Livadia på Tilos

Om Tilos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Livadia är Tilos största by sett till antal invånare (480 pers) och öns stora turistort och hamn. Byn ligger i en kolossalt vacker och vidsträckt bukt. Inseglingen till hamnen är bedårande: till vänster det månlika och trädlösa berget, rakt fram sträcker den långa klapperstensstranden ut sig och till höger kommer den lilla vita byn allt närmare. Det spritter i benen av längtan att få kliva av båten.

Livadia är ganska litet och lätt att få grepp om. Man kan säga att byn är uppdelad i tre delar: hamnen, torget och strandpromenaden. I den gulliga lilla hamnen trängs fiskebåtar med segelbåtar. På tal om segelbåtar så är Tilos en oerhört populär natthamn. De är ett stort nöje att se när båtarna ska lägga till i den lilla hamnen, oftast blir det fullt i hamnen, många segelbåtar får därför ligga på svaj, vilket gör den tjusiga bukten ännu vackrare. Den märkliga byggnaden till vänster om hamnen är öns polisstation. Huset byggdes av italienarna när de ockuperade Tilos (och andra öar i Dodekaneserna). Vid sidan om det märkliga huset finns en supermarket och två tavernor: Gorgona och Nikos.

Hamnen i Livadia.

Hamnen i Livadia.


Fullmåne i Livadia på Tilos.

Fullmåne i Livadia. Soluppgången är ännu vackrare.


Ovanför hamnen ligger ett torg med en kiosk, några barer och en affär som säljer lokala produkter som honung och kryddor. Torget är en populär samlingsplats för både turister och öbor, framförallt på kvällarna då många tar en drink här före eller efter middagen.

Till höger om torget, under några ståtliga träd, ligger den trevliga ouzerian Omonia. Här serveras frukost, lunch och middag. Maten är bra, som överallt på Tilos, men på Omonia är det inte bara maten som lockar, det är också den charmiga, och väldigt grekiska, atmosfären som drar. Här samlas lokalbefolkning dag som kväll. Omonia är den perfekta platsen för brädspel eller en god bok, samt ett trevligt ställe att avsluta kvällen på.

När jag är på Tilos går jag till Omonia minst en gång om dagen, antingen till lunch eller till middag. Det är jag inte ensam om, hit går många återvändare. Vill du vara säker på att få bord på kvällen är det bäst att boka bord. Michalis och Maria heter de trevliga ägarna. Michalis (som hör lite dåligt) serverar och skämtar, och Maria står för matlagningen. Hon tillagar mat som hennes mamma lagade. Alltså hederlig grekisk husmanskost. Prova gärna deras "Baby pork from Tilos" och deras gigantes.

Torget i Livadia.

Torget i Livadia.


Längs gatan som går från torget finns en liten souveniraffär, och lite längre fram - på en tvärgata - ligger bageriet som drivs av Mike, som äger Annas Studios. Efter bageriet finns ett mysigt ställer som heter Mediterranean delights (To Croma har stängt). Mitt emot bageriet hittar vi Taverna Kiriakos där man bland annat kan få sig en gyros. Längre fram ligger två supermarkets (min favorit är Yannis), en mopeduthyrare och Taverna Michalis. Tavernan ligger i en trädgård och serverar ofta god mat.

Längs den långa och bilfria strandpromenaden breder sig den fina klapperstensstranden ut sig. Vattnet är ljuvligt, men stenarna är väl stora på en del ställen och det kan bli ganska obekvämt efter en stund. Badskor är ett måste. Många av tavernorna längs vattnet erbjuder gratis solstolar till sina gäster, och de många tamariskträden skänker skugga.

Längs strandpromenaden ligger ett flertal tavernor, de flesta är bra. Min favoritrestaurang är Armenon som serverar mycket god mat. De har till och med fått pris för sin goda mat, något de är väldigt stolta över. Prova gärna rätterna som tillagas efter traditionella recept. Missa inte heller "kvällens tips" som står på en griffeltavla. Boka bord är nödvändigt om du vill sitta närmast vattnet. Skulle det vara fullt på Armenon finns det som sagt många andra restauranger att välja på, de flesta är bra. Gillar du vedugnsbakad pizza går du till Oasis, deras pizzor är gudomliga.

Klapperstenstranden och strandpromenaden i Livadia.

Klapperstenstranden och strandpromenaden i Livadia.
HOTELL & PENSIONAT I LIVADIA
En sak som är bra med Tilos är att det inte är svårt att välja var på ön man ska bo
. Det är Livadia som gäller för de allra flesta, några få väljer att bo i Eristos. Inte heller är det speciellt svårt att välja hotell för nästan alla är bra. Man skulle i princip kunna slå tärning och låta slumpen avgöra.

Här nedan finns tips på några bra pensionat i Livadia.

Boka Annas Studios »
Boka Ilidi Rock »
Boka Irinoula Apartments »
Boka Ellibay »
Boka Apollo Studios »
Boka Marinas Studios »

Boka andra hotell i Livadia här »

Livadia från stigen till Lethra.

Vy över Livadia från stigen till Lethra.


Stranden i Livadia

Stranden i Livadia under lågsäsong.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera