Kalimera Grekland Tilos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tilos i Grekland

Tilos in English. Tilos suomeksi.

Tilos, väster om Rhodos, tillhör den Dodekanska ögruppen och ligger mellan Nisyros och Chalki. Det är en förhållandevis liten ö både till yta och till antal invånare, här bor ungefär 780 personer fördelade på två små byar. Huvudstaden heter Megalo Chorio, och den stora turistorten heter Livadia. Ytan är 64 km2 och högsta berget - Profitis Elias - mäter 654 meter över havet.

 

Stranden i Livadia på Tilos i Grekland.

Denna bild från Livadia symboliserar Tilos karisma och rofylldhet.

 

Tilos är en liten skatt som trots ökad turism har lyckats behålla mycket av sin genuina charm. Livet på ön är stillsamt; här bor alltså cirka 780 personer, några arbetar med jordbruk och fiske, men de flesta får sin inkomst från turismen. Trots att Tilos bara ligger ett stenkast från kosmopolitiska Rhodos har turistindustrin utvecklats sakta, det var först på 1980-talet som Tilos upptäcktes av turister. Det engelska charterbolaget Laskarina (finns inte längre) var först ut.

 

Utsikt över hamnen och stranden i Livadia på Tilos från Annas Studios.

Den fantastiskt vackra vyn över Livadia från Annas Studios.

 

För några år sedan chockade svenska Ving oss Tilosälskare när de började sälja charterresor till Tilos. Sedan hakade Apollo på. Vad skulle nu hända med ön tänkte jag och många med mig? Hur lång tid tar det innan öns sagolika charm försvinner i kommersens kranka verklighet? Svaret är att det inte påverkade ön alls, Tilos förblev, och är fortfarande, samma gamla härliga ö.

Första gången jag kom till Tilos slog jag nytt rekord i att falla pladask för en ö. Det tog inte många minuter innan jag sa till mina reskamrater: "- Här ska vi stanna länge!". Och det gjorde vi. Vi blev alla mer eller mindre förälskade i ön. Och det verkar som om jag inte är ensam om att tycka så, alltfler upptäcker Tilos, många stannar länge och ännu fler återkommer år efter år.

 

Lethra beach är en av den bästa stränderna på Tilos i Dodekaneserna.

Min favoritstrand på Tilos är Lethra beach.

 

Vill du läsa om Tilos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden innehåller 16 A4-sidor, inklusive 53 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Tilos är en ögruppen Dodekanesernas bästa ö för vandringar.

Tilos är en fantastisk vandringsö.

 

Faktum är att det finns få grekiska öar som har så många återvändare. Det sägs att så många som 60 % av turisterna är återvändare. Majoriteten av dem är britter och skandinaver (mest svenskar), och medelåldern är ganska hög. Vad är det då som lockar turister till Tilos? Det är definitivt inte stränderna, för de är ganska slätstrukna om man jämför med många andra öar, det finns inte så mycket att se och några längre utflykter kan man inte göra, vägnätet är knappt två mil och det finns bara två bebodda byar.

 

Den obebodda byn Den obebodda byn Mikro Chorio på Tilos i Grekland.

Den obebodda byn Mikro Chorio.

 

Det är något annat som är Tilos storhet, något som inte syns för blotta ögat, vi skulle kunna kalla det för utstrålning och charm. Öbornas fantastiska gästfrihet har också en stor del i att man trivs så bra. Man kan sammanfatta det med att man som turist på Tilos vaknar med ett leende och somnar med ett lyckligt hjärta.

 

Eristos beach är Tilos längsta strand med tavernor och hotell.

Eristos beach är Tilos längsta strand.


Hur mycket jag än funderar kan jag inte finna något negativt att skriva om Tilos. På något vis har Tilos lyckats behålla mycket av det genuina Grekland; vilket inte minst märks på tavernorna som allt som oftast serverar mycket god grekisk mat, och att det grekiska vardagslivet fortfarande har övertag. Man känner sig som en i gänget, inte som turist.

 

Längs den bilfria strandpromenaden i Livadia ligger många bra restauranger och tavernor.

Stranden och den bilfria strandpromenaden i Livadia.

 

Här kan du se Tilos 15 bästa stränder »

 

Sammanfattningsvis kan jag säga att Tilos passar alla som tycker om lugn och ro, grekisk mat, fina vandringar och vacker natur, som gillar att skåda fågel, samt alla som är förtjusta i elefanter! Hur konstigt det än låter så har det funnits elefanter på Tilos.

 

Vy över byn Livadia och Livadiabukten från den lilla hamnen Agios Stefanos på Tilos i Grekland.

Vy över Livadia från den lilla hamnen Agios Stefanos.

 

Jag har varit på 65 grekiska öar. Tilos har alltid legat högt upp på min topplista. Varje gång jag har varit där har jag petat upp Tilos en placering. För några år sedan året placerade jag Tilos på plats nummer två, efter den eviga ettan Amorgos. Efter mitt senaste besök (2018) tog jag det för mig chockerande beslutet att placera Tilos på första plats. Det säger en del om Tilos. (Idag har jag petat ner Amorgos till plats nummer tre och Kreta på plats nummer två.)


Du kan läsa mer om Tilos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Tilos kan du åka charter med Apollo. Planet landar på Rhodos, därefter är det en kort båtresa till Tilos. Lika enkelt är det förstås att köpa en flygstol till Rhodos, ta båten över och ordna boendet själv.

Livadia och Megalo Chorio är Tilos två enda bebodda byar. Nästan alla turister bor i Livadia, mycket tack vare att den populäraste stranden, och alla faciliteter, finns där. Det finns även två obebodda byar som heter Mikro Chorio och Gera.


E-guide om Tilos.


Tilos stränder håller god kvalitet. Nästan alla är klapperstensstränder, några är uppblandade med sand och grus. Populärast är Livadiastranden (se bild överst på sidan), Lethra och Eristos. Andra stränder är Skafi, Agios Antonios, Plaka och Tholos. Min personliga favoritstrand är Lethra, inte minst för den vackra vandringen dit.

 

Soluppgången på Tilos är en av de vackraste i hela Grekland.

Soluppgången på Tilos är oerhört vacker.

 

För mig är Tilos en sevärdhet i sig. Något mer behövs liksom inte. Men det saknas definitivt inte sevärdheter. Mikro Chorio är ett måste. Liksom klostret Agios Panteleimon, inte minst för den fantastiskt vackra vägen dit. Soluppgången är den även klart sevärd. Något man absolut inte får missa är det lilla elefantmuseet i Megalo Chorio. För den som gillar att fågelskåda är Tilos en sevärdhet av högsta dignitet.

Det finns gott om hotell och pensionat på Tilos för att vara en så liten ö. De flesta håller bra standard, och nästan alla ligger nära vattnet. De flesta väljer att bo i Livadia, men det finns även hotell vid Eristos beach.


LÄS MER OM TILOS

Om Tilos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guideHEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera