Lavrio - den tredje största hamnen i Aten

Hamnen i Lavrio söder om Aten.Lavrio är den tredje största hamnen i Aten, efter Pireus och Rafina. Härifrån går båtar till framförallt Kea och Kythnos, men även till andra öar i Kykladerna.

Lavrio är en stad som vid en första anblick ser ful och trist ut, men vid en närmare titt visar sig Lavrio vara en livlig liten grekisk hamnstad: här finns tavernor, kaféer, ouzerior, affärer, bagerier och en fiskmarknad. I hamnen trängs små fiskebåtar med stora segelbåtar; många segelbåtsuthyrningsfirmor har Lavrio som sin hemmahamn. Några sevärdheter finns inte förutom ett hus med ett fint klocktorn med fyra klockor - ingen går rätt - och en annorlunda staty av en kvinna.

Det finns inga resebyråer längs hamnpromenaden i Lavrio, biljetter säljs vid färjeterminalen som ligger 5-10 minuters promenad från segelbåtshamnen.

Länk till båttidtabell finns längst ned på sidan.

Boka färjebiljetter online här »

Om du har gott om tid innan båten avgår kan du ta en taxi till Sounion cirka 10 km från Lavrio. Sounion ligger så långt söderut man kan komma på det grekiska fastlandet. Här finns ett av de bäst bevarade antika templen i hela Grekland: Temple of Poseidon. Templet byggdes på 450-talet f.Kr, samma tidsperiod som när ParthenonAkropolis byggdes. Öppet från 09.00 till solen går ner. Har du inte fullt så mycket tid på dig kan du i stället äta en god lunch, eller middag, på Restaurang To Petrino. Här kan du njuta av utmärkt grekisk mat och fin utsikt.

Restaurant To Petrino i Lavrio.

Restaurant To Petrino i Lavrio.


Klocktornet i Lavrio.

Klocktornet i Lavrio där ingen av de fyra klockorna går rätt.


RESA TILL LAVRIO FRÅN ATENS FLYGPLATS
Det finns två sätt att ta sig till Lavrio: buss och taxi. Personligen föredrar jag taxi eftersom det går mycket snabbare, men är å andra sidan mycket dyrare.

Busshållplatsen ligger utanför ankomstterminalen, ungefär vid Hotel Sofitel. Från samma hållplats går för övrigt bussarna till Rafina. Bussarna går en gång i timmen. I regel måste man byta buss i Markopoulo (där hästhoppningarna i OS 2004 hölls) för att komma till Lavrio. Bussresan till Markopoulo tar cirka 10 minuter, och därifrån tar det cirka 35 minuter till Lavrio. Biljett köps ombord på bussen. Pris cirka 5 €.

Bussen stannar vid ett torg ovanför hamnen i Lavrio, därifrån är det en promenad på cirka 5 minuter till hamnområdet.

Taxistationen ligger också utanför ankomstterminalen. Du kan inte missa den, där brukar stå hundratals gula taxibilar på kö. Med taxi tar det cirka 30 minuter till Lavrio. Priset ligger på cirka 50 €. Fråga om priset innan du sätter dig i taxin.

BOENDE
Det finns inga hotell i Lavrio
. Om du landar sent och ska med en tidig båt kan du sova på flygplatsen, vilket egentligen inte är tillåtet, eller boka in en natt på Hotel Sofitel.

Statyn i Lavrio.

Statyn i Lavrio.
Hamnen i Lavrio.  Segelbåtar.

Segelbåtshamnen i Lavrio.

Från Lavrio går det färjor till:

Andros, Folegandros, Kea, Kimolos, Kithnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Serifos, Sikinos, Sifnos, Syros och Tinos.


MER OM LAVRIO

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Aten »
Rafina hamn »
Pireus hamn »
Karta »
Forum Aten »
Kea - närmsta ö »
Bilder på färjor »

Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Lavrio »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera