Kalimera Grekland Aten.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Pireus hamn i Aten

Pireus (eller Piraeus) är den största hamnen i Aten. De andra stora hamnarna är Rafina och Lavrio.

 

Pireus är den största hamnen i Aten, de andra ligger i Rafina och i Lavrio.

Bullriga, röriga och bångstyriga Pireus.

 

Från Pireus går det båtar till nästan hela övärlden. Det är i stort sett bara de joniska öarna som inte trafikeras från Pireus. Som alla stora hamnar är Pireus en bullrig, rörig och bångstyrig plats. För de allra flesta är Pireus en plats som man åker till öarna ifrån, eller anländer till när man ska flyga hem.

 

Hamnen i Pireus i Aten.

Pireus är enormt stort. Detta är bara en del av hamnen.

 

I Pireus finns förstås alla faciliteter man kan tänka sig, som affärer, resebyråer, banker och bankomater, kaféer, tavernor, ouzerior, bagerier, gyroställen och bagageinlämning. Den bästa tavernan i Pireus anses vara Rakadiko.

 

Pireus tunnelbanestation.

Pireus tunnelbanestation till vänster vid pilen.

 

Vare sig du kommer med buss, taxi eller tunnelbana så hamnar du direkt mitt i smeten. Det är omöjligt att missa de stora pirerna där båtar av alla slag väntar på att ge sig ut i övärlden. Resebyråer finns på tunnelbanestationen, utanför tunnelbanestationen och längs gatorna i hamnen. (Du kan även köpa båtbiljetter på flygplatsen.) Fråga på resebyrån varifrån din båt avgår. Hamnområdet är nämligen gigantiskt. Många av båtarna går som väl är från en pir nära tunnelbana och buss, bland annat Blue Star Ferries.

Länk till båttidtabell finns längst ned på sidan.

 

Piren i Pireus där Blue Star Ferries utgår.

1: Tunnelbana. 2: Blue Star Ferries pir. 3: Flygbussen stannar.
RESA TILL PIREUS FRÅN ATENS FLYGPLATS

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man tar sig från flygplatsen till Pireus, och hur lång tid det tar. Det finns fyra sätt att ta sig till Pireus: buss, taxi, tunnelbana och tåg. Vilket som är bäst råder det delade meningar om, personligen föredrar jag tåget.

Buss

Busshållplatsen ligger precis utanför ankomstterminalen. Bussen heter X96 och trafikerar Pireus dygnet runt. Dagtid går bussen upp till sex gånger i timmen, och under natten två gånger i timmen. Biljetten kostar cirka 7 € och köps i en liten kur vid busshållplatsen. Biljetten ska stämplas i en maskin när du kommer in i bussen.

 

Buss X96 till Pireus från Atens flygplats.

Buss X96 utanför Atens flygplats.

 

Bussresan till Pireus tar cirka 1 ½ timme, men resan kan ta både kortare och längre tid beroende på hur trafiken är. Från slutstationen i Pireus har du nära till resebyråer, och till piren där bland annat Blue Star Ferries färjor avgår.

Taxi

Taxistationen ligger också utanför ankomstterminalen. Du kan inte missa den, för där brukar stå hundratals gula taxibilar på kö. Med taxi tar det mellan 40-60 minuter till Pireus. Priset ligger på mellan 50-60 €. Fråga om priset innan du sätter dig i taxin. Be att få åka till Blue Star Ferries terminal så har du nära till det mesta.

 

Taxibilar utanför Atens flygplats kör dig till Pireus.

Taxibilar utanför Atens flygplats.

 

Det finns många taxibilar i Pireus som du kan åka till flygplatsen i Aten med.

Taxibilar i Pireus.


Tunnelbana (Metro)

Även tunnelbanestationen ligger utanför ankomstterminalen. Väljer du tunnelbana måste du byta linje i Monastiraki, men det är inte svårt. Resan tar cirka 1 timme och kostar cirka 10 €. Tunnelbanan går varje halvtimme mellan 05:30 och 23:30 (med reservation för ändringar). Slutstationen ligger centralt i Pireus, nära Blue Star Ferries. Se upp för ficktjuvar på tunnelbanan.

 

Tunnelbanan till Pireus.

Tunnelbanan är väl skyltad.

 

TÅG

Sedan 2018 går det att åka tåg direkt till Pireus från Atens flygplats. Tågstationen ligger i samma byggnad som tunnelbanan, alltså mittemot ankomstterminalen, till vänster om Hotel Sofitel.

Tågtidtabell »

 

Tågstationen på Atens flygplats. Tåg till Pireus.

Tågstationen på Atens flygplats.

 

BOKA HOTELL I PIREUS

Även om Pireus kanske inte är en plats man väljer att semestra på måste man ibland stanna över natten. Man kanske landar sent i Aten och ska med en tidig båt. Då är det smidigt att sova en natt i Pireus. Utbudet är stort, och svårigheten är att välja.

Här är de hotell i Pireus som bokats flest gånger via Kalimera.

Argo Hotel Piraeus »

Pireaus Dream Hotel »

Lilia Hotel »

Electra Hotel Pireus »

Anita Hotel »

Triton Hotel Pireus »

Boka andra hotell i Pireus här »

 

Blue Star Naxos i hamnen i Pireus.

Blue Star Naxos i hamnen i Pireus.

 

Båttidtabell för Pireus »

Boka färjebiljetter online här »

Karta över Pireus »


LÄS MER OM ATEN

Om Aten Hotell Akropolis Bilder Resebrev Karta Pireus Rafina Lavrio Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera