Kalimera Grekland Kos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kos i Grekland

Kos in English. Kos suomeksi.

Kos tillhör den Dodekanska ögruppen och ligger mellan Kalymnos och Nisyros. Det är ögruppens tredje största ö till ytan (290 km²), bara Rhodos och Karpathos är större. När det gäller antal invånare (33 400 inv) kommer Kos på andra plats efter Rhodos. Högsta berget heter Dikeos (843 m) och ligger nära byn Zia.

 

De fantastiska sandstränderna Polemi, Sunny, Markos och Langades på östra Kos i Grekland.

Stränderna Polemi, Sunny, Markos och Langades.

 

Kos är en fantastisk ö! Jag måste börja med att skriva det. Tyvärr är det många som fortfarande ser Kos som en partyö med fulla ungdomar i varje gathörn. Det är hög tid att tvätta bort den stämpeln för Kos har förändrats oerhört mycket under senare år.

 

Mycket god grekisk mat på restauranger och tavernor på Kos i Dodekaneserna.

Gillar du grekisk mat så hittar du det på Kos. Som här i Kos stad.

 

Att Kos en gång var en partyö är inget att hyckla om, för här har det gått vilt till ända sedan det glada åttiotalet. Bilden av Kos som ett fylleparadis för tonåringar förstärktes när SVT:s Uppdrag granskning gjorde ett reportage om ön. (Jag tror att det sändes 2002.) Jag såg reportaget och det var ingen rolig bild av Kos som förmedlades. Tyvärr stämde bilden med verkligheten. Inte minst märkte jag det när jag kom till Kos första gången år 2003. Då var jag tacksam för att jag bodde lite utanför stan, och att jag gick och la mig tidigt. När jag skulle åka från Kos med en tidig båt passerade jag bargatan vid sextiden på morgonen. Där var fullt ös trots den tidiga timmen.

 

Kardamena är en av Kos bästa stränder och populäraste turistort.

Kardamena är i dag mycket lugnare än när Kos var en partyö.

 

Jag har sedan 2003 återvänt till Kos flera gånger, och varje gång har jag märkt en skillnad. Kos av idag är en lugnare ö, och en helt annan publik har letat sig hit. Men visst kan man fortfarande festa loss ordentligt om man så vill, men det är långt ifrån samma tryck som förut. När jag var här senast såg jag inte en enda onykter person. Hur det var på nätterna vet jag inte för då sover jag. :-)

 

Vill du läsa om Kos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden innehåller 17 A4-sidor, inklusive 57 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Stränderna på Kos är sannerligen paradisiska. Som Paradise beach är ett bra exempel på.

Stränderna på Kos är sannerligen paradisiska. Som Paradise beach ovan är ett bra exempel på.

 

Den huvudsakliga orsaken till Kos pånyttfödelse är att charterbolagen återigen satsar på Kos. Från att ha varit ett av Greklands hetaste resmål dalade Kos stjärna på charterhimmeln år 2005. Då slutade Airtours, Always (finns inte längre) och Fritidsresor med resor till Kos. Sedan några år storsatsar Airtours, Apollo, TUI och Ving på Kos. Det tycker jag är jätteroligt, för det finns mycket att se och göra på Kos.

 

Att Kos är en så populär ö beror på de fina barnvänliga sandstränderna. Som Marmari och Tigaki beach.

Kos stora begåvning är de fantastiska stränderna. Som Marmari beach.

 

Inte minst har Kos begåvats med sandstränder som få andra öar kan konkurrera med. På sydvästra Kos ligger till exempel ett pärlband med helt fantastiska sandstränder: Camel, Paradise, Lagadas, Markos, Sunny och Polemi (se bild överst på sidan). Men det finns många fler fina stränder.


Här kan du se Kos 27 bästa stränder »

 

Det finns förbluffande många historiska minnesmärken. Nästan alla sevärdheter ligger i eller strax utanför Kos stad. Man behöver inte ens leta upp dem, det räcker att gå en shoppingrunda i stan så ser man dem. Utanför Kos stad finns sevärdheter som Asklepion, Hippocrates Garden, Plaka Forest och Palio Pyli.

 

Tempelområdet Asklepion är Kos och hela Greklands kanske viktigaste sevärdhet.

Asklepion är Kos viktigaste sevärdhet.

 

Dessutom finns det ett stort utbud av tavernor och restauranger som serverar god grekisk mat. Självklart finns det undantag, vi är ju trots allt på en stor turistö. Gillar du att shoppa bör du ta med den stora plånboken. Här finns allt att köpa, från kitschiga souvenirer till kläder av senaste modet. Kort sagt kan Kos erbjuda nästan allt man kan tänka sig. Utom en sak: söker du det genuina Grekland bör du nog åka någon annanstans. År av massturism har naturligtvis inte gått omärkt förbi. Men det kanske du redan visste.


Du kan läsa mer om Kos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Kos går det charter med direktflyg från Sverige. Välj mellan Kos stad, Kardamena, Psalidi, Lambi, Tigaki och Marmari om du åker charter. Reser du på egen hand tar du en flygstol direkt till Kos. Andra alternativ är att flyga till Samos eller Rhodos som har båtförbindelse med Kos.

Kos domineras av huvudstaden Kos stad, det är här det mesta händer och det är också häromkring de flesta turister bor. Andra byar är Platani, Pyli, Antimachia, Kefalos, Kardamena, Mastichari och Zia.

 

E-guide om Kos.

 

Det finns som sagt ett otal fina sandstränder på Kos. De bästa ligger på norra och sydvästra delarna av ön. I och omkring Kos stad finns ett flertal stränder, som Agios Fokas och Lambi, men de bästa hittar man utanför staden, som Tigaki, Marmari, Agios Stefanos, Therma, Limnionas, Kohilari, Helona och Golden sand, samt stränderna jag nämnde lite längre upp.

 

Missa inte de heta källorna i Therma när du reser till Kos!

Missa inte de heta källorna i Therma nära Kos stad.

 

Det finns massor med intressanta sevärdheter på Kos. Inte minst kryllar det av historiska minnesmärken i Kos stad. Riddarborgen i hamnen, den romerska agoran, Hippokrates träd och moskén Hassan Pasha är bara några av dem.

 

Hippocrates Garden är Kos minst kända sevärdhet och är mycket intressant.

Hippocrates Garden är Kos minst kända sevärdhet och är mycket intressant.

 

Utbudet på hotell och pensionat är gigantiskt. Många rum är uppbokade av charterbolagen, men det finns även boende som vänder sig till dem som reser på egen hand. Tyvärr är det svårt att leta på egen hand så det bästa är att boka i förväg.


LÄS MER OM KOS

Om Kos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera