Kalimera Grekland Sifnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sifnos i Grekland

Sifnos in English. Sifnos suomeksi.

Sifnos är till ytan en ganska liten ö, 74 km2, vilket gör den till den tolfte största ön i Kykladerna, och cirka fem gånger mindre än Naxos, som är Kykladernas största ö. Högsta berget mäter 695 meter över havet. Geografiskt ligger Sifnos i västra Kykladerna, de närmsta grannöarna är Serifos och Kimolos.

 

Sifnos är en av Greklands bästa öar och den kanske finaste i Kykladerna.

Faros är min favoritby på Sifnos.

 

Ungefär 2 600 personer är åretruntboende, flest invånare har Apollonia (870 inv) och Artemonas (800 inv). Mina favoritbyar är Faros (se bild överst på sidan) och den bilfria byn Kastro. Den huvudsakliga sysselsättningen är keramikhantverk, fiske, jordbruk och turism.

 

Kamares på Sifnos är ett paradis för barnfamiljer tack vare den långgrunda sandstranden.

Kamares är Sifnos populäraste turistort och är perfekt för barnfamiljer.

 

Bästa tid att besöka Sifnos är april och maj för den vackra naturen, juni då det ännu inte är så mycket folk, och september då kvällarna är ljumma och antalet turister har minskat. Under juli och augusti är Sifnos mer än välbesökt och det kan vara svårt att få tag i bra boende till rimligt pris. Sifnos besöks av allt fler Skandinaver, framförallt från Sverige.

Många barnfamiljer har upptäckt att det är en perfekt barnö, mycket tack vare det utbredda lugnet och att det finns många stränder som lämpar sig ypperligt för barnfamiljer, som stranden i Kamares är ett bra exempel på.

 

Sifnos är en av Kykladernas vackraste öar som den här bilden från Vathy visar.

Sifnos är en av Greklands vackraste öar. Bilden är från Vathy.

 

Vill du läsa om Sifnos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. Den innehåller 15 A4-sidor, inklusive 60 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Sifnos är i mitt tycke en av Kykladernas gemytligaste öar, och en av de mest kompletta öarna i hela övärlden. Här finns något för alla; oavsett vem man är och vad man vill göra på sin semester, så finns det på Sifnos. Personligen tycker jag att det är en av Greklands fem bästa öar, nästan i samma klass som en av mina absoluta favoritöar, som är Amorgos. En av anledningarna till att jag tycker så mycket om Sifnos är att det är en så lugn ö, eller en cool ö är kanske ett lämpligare ord.

 

Sifnos omges av underbart snorkelvatten som här vid Monastery Chrisopigi nära Faros.

Sifnos omges av underbart vatten. Bilden är från klipbbadet Chrisopigi.

 

Allt går sakta, nästan som i slow motion, till och med bussar och bilar har ett lägre tempo, och det är väldigt ovanligt i Grekland. Människorna är oerhört vänliga, och avspända. Kanske är det något med vattnet som påverkar öborna, för det är ju tack vare dem som ön är som den är. De verkar bry sig mer om sin ö än vad som är brukligt.

 

I Heronissos på norra Sifnos finns en liten strand, bra restauranger och keramiker.

Heronissos på norra Sifnos.

 

Jag har nog aldrig varit på en ö som är så ren som Sifnos. Sopsortering finns sedan några år, och den fungerar ganska bra, det har jag inte sett på andra öar. På en del stränder, bland annat på Platys Gialos, finns det askkoppar utsatta så att inte fimparna ska ligga på stranden och skräpa. Inte bara det, kommunen har anställda fimp- och skräpplockare som går dagliga rundor.

 

I Platys Gialos på Sifnos finns en lång sandstrand och bra hotell och tavernor.

Platys Gialos är Sifnos näst största turistort.

 

Här kan du se Sifnos 12 bästa stränder »

 


Du kan läsa mer om Sifnos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Att resa hit är enkelt även om det inte går charter. Smidigast är att flyga till Aten och vidare med båt från Pireus. Näst bästa alternativ är att flyga till Santorini. Buss trafikerar Kamares, Apollonia, Faros, Vathy, Platys Gialos och Kastro. Moped och bil finns att hyra i de stora turistorterna.

Sifnos kan skryta med ett flertal fina byar, en av dem - Kastro - ligger på min topplista över grekiska byar. En annan av mina favoriter är den vackra kustbyn Heronissos längst upp i norr, och lilla Faros (se bild överst på sidan). Andra byar är Apollonia, Kamares, Vathy, Artemonas och Platys Gialos.

 

E-guide om Sifnos.

 

Det finns många fina stränder och det finns något för alla smaker. De populäraste stränderna finns i Vathy, Platys Gialos och Kamares. I Faros finns tre små barnvänliga stränder. Inte långt därifrån ligger trevliga Apokofto beach. Det finns även flera fina klippbad, Efta Martyres och Chrisopigi är de bästa.

 

Kastro på Sifnos är en av de finaste byarna i hela Kykladerna.

Kastro på Sifnos.

 

När det gäller sevärdheter så är byn Kastro den största attraktionen. Kastro är en av de finaste byarna i Kykladerna. Helt i klass med Chora på Ios och Chora på Folegandros. Öns stora stolthet är dock det lilla klostret Chrisopigi nära Faros. Andra sevärdheter är de arkeologiska utgrävningarna vid kyrkan Agios Andreas, samt de många keramikverkstäderna. Sifnos är faktiskt omtalad i hela Grekland för sin keramik.

Utbudet på hotell och pensionat är stort, och standarden är generellt mycket bra. Under vissa månader på året kan det vara svårt att hitta rum på plats. Det bästa är att boka i förväg.


LÄS MER OM SIFNOS

Om Sifnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera