Aten i Grekland

Aten i Grekland.Aten är en skitig och förvirrande storstad som du helst ska lämna så fort som möjligt för att komma ut på öarna. Är det så? Nej, Aten är en modern storstad som lever vägg i vägg med antiken och ett resmål i sin egen rätt. Ja, så skulle jag hellre vilja beskriva Aten. Men det är ingen enkel sak. Även om atenarna själva är väldigt stolta över sin stad, finns det sådant de helst vill önska bort.

Som turist i Aten möter du både det storslagna unika och det skitiga storstadsaktiga. Men du väljer själv vart du lägger din tid och jag kan garantera flera upplevelser som är exklusiva för denna säregna plats. Krockarna mellan gammalt och nytt finns överallt i Aten.

Staden genomgår sedan ett par år tillbaka en helrenovering. I och med OS 2004 fick grekerna inte bara chans att visa upp sig, de var också tvungna att imponera på omvärlden. Smogen har minskat, trafiken har lugnat sig (något), tunnelbanesystemet har utvecklats och fungerar bra och de många attraktionerna är i bättre form än på mycket länge. Sedan har du ju också maten, musiken, antiken, livet, oliverna, museerna, de brända mandlarna, loppmarknaderna, fruktmarknaderna, de otaliga torgen och de trevliga människorna. Så vad väntar du på? Häng med och låt dig slukas av den puls som är helt unik för huvudstaden i civilisationens vagga.

Akropolis. Parthenon. Aten.

Atens och Greklands med kända byggnad är Akropolis.


RESA HIT
De flesta flygbolag flyger till Aten. Dock är det inte så många som flyger direkt från Sverige. Ibland måste man byta flyg.

Det bästa sättet att ta sig in till Aten är med buss eller Metro. Bussarna avgår ofta (upp till var tionde minut) och väntar direkt utanför utgången. Biljetter till bussen säljs i en kiosk utanför terminalen. Glöm inte att stämpla biljetten i den lilla apparaten inne i bussen.

Buss X96 går till Pireus. Buss X95 går till Syntagma i centrala Aten. Den relativt nya tunnelbanestationen på Atens flygplats går bland annat till Syntagma och till Monastiraki. Om du ska till Pireus går du av vid Monastiraki och byter tunnelbana till Pireus. Ska du till Rafina eller Lavrio går den bussen också utanför ankomstterminalen.

Läs om hamnen i Pireus här »
Läs om hamnen Lavrio här »
Läs om hamnen Rafina här »

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT
Metron är en stor tillgång för Aten som stad och ovärderlig för dig som turist. Det är lätt, smidigt och ganska billigt att ta sig från ett ställe ett annat. Biljetter köper man på stationerna i automater eller i kassor. Vi tar oss oftast fram till fots eftersom nästan alla sevärdheter ligger inom promenadavstånd.

Temple of Hephaestus. Aten.

Temple of Hephaestus är nästan lika berömt.


Monastiraki. Aten.

Monastiraki. Här ligger den berömda loppmarknaden, och metron till Pireus.


Syntagma betyder egentligen konstitution, men eftersom konstitutionstorget låter betydligt träigare än dess grekiska motsvarighet håller vi oss till Syntagma. Namnet är inte helt slumpmässigt påkommet då parlamentet ligger här. Runt om och på Syntagma finner du det mesta: hotell, restauranger, kiosker, ambassader, trådbussar, bokhandlar, gatuförsäljare, tiggare, turistbyråer, en park och metron.

Akropolis är garanterat Atens mest kända attraktion och symbol, men det finns några långa välklädda herrar som kommer på en god andraplats, i alla fall om man ser till deras närvaro på vykort. Framför parlamentet vaktar nämligen de ståtliga Evzonerna parlamentet och den okände soldatens grav. Och hur de vaktar sen! Evzonerna är slanka tvåmetersmän med gevär och en utstyrsel som är vacker och underhållande på samma gång. Inte minst ska man lägga märke till de svarta tofsarna som dallrar på spetsen av deras röda skor. Läs om Akropolis här »

Plaka utgör tillsammans med Monastiraki Atens gamla kvarter. Här trängs du med andra turister under somrarna och högsäsongen. Det betyder inte att dess charm är helt försvunnen. Var och en måste själv vandra omkring och bilda sig en egen uppfattning om blandningen mellan nytt och gammalt.

Evzonerna vid Syntagma . Aten.

Evzonerna som vaktar parlamentet på Syntagmatorget.


Se fler bilder från Aten överst och nederst på sidan.

Att ta sig från Syntagma till Plaka är enkelt. Till exempel kan du gå Nikisgatan fram tills du kommer till Kydathineon. Detta är Plakas tavernagata. Och eftersom Plaka inte är särskilt stort så kommer du långt på att orientera dig efter Kydathineon och Adrianou. Den senare är shoppinggatan.

Genom att följa några shoppinggator ut ur Plaka hamnar du på Monastirakitorget. Här pågår en hel del handel med till exempel frukt och nötter. Men här finns också de berömda lottsäljarna. Denna säregna människotyp går omkring med ett slags träpinne full av lotter fastsatta med klädnypor.

På torget, som ligger precis vid utgrävningarna av Hadrianus bibliotek, finns också en Metrostation. Men ska du inte ut och åka så måste du besöka det Monastiraki är mest känt för, nämligen loppmarknaden. Du kommer in på marknaden i öppningen till höger om Metron. Följ oset från de stekta kastanjerna. I början möts du av ett flertal affärer på varje sida gatan. Kvalitén och utbudet är bättre än i Plaka och det blir mer spännande om du går in i de små mystiska gränderna.

Tavernor i Plaka. Aten.

Tavernor i Plaka.
Omonia har kanske inte de där speciella miljöerna som du vill besöka. Det är inget fel att vandra omkring i trakten, men framförallt är det bra att använda som riktmärke på en karta. Istället kan lägga din tid på en av Greklands stora boulevarder, Atens egen gata: Athinas. Denna går från Monastirakitorget rakt upp till Omonia. Frukt- och grönsaksmarknaden är en liten oas precis intill den vältrafikerade Athinas. Här finner du det mesta av frukt och grönt, men också de flesta mejerivaror. Det är avsevärt billigare än i vanliga affärer och det kan vara värt att bunkra upp med lite bananer, ost och oliver.

Saluhallen - denna nästan makabra plats - ligger mittemot grönsaksmarknaden. Här kan man verkligen snacka om saluhall. Här säljs kött i alla former och fisk man inte ens visste fanns. Allt kött hänger och dänger lite varstans. Det luktar kadaver och blod. Inälvorna ligger utbredda som stora konstverk eller hänger från taken som murgrönor. Över denna plats härskar ett otal försäljare som skriker ut priserna på sina varor.

Man kan lätt tro att man befinner sig på en annan planet. Även om många turister tycker det är lätt äckligt att besöka saluhallen får man inte missa den. Från Athinas-gatan leder flera smågator in till stadsdelen Psiri, som är Atens gamla arbetar- och hantverkskvarter. I Psiri finns massor med restauranger, barer och kaféer. Läs om Ella i saluhallen här.

Plaka på kvällen. Aten.

Plaka på kvällen.


Nöjeslivet i Aten är enormt och finns i alla dess former. Här finns allt från svindyra lyxkrogar till små traditionella ouzerior. En av mina favoritbarer är Brettos Bar. Musikscenen är i högsta grad levande. Välj mellan stora konserter med kända artister som Georgios Dalaras och Haris Alexiou och små tavernor med lokala liveband.

BOKA HOTELL
Att leta hotell på egen hand är ingen större vits, man bör boka hotell i förväg. Men var ska man bo? Ja, det är en svår fråga att svara på. Plaka tycker jag är den trevligaste stadsdelen. Vi bor alltid där.

Här hittar du tips på populära hotell i Aten »

Här hittar du tips på populära hotell i Pireus »

Tips på hotell i Aten.

Utsikt över Aten från Lykavittoskullen.

Utsikt över Aten från Lykavittoskullen.

Som du ser är Aten en stor stad till ytan. Därför är det bäst att bo i den gamla stadsdelen Plaka, varifrån det är gångavstånd till det mesta.

Boka hotell i Plaka här »


MER OM ATEN

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Bilder »
Pireus »
Rafina »
Lavrio »
Akropolis »
Resebrev »
Karta »
Forum Aten »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Pireus »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera