Kalimera Grekland Milos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Milos i Grekland

Milos in English. Milos suomeksi.

Milos ligger i Kykladerna, och är till ytan (160 km2) en ganska stor ö och har cirka 4 980 invånare. Trots att Milos till ytan är ganska stor upplever man ön som liten, västra Milos är bergigt och svårtillgängligt och besöks av få turister. Geografiskt ligger Milos i västra Kykladerna, de närmsta grannöarna är Kimolos, Folegandros och Sifnos. Flest invånare har Adamas (1 350 inv) och Plaka (750 inv). Högsta berget heter Profitis Elias och mäter 748 meter över havet. Den huvudsakliga sysselsättningen är turism och cementframställning.

 

Badparadiset Kleftiko är en av Milos många unika stränder och är ett paradis för dig som gillar att snorkla.

Badparadiset Kleftiko är en av Milos många unika stränder.

 

Milos är för mig en gåta. Varför är det inte fler som åker hit? Varför är det så svårt att övertyga andra om att Milos är en fantastisk ö? Ja, säg det. Jag har under många år missionerat för Milos, det har hjälpt till viss del, men fortfarande är det många som ännu inte hittat hit. Alla borde upptäcka Milos tycker jag, inte minst alla strandälskare. Nu hoppas jag att du som läser denna text blir övertygad om öns kvalitéer och åker hit. Du kommer inte att ångra dig.

 

Sarakiniko på Milos är en av Greklands och Kykladernas häftigaste strand och klippbad.

Sarakiniko är av mina favoriter på Milos.

 

Om jag ska nämna något negativt med Milos så är det de fula grustagen. Milos är en mineralrik ö och gruvindustrin ger ön stora inkomster, men det påverkar också naturen. Men du ska inte låta dig förskräckas, dagbrotten ligger i regel avsides och man märker inte mycket av dem.

 

Den unika byn Klima får du inte missa när du reser till Milos i Kykladerna.

Den unika byn Klima får man inte missa.

 

Vill du läsa om Milos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Milos. Den innehåller 16 A4-sidor, inklusive 54 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Paleochori beach på Milos i Kykladerna.

Paleochori är en annan av mina favoriter på Milos.

 

Precis som Santorini är Milos en vulkanisk ö, vilket naturligtvis har satt sina spår. Naturen liknar inget annat i Grekland och man får ibland känslan av att befinna sig på en annan planet. När man närmar sig Milos från havet ser man tydligt att Milos är en ö med säregen natur. Här finns egendomliga klippformationer i allsköns färgprakt, nästan som om ön vore konstgjord.

 

Missa inte den häftiga grottstranden Papafragas när du är på Milos.

Missa inte den häftiga grottstranden Papafragas.

 

Kusten är något av det mest sevärda man kan tänka sig och en båttur runt ön är ett absolut måste. Historiskt är Milos också mycket intressant: här finns gamla bosättningar som ännu inte utforskats till fullo, här finns mystiska katakomber, en romersk teater med ljuvlig utsikt och sist men inte minst, det var på Milos man hittade den världsberömda statyn Venus de Milo som idag finns på Louvren i Paris.

 

Den mysiga byn Pollonia på Milos passar barnfamiljer mycket bra.

Den mysiga byn Pollonia passar barnfamiljer mycket bra.

 

Den karakteristiska kustlinjen har en stor del i att stränderna på Milos är så sensationellt bra. Milos är ett strandparadis och jag kan lova dig att stränderna hör till de bästa i Grekland. De är definitivt de mest annorlunda. Här finns fina sandstränder med kritvit sand, stränder där det bubblar ur vattnet, stränder där sanden skiftar från vitt till orange, stränder med grottor samt klippbad som för tankarna till månen. Här finns till och med en strand där man kan bada bastu i en klippskreva. På samma strand kan man äta mat som tillagas nedgrävd i vulkanhet sand.


Du kan läsa mer om Milos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Milos kan man åka charter med Apollo. Reser du på egen hand är enklast att flyga till Aten och fortsätta med inrikesflyg till Milos. Du kan även åka båt från Atens hamnstad Pireus. Ett annat alternativ är att flyga till Santorini varifrån det finns hyfsade båtförbindelser med Milos.

 

Plaka är Milos huvudstad och är känd för sina vackra solnedgångar.

Plaka är Milos huvudstad och är känd för sina vackra solnedgångar.

 

Det är inte för byarna man reser till Milos, det är stränderna som drar folk. Men för den skull saknas det inte fina byar. Öns huvudstad Plaka är en av dem. Milos hamnstad och största turistort heter Adamas och är en ganska mysig by. Pollonia är Milos nästa största turistort och öns andra hamn. Pollonia är lugnt och passar barnfamiljer bra. Andra byar är Klima, Mandrakia, Tripiti, Firopotamos och Zefiria.

 

E-guide om Milos.

 

Stränderna på Milos hör till de bästa i hela Grekland. Mina favoriter är Paleochori, Sarakiniko och Tsigrado. Andra mycket fina stränder är Provatas, Papikinou, Firiplaka, Kleftiko (se bild överst på sidan), Papafragas, Achivadolimni, Mitakas och Agia Kyriaki.

Som jag nämnde ovan är Milos kustlinje en sevärdhet i sig. Men det finns andra attraktioner också, som katakomberna, den antika teatern, platsen där man hittade Venus de Milo, samt den unika byn Klima.

 

Adamas är Milos största turistort och öns största hamn.

Adamas är Milos största turistort och öns största hamn.

 

Det finns gott om hotell och pensionat. De flesta finns i Adamas och i Pollonia. Personligen gillar jag att bo i Adamas eftersom det är en bra utgångspunkt för att se resten av ön. Fördelen med att bo i Pollonia är att där är lugnare och att båten till Kimolos utgår därifrån. Rum finns även att hyra i Plaka, Tripiti och Mandrakia.


LÄS MER OM MILOS

Om Milos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera