Kalimera Grekland Kalymnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kalymnos i Grekland

Kalymnos in English. Kalymnos suomeksi.

Kalymnos tillhör den Dodekanska ögruppen och ligger mellan Kos och Leros. Det är ögruppens fjärde största ö till ytan (111 km2) efter Karpathos, Kos och Rhodos. När det gäller antal invånare (16 200) kommer Kalymnos på tredje plats efter Kos och Rhodos. Högsta berget heter Profitis Elias (670 m) och ligger i Vathydalen. Närmsta grannöar är Leros och Telendos.

 

Underbara, färglada och bångstyriga Pothia är Kalymnos huvudstad.

Underbara, färglada och bångstyriga Pothia är Kalymnos huvudstad.

 

Tidigare var Kalymnos en ö som jag inte riktigt blev klok på: tyckte jag om ön, eller gjorde jag det inte? Ville jag återvända, eller ville jag aldrig mer sätta min fot där? Första gången jag kom till Kalymnos, det är många år sedan, ville jag vända redan i hamnen, men det gick inga båtar så jag var tvungen att stanna en hel vecka.

 

Läs om mitt första möte med Kalymnos här »

 

När veckan var tillända kände jag sorg i hjärtat. Hade jag börjat tycka om Kalymnos? Ja, så var det. Men varför kunde jag inte riktigt förstå. Så har det varit många gånger jag återvänt, först vill jag åka därifrån, men efter några timmar vill jag stanna hela livet. Efter mitt senaste besök var det kärlek direkt, och inte en enda gång kände jag att jag ville åka därifrån. Kalymnos är en ö som bara blir bättre och bättre för varje år, och numera ligger ön högt på min lista över grekiska favoritöar.

 

Kalymnos i Dodekaneserna omges av underbart vatten, som här i Myrties.

Kalymnos omges av underbart vatten. Bild från Myrties.

 

Det är inte bara jag som gillar Kalymnos, nästan alla som åker hit tar ön till sitt hjärta. Faktum är att det finns få andra öar som har så många fanatiska återvändare. Det bor en del utlänningar på ön, forna turister som gillat Kalymnos så mycket att de flyttat hit, bland annat bor det flera svenskar på ön.

 

Från restaurangerna i Massouri på Kalymnos har man en underbar utsikt över grannön Telendos.

Utsikt över grannön Telendos från en av restaurangerna i Massouri.

 

Vill du läsa om Kalymnos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden innehåller 20 A4-sidor, inklusive 66 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
I den lilla bukten i Palionisos på Kalymnos i Grekland finns en fin strand och bra restauranger.

En av mina favoriter på Kalymnos är Palionisos.

 

Vad är det då som gör att jag tycker om Kalymnos? Det finns flera anledningar, men den kanske största anledningen till att jag - och många med mig - tycker så mycket om Kalymnos är människorna som bor på ön. Greker är som bekant välkända för sin vänlighet och sin gästfrihet, det stämmer väl in på Kalymnierna också, men här märks det mer än på de flesta andra öar jag har varit på.

Det finns många andra saker som gör att jag gillar Kalymnos, bland annat den bångstyriga huvudstaden Pothia (se bild överst på sidan), det karga, men mycket vackra, landskapet, närheten till fina lilla Telendos, samt att Kalymnos är en ö där man för en gång skull får uppleva det vi många letar efter: det genuina Grekland.

 

I byn Emborios på Kalymnos i Dodekaneserna finns två stränder och flera bra tavernor.

Den mysiga byn Emborios är en annan av mina favoriter.

 

När jag senast var på Kalymnos reste jag även till andra öar, närmare bestämt sex stycken. Den grekiska krisen märktes tydligt på alla öar utom två: Kalymnos och Telendos. Visst pratades det om krisen, men mest som en kris för landet, inte för Kalymnos och Telendos. Jag upplevde en stor positivitet under min vistelse, och det var en härlig känsla.

 

Här kan du se Kalymnos 15 bästa stränder »

 

Annat var det för inte så länge sedan, då färre och färre turister valde att semestra på Kalymnos. För cirka 20 år sedan blev jag utbjuden på middag av Kalymnos turistchef Katerina. Det var vi två samt två engelska bofasta som träffades. De berättade att turismen gått ner kraftigt på grund av att många stannade på grannön Kos. Hade jag några råd att ge? Hur skulle de göra för att få fler turister till en ö som inte hade internationell flygplats, och inte kunde erbjuda den enorma mångfald av stränder som fanns på Kos.

 

Läs hur det gick till när Kalymnos blev ett klätterparadis »

 

Byn Rina och den vackra Vathydalen får man inte missa när man reser till Kalymnos.

Rina och den vackra Vathydalen är ett måste när man är på Kalymnos.

 

Samtalet handlade mycket om att de skulle satsa på en annan typ av turism. Och så blev det. Jag önskar att jag kunde ta åt mig äran av det som sedan hände, men det kan jag inte, det hände ändå. Det som hände var att från att ha varit känd för sina tvättsvampar, blev Kalymnos i den närmaste världsberömd för sina unik berg, och lockar idag klättrare från hela världen, inte minst under Kalymnos Climbing Festival som pågår under en vecka varje höst.


Du kan läsa mer om Kalymnos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Charter med Apollo, TUI och Ving. Om du väljer att resa till Kalymnos på egen hand är det smidigast att flyga till Kos, och vidare med båt, antingen från Mastichari eller från Kos stad. Andra alternativ är att flyga till Samos, och vidare med båt från Pythagorion. Den lilla bilfärjan Nisos Kalymnos har sin hemmahamn på Kalymnos och trafikerar Astypalea, Arki, Agathonissi, Leros, Lipsi, Patmos och Samos. Båt till grannön Telendos går från Myrties från tidig morgon till sent in på natten.

 

Tvättsvampfisket har präglat Kalymnos under flera hundra år.

Tvättsvampfisket har präglat Kalymnos under flera hundra år.

 

En stor del av öns befolkning bor i huvudstaden Pothia och i Chora, därutöver finns några mindre samhällen, samt ett flertal turistorter, varav de kändaste är Myrties och Massouri. Av de mindre byarna är Rina, Panormos, Kantouni, Emborios och Vlychadia intressantast.

 

E-guide om Kalymnos.

 

Fina stränder är kanske inte Kalymnos starkaste sida, i alla fall inte om man jämför med exempelvis stränderna på Kos och Rhodos. Men flera av stränderna är helt okej och vattnet är klart och inbjudande. De populäraste stränderna är de i Myrties och Massouri. En av mina favoritstränder är Platys Gialos. Andra stränder är Arginonda, Akti, Kalamies, Gefyra och Palionisos.

 

Kalymnos är känt för sina spektakulära berg som lockar klättrare från hela världen.

Idag är Kalymnos mest känd för bergsklättring. Vid den röda pilen ser ni en klättrare.

 

Kalymnos är inte bara känt för tvättsvampar och bergsklättring. Här finns även många intressanta sevärdheter, som de båda klostren Agios Savvas och Agios Panteleimonas. Andra attraktioner är grottan Kefalas, Church of Christ of Jerusalem, Castle of Chora och de fina museerna, inte minst Sea World of Valsamidis.

Flest hotell och pensionat finns i Myrties, Massouri och Pothia. Boende finns även i Emporios, Kantouni, Panormos och Vlychadia. Vill du bo nära stranden, och ha nära till Telendos, väljer du att bo i Myrties eller Massouri. Vill du ha liv och rörelse väljer du Pothia. Söker du lugn och ro bor du i någon av de andra byarna.


LÄS MER OM KALYMNOS

Om Kalymnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guideHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera