Kalimera Grekland Aten.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lavrio - den tredje största hamnen i Aten

Lavrio är den tredje största hamnen i Aten, efter Pireus och Rafina. Härifrån går båtar till framförallt Kea och Kythnos, men även till andra öar i Kykladerna.

 

Hamnen i Lavrio söder om Aten är populär bland seglare med segebåtar.

Segelbåtshamnen i Lavrio.

 

Lavrio är en stad som vid en första anblick ser ful och trist ut, men vid en närmare titt visar sig Lavrio vara en livlig liten grekisk hamnstad: här finns tavernor, kaféer, ouzerior, affärer, bagerier och en fiskmarknad. I hamnen trängs små fiskebåtar med stora segelbåtar; många segelbåtsuthyrningsfirmor har Lavrio som sin hemmahamn. Några sevärdheter finns inte förutom ett hus med ett fint klocktorn med fyra klockor och en annorlunda staty av en kvinna.

 

Den märkliga statyn i Lavrios hamn nära Aten.

Statyn i Lavrio.

 

Klocktornet i  hamnen i Lavrio .

Klocktornet i Lavrio.
Det finns inga resebyråer längs hamnpromenaden i Lavrio, biljetter säljs vid färjeterminalen som ligger 5-10 minuters promenad från segelbåtshamnen.

Från Lavrio går det färjor till: Andros, Folegandros, Kea, Kimolos, Kithnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Serifos, Sikinos, Sifnos, Syros och Tinos.

 

Från hamnen i Lavrio söder om Aten går det färjor till Kea och Kithnos i Kykladerna,

Hamnen i Lavrio.

 

Båttidtabell för Lavrio »

Boka färjebiljetter online här »

 

Om du har gott om tid innan båten avgår kan du ta en taxi till Sounion cirka 10 km från Lavrio. Sounion ligger så långt söderut man kan komma på det grekiska fastlandet. Här finns ett av de bäst bevarade antika templen i hela Grekland: Temple of Poseidon. Templet byggdes på 450-talet f.Kr, samma tidsperiod som när ParthenonAkropolis byggdes. Öppet från 09.00 till solen går ner. Har du inte fullt så mycket tid på dig kan du i stället äta en god lunch, eller middag, på Restaurang To Petrino. Här kan du njuta av utmärkt grekisk mat och fin utsikt.

 

Restaurant To Petrino i hamnen i Lavrio nära Aten.

Restaurant To Petrino i Lavrio.

 

På restaurangerna i Lavrio kan du äta färsk fisk, bläckfisk och skaldjur.

På Restaurant To Petrino i Lavrio har jag ätit den godaste kalamarin någonsin.

 

RESA TILL LAVRIO FRÅN ATENS FLYGPLATS

Det finns två sätt att ta sig till Lavrio: buss och taxi. Personligen föredrar jag taxi eftersom det går mycket snabbare, men är å andra sidan mycket dyrare.

Busshållplatsen ligger utanför ankomstterminalen, ungefär vid Hotel Sofitel. Från samma hållplats går för övrigt bussarna till Rafina. Bussarna går en gång i timmen. I regel måste man byta buss i Markopoulo (där hästhoppningarna i OS 2004 hölls) för att komma till Lavrio. Bussresan till Markopoulo tar cirka 10 minuter, och därifrån tar det cirka 35 minuter till Lavrio. Bussen stannar vid ett torg ovanför hamnen i Lavrio, därifrån är det en promenad på cirka 5 minuter till hamnområdet.

 

Taxi från Atens flygplats till hamnen i Lavrio kostar cirka 50 €.

Taxibilar utanför ankomstterminalen på Atens flygplats.

 

Taxistationen ligger också utanför ankomstterminalen. Du kan inte missa den, där brukar stå hundratals gula taxibilar på kö. Med taxi tar det cirka 30 minuter till Lavrio. Priset ligger på cirka 50 €. Fråga om priset innan du sätter dig i taxin.

HOTELL I LAVRIO

Det finns en del hotell som ligger nära hamnen i Lavrio. Boka hotell i Lavrio här »


LÄS MER OM ATEN

Om Aten Hotell Akropolis Bilder Resebrev Karta Pireus Rafina Lavrio Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera