Kalimera Grekland Nisyros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Nisyros i Grekland

Nisyros in English. Nisyros suomeksi.

Nisyros är en liten vulkanisk ö som ligger mellan Kos och Tilos i ögruppen Dodekaneserna. Det är en ganska liten ö till yta och antal invånare, här bor 1 010 personer fördelade på en större by och tre mindre samhällen. Huvudstaden heter Mandraki (660 inv), ytan är 41 km2 och högsta berget - Profitis Elias - mäter 698 meter över havet.

 

Mandraki på Nisyros i Grekland.

Mandraki sett från Paleokastro.

 

Nisyros är en ö som tyvärr väldigt få känner till, eller har varit på. De som trots allt besöker Nisyros stannar bara över dagen, för att se den berömda vulkanen. Det är synd för under en dag hinner man inte lära känna denna fantastiska ö. För här finns allt man kan önska sig, med ett litet undantag, det finns få bra stränder.

Men här finns sevärdheter som andra öar bara drömmer om. Här finns intressanta byar. Här finns människor som är nyfikna, vänliga, trevliga, härliga och hjälpsamma, man känner sig som en hedersmedborgare efter bara någon dag. Och här finns en natur och ett landskap som får en att häpna.

 

Nisyros är en genuint grekisk ö nära Kos och Kalymnos i Dodekaneserna.

Nisyros är en genuint grekisk ö. Vulkanen syns rakt fram.

 

Nisyros är däremot ingen ö för dig som gillar att ligga under ett parasoll och slappa. Det är ingen turistanpassad ö, vilket är lätt att tro om man bara kommer över dagen, stannar man över natten märker man däremot att Nisyros är en genuint grekisk ö. Det grekiska vardagslivet finns överallt, man blir själv en del av det. Efter en dag eller två känner du igen de flesta på ön och med all säkerhet har du redan börjat heja på flera av dem.

 

Byn Mandraki på Nisyros är bilfri och full av överraskningar och bra restauranger.

En av många gränder i bilfria Mandraki.

 

Nisyros är heller ingen ö för dig som gillar hålligång. Här hörs ingen dunka-dunka-musik, det enda som dunkar är ens eget hjärta när man måste åka hem. För dig som tycker om långa stillsamma kvällar med bra grekisk mat är däremot Nisyros en perfekt ö. I Mandraki kan man välja att äta på tavernor vid vattnet, i gränder, på torg eller kanske rent av på min favorittaverna Panorama strax ovanför torget.
RESA TILL NISYROS

Trots att det inte finns någon flygplats är Nisyros en lättillgänglig ö. Någon charter existerar förstås inte, så det blir till att resa hit på egen hand, och det är hur enkel som helst.

Smidigast är att ta en flygstol till Kos. Mellan Kos och Nisyros går det utflyktsbåtar varje dag, det går bra att åka på enkel biljett med utflyktsbåtarna. Självklart har Nisyros även reguljär båttrafik med Kos, och med andra öar i Dodekaneserna, och med Atens hamnstad Pireus.

Båttidtabell för Nisyros »

Boka färjebiljetter online här »

 

Hamnen i Mandraki på Nisyros.

Hamnen i Mandraki på Nisyros.

 

RESA RUNT PÅ NISYROS

Vägarna är i bra skick och trafiken minimal, det tillsammans med öns unika landskap gör att Nisyros är en fantastisk ö att upptäcka på egen hand. Moped - och biluthyrare finns i Mandraki och i Pali. Buss utgår från hamnen i Mandraki och trafikerar alla byar samt vulkanen. Under högsäsong går utflyktsbåtar till grannön Giali.

BYAR PÅ NISYROS

Jag gillar verkligen byarna på Nisyros, de har en mycket speciell atmosfär; de är vackert slitna och genuint pittoreska. Den första byn man lär känna är Mandraki, och det är inte utan att man undrar var man har hamnat. Känslan av att ha stigit iland på "fel" ö är omedelbar. Det finns ingen charm i hamnen och när man går längs vattnet in mot själva byn börjar man bli orolig. Vad är detta?

Vägen mellan Mandrakis hamn och Mandrakis centrum är kantad av turisttavernor och souvenirbutiker. "Jag som trodde Nisyros var en genuint grekisk ö!" Tänker man. Men hav tröst, just denna sträcka är anpassad för att locka till sig dagsturister från Kos, när man väl når fram till själva Mandraki uppenbarar sig det grekiska livet ganska snart.

 

Bra tavernor och Restauranger i byn Mandraki på ön Nisyros i Grekland.

Tavernor i Mandraki.

 

Det är i de trånga bilfria gränderna som Mandraki visar sitt rätta ansikte. Byn är uppbyggd av ett virrvarr av gränder och det är lätt att gå vilse. Husen är i huvudsak av äldre modell och en del ligger i ruiner. Det verkar inte finnas någon stadsarkitekt som bestämt hur husen ska se ut, i stället är det en salig arkitektonisk röra: smala hus, breda hus, höga hus, låga hus, fula hus, vackra hus, nya hus, gamla hus, hus i ruiner och hus som aldrig byggts färdigt.

 

Klostret Moni Panagias Spilianis i Mandraki på Nisyros.

Klostret Moni Panagias Spilianis i Mandraki.

 

Några bestämmelser när det gäller färgval verkar inte heller existera, även om turkost, grönt och blått dominerar, här används regnbågens alla färger som pallett. Och om färgen på ett hus börjar flagna verkar det inte spela så stor roll, man målar bara över, kanske i en helt annan nyans. Flera torg och gränder är utsmyckade med mosaik gjorda av stenar från ön. Vackra som konstverk, inte minst på torget framför det ståtliga stadshuset.


Mandrakis stora samlingsplats - och pulserande hjärta - är det fantastiska torget Plateia Elikiomini som så förnämligt skuggas av jättelika fikusträd. På torget ligger flera tavernor, ouzerior och kafenións. Här passerar i princip alla som bor i Mandraki någon gång under dygnet. Mandrakis äldre, i huvudsak manliga, befolkning verkar leva sina liv på torget, här har de funnit sitt egna lilla paradis. Och jag förstår dem.

 

På det mysiga torget i Mandraki på ön Nisyros finns många bra restauranger och barer.

Torget Plateia Elikiomini i Mandraki.

 

När jag blir gammal och gaggig vill jag inte spärras in på servicehus, jag vill bli frisläppt på torget i Mandraki. Här vill jag spela kort och tavli, ljuga, sova, dricka kaffe och ouzo. Här vill jag äta min frukost, hälsa på mina vänner och svära efter mina ovänner. Här vill jag glo på dagsturister, lyssna på småfåglar, få fågelskit på kepsen, titta på teve och fundera över hur länge träden ska stå kvar. Här vill jag summera livet och le åt mina minnen. Här vill jag vara!

 

Pali är den nästa största byn och hamn på Nisyros.

Den mysiga lilla byn Pali öster om Mandraki.

 

Pali (240 inv) är en rofylld liten fiskeby 4 kilometer öster om Mandraki. Pali är litet och mysigt, byn är byggd längs vattnet, hamnpromenaden är trivsam och här finns ett par trevliga fisktavernor. Hit åker man gärna för att äta lunch, titta på båtarna i gästhamnen, eller kanske bara ta en fika längs vattnet. Eller kanske ta ett dopp på stranden, om det inte blåser.

Alldeles efter Pali ligger en lång och vidsträckt strand. Det är hit de flesta beger sig när de ska bada och sola. Fördelen med Palistranden är att där är gott om skugga och att det är nära till lunchrestaurangerna i Pali. Bäst är stranden vid bortre änden, där finns en liten remsa sandstrand där vattnet ofta är stilla och där sanden är fin.

 

Byn Emborio på  ön Nisyros i Grekland.

En av de trånga gränderna i Emborio.

 

Söder om Pali, längs vägen mot vulkanen, ligger den nästan helt övergivna byn Emborio. Emborio var en gång i tiden den viktigaste byn på ön, idag ligger nästan hela byn i ruiner och här bor bara ett 30-tal personer. Bilden med den grekisk flaggan högre upp är tagen i Emborio. Strax före parkeringsplatsen i den lilla byn Emborio finns en naturlig bastu i en klippskreva.


Ett besök i Emborio kan liknas vid en rundvandring i en spökstad, merparten av husen är övergivna och ett flertal ligger i ruiner, man möter få eller inga människor. Många hus har övertagits av getter och det är inte ovanligt att hitta dem sovandes på de gamla träbalkongerna.

Trots att många hus är slitna, öde och rivningshotade är de oerhört vackra, färgen har släppt från husen, men här och var kan man skönja den klarblå färg man använde tidigare. Speciellt vackra är husen i övre delen av byn, till höger om torget, skapa en ram med händerna och du har ett konstverk framför dig.

 

Taverna To Balkoni i Emborio får du inte missa när du reser till Nisyros.

Utsikt över vulkanen från Taverna To Balkoni i Emborio.

 

Mitt i byn finns ett litet torg med en vacker kyrka, här ligger också byns tavernor. To Balkoni har bästa läget. Den är liten, ett rum och en stor balkong varifrån man har en så spektakulär utsikt över vulkanen att man glömmer all hunger. En lunch på To Balkoni borde ingå som terapi för alla stressade människor, här råder en ovanligt tyst tystnad, som tillsammans med den extraordinära utsikten gör att man glömmer tid och rum.

Mitt emot Emborio ligger byn Nikia som är min favoritby på Nisyros. Ska du bara se en enda by på ön så är det Nikia.

 

Taverna Andriotis i Nikia på Nisyros.

En av tavernorna i Nikia.

 

Läs mer om den fantastiska byn Nikia här »

 

STRÄNDER PÅ NISYROS

Om du reser till Grekland för att sola och bada har du inte mycket att hämta på Nisyros. Stränderna på Nisyros är nämligen ganska mediokra, så om det är fina sandstränder du söker är Nisyros en mindre lämplig ö. Vattnet är naturligtvis lika klart och inbjudande som kring andra grekiska öar, men stränderna är rätt trista, med undantag av Pachia Ammos beach på östsidan.

 

Här kan du se Nisyros 5 bästa stränder »

 

Så gott som alla stränder består av gråsvart sand som följd av flera vulkanutbrott. En av öns stränder heter visserligen White Beach (strax före byn Pali), men det är falsk marknadsföring, sanden är allt annat än vit. Det finns även en liten strand inne i Mandraki »

 

Lies beach på ön Nisyros i Grekland.

Lies beach.

 

Lies beach ligger cirka 10 km från Mandraki. Innan du kommer fram till stranden passerar du ett antal mindre stränder, varav några är ganska hyfsade. Lies är en lång och vidsträckt strand blandat med klappersten och sand.


Några kilometer från Lies ligger Pachia Amos beach, Nisyros enda strand som är något att sms:sa hem om. Sanden är mörkt brun och av en helt annan kvalitet än öns övriga stränder. Den långa och breda stranden kantas av sanddyner, här är rent och fräscht och det finns hur mycket plats som helst.

I bortre änden av stranden har naturen skapat märkliga klippformationer, klipporna skänker skugga och sätter inbillningsförmågan i arbete. Jag har sett både noshörningar och kameler bland klipporna. I fantasin alltså. Det är långt till närmaste taverna så mat och dryck får man ta med själv. Nudism är vanligt.

 

Pachia Amos beach på Nisyros i Dodekaneserna är öns bästa strand.

Pachia Amos beach.

 

För att komma till Pachia Amos kör du förbi Lies beach och fortsätter så långt du kan på samma väg. Vägen slutar vid en mindre bra strand (inte Pachia Amos), där parkerar du och fortsätter vidare till fots längs med strandkanten. När du nått slutet av stranden följer du stigen som går längs bergssidan, när du rundat berget ser du Pachia Amos framför dig.

 

Hohlaki beach i Mandraki på Nisyros är den av de häftigaste stränderna i Dodekaneserna.

Hohlaki beach nära Mandraki.

 

Klapperstenstranden Hohlaki beach ligger under klostret Moni Panagia Spiliani i Mandraki. Fördelen med Hohlaki är att man aldrig kan få sand i ögonen, nackdelen är att man kan få väldigt ont i ryggen om man ligger för länge. Större klapperstenar än så här har jag inte sett på någon annan strand i Grekland. De är stora som meloner. Stenarna är väldigt vackra när vattnet sköljer över dem, de får ett lysande blått skimmer över sig, inte minst när solen går ner i havet.

 

Fler bilder från Hohlaki beach finns här »

 

SEVÄRDHETER PÅ NISYROS

Den stora sevärdheten är naturligtvis den aktiva vulkanen som dagligen lockar hundratals turister från Kos. Men vi börjar med en mindre känd sevärdhet.

Paleokastro är en mycket märklig plats beläget ovanför Mandraki. Du tar dig hit via en stig som utgår från huvudgatan i Mandraki, du kan även köra hit om du hyr en moped. Paleokastro är en gammal fästning, därav namnet: Paleo betyder gammal, och Kastro betyder fästning eller borg. Ingen vet hur gammalt det är, men troligen från 500-talet f Kr.

 

Paleokastro ovanför Mandraki på Nisyros i Dodekaneserna är en mycket märklig sevärdhet.

Paleokastro ovanför Mandraki.


Fästningen är byggd av gigantiska stenar och man frågar sig hur man i hela friden fick stenarna på plats. Här kan man strosa omkring länge med sina funderingar och samtidigt njuta av den fina utsikten över Mandraki (se bild överst på sidan).

Klostret Moni Panagias Spilianis i Mandraki är också intressant. Klostret är ursprungligen från 1300-talet, men har under årens lopp byggts om och renoverats. Läget kunde knappast vara mer strategiskt, det ligger på en klippa ovanför havet och Mandrakis förtjusande huvudgata. Klippan bär tydliga spår från vulkanens många utbrott. Från klostret har man en strålande utsikt över Mandraki. Ikonerna i klostret är imponerande.

För att ta dig upp till klostret tar du trappan som från leder från huvudgatan. Skylt finns. Som i alla grekiska kloster och kyrkor ska man vara respektabelt klädd vid ett besök; armar och ben ska vara täckta för såväl kvinnor som män.

 

Nisyros och vulkanen sett från en flygplan mellan Rhodos och Aten.

Nisyros och vulkanen sett från ett flygplan.

 

Och så var det den där vulkanen. Enligt den grekiska mytologin skapades Nisyros under en tvekamp mellan titanen Polyvotis och havsguden Poseidon. Under bråket bröt Poseidon loss en bit av Kos och kastade den på Polyvotis. Av klippblocket som Polyvotis fick i skallen skapades ön Nisyros. Där står han än idag med Nisyros på huvudet och är arg, ibland så förbannad att vulkanen får utbrott.

 

Den berömda vulkanen sedd från byn Nikia på Nisyros.

Vulkanen sedd från den vackra byn Nikia.

 

Som väl är är det länge sedan Polyvotis var så arg, senaste stora utbrottet skedde på 1400-talet då delar av inre Nisyros kollapsade. För riktigt länge sedan, drygt 30 000 år, kollapsade halva ön under ett gigantiskt vulkanutbrott. Det var då den stora calderan (amfiteaterliknande insjunkning) bildades.

Under åren har vulkanen haft flera mindre utbrott, senast utbrottet skedde 1888, dessa mindre utbrott har främst bestått av gaser och rök, några riktiga utbrott med rinnande lava har det inte varit på väldigt många år. I calderan finns fem kratrar som man kan gå ner i, den största kratern, Stefanos, är 350 m i diameter och 25 m djup. Det bubblar ur marken och svaveldoften är stickande.

 

Den gigantiska kratern och calderan Stefanos i vulkanen på Nisyros i Grekland.

Kratern Stefanos på Nisyros.

 

Ta med lämpliga skor för det kan vara hett därnere. Du tar dig hit med utflyktsbuss från hamnen eller med eget fordon. Det sistnämnda är att föredra om du vill ha vulkanen för dig själv, kom så tidigt du kan på förmiddagen, innan utflyktsbussarna anländer.

Under ett av vulkanutbrotten på Nisyros drabbades även grannön Tilos. I vattnet utanför Agios Antonios beach på Tilos finns återstoder från två förstenade fiskare. Läs om det här »


HOTELL PÅ NISYROS

På Nisyros möts man i princip aldrig av rumsuthyrare i hamnen. Här får man leta själv eller boka i förväg. Utbudet är ovanligt skralt. En sak som förvånar är att det byggs så få nya pensionat. På många andra grekiska öar är det ett ständigt byggande, hamrande och bankande. Men inte på Nisyros. Anledningen är förstås att det inte finns något behov, få turister stannar över natten, och då behövs det inga nya pensionat.

 

Hotel Porfyris är det bästa hotellet i Mandraki på Nisyros.

Hotel Porfyris i Mandraki bor alltid vi på.

 

Vi bor alltid på Hotel Porfyris i Mandraki av den enkla anledningen att det är det bästa stället att bo på. Men det finns även några andra boende som är bra. Se länkar nedan.

Boka Hotel Porfyris »

Boka andra hotell på Nisyros här »


LÄS MER OM NISYROS

Om Nisyros Nikia Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera