Kalimera Grekland Tilos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mikro Chorio på Tilos

Några kilometer norr om Livadia ligger den övergivna och fascinerande byn Mikro Chorio. Ända fram till 1950-talet var Mikro Chorio som vilken grekisk by som helst: man gick till kyrkan på söndagar, gubbarna satt på kaféer och barnen lekte i gränderna. Men vattnet i brunnarna sinade och invånarna övergav sina hus och flyttade till Megalo Chorio eller Livadia.

Före andra världskriget bodde det 1750 personer i Mikro Chorio. Det fanns ungefär 250 barn, och tre skolor. 1962 bodde här 32 personer, 1965 fanns det bara en stackars invånare kvar.

 

Den övergivna byn Mikro Chorio på Tilos.

Mikro Chorio.

 

Idag har getter tagit över byn. De är överallt. De drygt 200 hus som finns kvar är i rätt så hyggligt skick, bara ett fåtal är helt ödelagda. Nästan alla hus saknar tak. Byborna tog med sig taken (trä var en bristvara även då) när de flyttade och använde dem när de byggde sina nya hus.

 

Mikro Chorio. Fågelskådning på Tilos.

Mikro Chorio är en bra plats för fågelskådning.
Kyrkan har renoverats till sitt ursprungliga skick och några byggnader har rustats upp under senare år. Vem vet, i framtiden kanske Mikro Chorio kommer att vara bebodd igen.

Det är fängslande att vandra runt i den öde byn och fantisera om hur livet en gång gestaltade sig. Hur såg här ut? Satt folk på den där gamla tavernan? Var det kö utanför kyrkan? Lekte barn i gränderna uppe på höjden? Det är verkligen en märklig känsla att vandra runt i en helt öde by.

 

Kyrkan i Mikro Chorio och Mikro Chorio Music Bar på Tilos.

Kyrkan i Mikro Chorio och Mikro Chorio Music Bar.

 

Under en kort period under högsäsong lever dock byn upp tack vare Mikro Chorio Music Bar. Två killar från ön driver sedan några år tillbaka denna populära musikbar i ett av de gamla husen, på terrassen kan man dricka drinkar och spana ut över den övergivna byn, det nattsvarta landskapet och den stjärnklara himmelen.

Gratis buss till och från Mikro Chorio utgår från Eleni Minimarket nära polishuset i Livadia. Bussarna börjar gå runt 23.00 och går ända fram till tidig morgon.


LÄS MER OM TILOS

Om Tilos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera