Kalimera Grekland Tilos.Minielefanter på Tilos

1971 upptäckte grekiska arkeologer benknotor från en sedan länge utdöd ras av minielefanter. Enligt Nationalencyklopedin ska det ha funnits dvärgelefanter på fler öar i Medelhavet. Varför elefanterna försvann, eller dog ut, är det ingen som säkert kan säga. Tilos vulkaniska grannö Nisyros har under åren haft ett flertal stora vulkanutbrott och troligen försvann elefanterna vid något av dessa utbrott.

 

Elefantmuseum i Megalo Chorio på Tilos.

Inne i elefantmuseet i Megalo Chorio.

 

Elefanterna var mellan 1,20 och 1,50 meter höga, att jämföra med den afrikanska elefanten som kan ha en mankhöjd på 4 meter. Man kan bara tänka sig hur söta elefantbebisarna måste ha varit.

Harkhadiosgrottan, där elefantfynden gjordes, ligger nästan mitt på ön, längs vägen till Megalo Chorio. Det finns inte mycket att se förutom ett hål i berget. Arkeologer håller fortfarande på med utgrävningar och därför är inte grottan öppen för allmänheten. Utanför grottan finns en amfiteater där det ibland hålls konserter.

 

Harkhadiosgrottan. Tilos.

Utsikt över Eristosdalen från Harkhadiosgrottan där elefanterna hittades.
Grottan är som sagt inte mycket att se. Men ett besök på elefantmuseet i Megalo Chorio kan jag varmt rekommendera. Museet är unikt i sitt slag, mig veterligen finns det inga andra dvärgelefantmuseer i världen. Museet ligger i samma byggnad som stadshuset ungefär där bussen stannar. I museet finns en samling benknotor från dvärgelefanterna.

 

Vicky som guidar på elefantmuseet på Tilos.

Elefantmuseet i Megalo Chorio.

 

Det bästa av allt är att det finns en guide som hänfört visar runt i den lilla lokalen. Vicky, som guiden heter, är otroligt entusiastisk och guidar stolt runt bland samlingarna. Guidningen är för övrigt helt gratis. Museet har öppet vardagar mellan 8.30 och 14.30. Ett nytt museum som ännu inte har öppnat finns utanför grindarna till Harkhadiosgrottan, som ligger nära Megalo Chorio.


LÄS MER OM TILOS

Om Tilos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera