herodotos (ca 480-ca 420 f.Kr.) var för övrigt en grekisk historiker från Halikarnassos i dåvarande Grekland. Staden heter idag Bodrum och ligger i Turkiet, mittemot Kos. Herodotos anses vara historieskrivningens fader.

Den polske journalisten Ryszard Kapuscinskis bok "På resa med Herodotos" beskriver ingående Herodotos liv och resor. Det är en fantastiskt bra bok, precis som alla Kapuscinskis böcker. (Hans bästa bok heter Imperiet. Ryszard Kapuscinski dog 2007.) Tyvärr står det ingenting i boken om Herodotos källa på Zakynthos. Jag vet inte varför källan kallas så, vi får nöja oss med att den heter så, och att det fortfarande bubblar tjära ur den.

 

Herodotus' well in Zakynthos where there is tar and asphalt.

Jag kollade om det stämde, och visst bubblade det tjära ur den gamla brunnen.


LÄS MER OM ZAKYNTHOS

Om Zakynthos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera