Kalimera Grekland Tilos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Agios Panteleimon på Tilos

Den mest besökta sevärdheten på Tilos är klostret Agios Panteleimon. Klostret är beläget i ett spektakulärt och minst sagt vilt landskap på nordvästra delen av ön. Vägen dit är minst lika sevärd som klostret i sig. Du kan åka buss till klostret på söndagar. Bussen utgår från torget i Livadia.

 

Agios Panteleimon. Tilos.

Agios Panteleimon ligger mycket vackert.

 

Från Plaka beach och fram till klostret blir vägen vackrare och mer dramatisk ju närmare man kommer. En minst sagt hisnande vägsträcka. Från parkeringsplatsen utanför klostret är det 200 meter ner till havet och utsikten är bedårande. Stanna gärna till på parkeringsplatsen en stund, har du tur får du se Eleonorafalkar störtdyka ner för klippbranten. Det är hur mäktigt som helst.

 

Ingången till klostret Agios Panteleimon på Tilos.

Ingången till klostret.
Agios Panteleimon är ursprungligen från sent 1400-tal, men under århundradena har det renoverats och byggts ut. Här fanns tidigare uppemot 15 munkar, men är numer obebott. Innergården är täckt med vacker mosaik, kyrkan har dekorativa väggmålningar från 1700-talet, längs de fästningsliknande murarna ligger munkcellerna på rad.

Från den 25 juli och tre dagar framåt hålls en årlig festival med mat och dans i och utanför klostret. Missa inte om du är på Tilos då.

 

Agios Panteleimon monastery. Tilos.

Agios Panteleimon monastery.


LÄS MER OM TILOS

Om Tilos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera