Kalimera Grekland Kos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kos stad på Kos
Kos stad är med sina 19 400 invånare en av de största städerna i grekiska övärlden. I ögruppen Dodekaneserna är det bara Rhodos stad som har fler invånare. Det är en stad som är lätt att tycka om. Inte minst om du är intresserad av historia och grekisk mat.

 

Kafé i Kos stad.

Kos stad är idag en lugnare stad med många mysiga kaféer.

 

Mitt förhållande till Kos stad var tidigare en aning schizofrent. Staden visade förr om åren olika sidor beroende på vilken tid på året man var där, och självklart vilken tid på dygnet man var ute. Under dygnets sena timmar befann sig Kos stad i ett Dionysiskt rus. Och gillade man party fanns det få platser som kunde konkurrera med Kos.

Idag har Kos stad förändrats och är inte alls samma partyparadis längre. När vi var här senast såg vi inte en enda onykter person, trots att vi ibland var ute sent.

 

Elefhteria Square i Kos stad.

Elefhteria Square i Kos stad. Byggnaderna förstördes delvis vid jordbävningen i juli 2017.

 

En av anledningarna till att jag tycker så mycket om Kos stad är de intressanta sevärdheterna, och den fantastiska arkitekturen. Byggnaderna bär spår av alla tider, ända från antiken och fram till idag. Kanske inte så konstigt med tanke på att Kos har varit ockuperat av romarna, johanniterriddarna, turkarna och italienarna.
Vilka historiska sevärdheter bör man se? Svaret är att du troligen kommer att se alla, för de går nästan inte att missa. Vart man än går i Kos gamla stadsdelar så finns det spår från förr.

 

Kolonner från ett gymnasium i Kos stad.

Kolonner från ett gymnasium i Kos stad.

 

Kommer du med båt till Kos lär du inte missa den imponerande Riddarborgen (bild på borgen finns även här) som ligger i hamnen. Borgen fungerade som ett av tre imponerande försvarsverk för Johanniterriddarna tillsammans med riddarborgen i Rhodos gamla stad, och den i Bodrum i nuvarande Turkiet. Riddarborgen började byggas på 1300-talet, men har under århundradena byggts ut och renoverats ett flertal gånger. Riddarborgen består av en yttre och en inre mur, tidigare omgärdades borgen av en vattengrav. Det är ett mäktigt byggnadsverk som är väl värt ett besök.

Inte långt från Riddarborgen ligger ett torg som en gång var ett av de viktigaste torgen i Kos stad. På torget växer Hippokrates träd som sägs ha planterats under hans livstid. Hippokrates anses allmänt vara läkekonstens fader och han tros ha varit upphovsman till Hippokrates ed, delar av eden svärs än idag av nyutexaminerade läkare. Hippokrates ed börjar så här:

"Jag svär vid Apollo, läkaren, och Aesculapius, och Hygieia och Panakeia och vid alla gudar och gudinnor, att jag, så långt mina krafter och mitt omdöme det tillåter, kommer att hålla denna Ed och de bestämmelser som där ingår..."

 

Hippokrates träd. Kos.

Hippokrates träd och den ottomanska springbrunnen.

 

Hippokrates träd ser visserligen urgammalt ut, men inte så gammalt som från Hippokrates tid, det är omöjligt eftersom han dog ca 370 f Kr, och så gamla blir knappast träd. Bredvid trädet finns en vacker ottomansk springbrunn och mittemot ligger moskén Hassan Pasha med en imponerande minaret. Moskén är idag införlivad i den allhärskande exploateringen av Kos stad och fungerar som souveniraffär.

Andra intressanta minnesmärken är de romerska utgrävningarna vid Grigoriogatan, samt den gamla amfiteatern Casa Romana.


Shopping i Kos gamla stad.

En av shoppinggatorna i Kos gamla stad.

 

En annan sak jag gillar med Kos gamla stad är att stora delar är fri från bilar. Det är ett sant nöje att på kvällarna sakta strosa runt bland gränderna och insupa atmosfären. Utbudet på restauranger, tavernor och ouzerior är enormt. Inte bara i gamla stan, det finns även många mycket bra ställen att äta på i den nyare delen av stan. Det svåra är att välja vart man ska gå. Och vilken typ av mat man ska äta. Kinesiskt? Indiskt? Italienskt? Mexikanskt? Thailändskt? Allt verkar finnas. Grekiskt då? Jodå, det finns självklart många bra grekiska restauranger också.

 

Mummy's Cooking i Kos stad.

Mummy's Cooking i Kos stad.

 

Jag vill inte ge några tips på restauranger eftersom man inte vet om de är lika bra från år till år. Ett tips vill jag dock ge och det är Evdokia, eller Mummy's Cooking som tavernan också kallas. Evdokia har hållit ställningarna under många år och maten är lika god varje gång vi går dit. Mamma står i köket från morgon till kväll och lagar ljuvlig mat. Sonen, tillika kyparen, Elias ser till att alla gäster trivs och han är mycket noga med att påpeka att det på Evdokia inte serveras några pizzor, hamburgare eller gyros, här finns bara mammas hemlagade goda grekiska mat.

Evdokia är ett kanonställe som nästan bara har grekiska gäster. Evdokia ligger på Bouboulinas street 13, inte långt från Delfintorget. Restaurant Kriti brukar också vara bra.

 

Bargatan i Kos stad.

Bargatan. Flera byggnader förstördes vid jordbävningen 2017.

 

Nöjeslivet är främst koncentrerat till bargatan Nafklirou street där diskotek och barer duggar tätt. Under dagtid är gatan förhållandevis folktom, men ju senare klockan blir desto fler är det som söker sig hit. Barerna ligger så nära varandra att det är svårt att veta var den ena slutar och nästa börjar. Gillar du dans, sena nätter, billiga shots, hög musik och ett riktigt hålligång är det hit du ska bege dig.


Som du märker finns det mycket att se och göra i Kos stad, så om du bor här har du fullt upp. Vill du bada och sola så är det nära till flera stränder, som Town beach, och Lambi beach, som ligger norr om staden. Town beach ligger på lagom gångavstånd och är mycket populär, främst bland ungdomar, och det är grymt trångt mellan solstolarna. Det är ingen höjdarstrand, i alla fall inte om man jämför med nästan alla andra stränder på Kos.

 

Lambi beach. Kos stad.

Lambi beach som ligger nära Kos stad.

 

HOTELL I KOS STAD

När vi besöker Kos bor vi alltid i Kos stad. Framförallt för att vi gillar att gå ut och äta i stan, och att det finns så mycket att se och göra. På dagarna gör vi utflykter till olika stränder och byar. Nedan hittar du flera tips på hotell och pensionat i Kos stad.

Aegean Houses »

Astron Hotel »

Gaia Garden »

Hotel Koala »

Hotel Sonia »

Boka andra hotell i Kos stad här »


LÄS MER OM KOS

Om Kos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera