Kalimera Grekland Sifnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Heronissos på Sifnos

Från Artemonas, ovanför Apollonia, börjar den 10 kilometer långa vägen till Heronissos. Cirka 10 minuter från Artemonas kan du stanna till hos en av mina favoritkeramiker och studera hur han arbetar och kanske köpa något av hans alster.

 

Heronissos. Sifnos.

Den fjordliknande bukten i Heronissos.

 

Heronissos (Cheronissos) var för inte så länge sedan en isolerad by som endast nåddes med båt. Isoleringen bröts när en stor gul bulldozer bulldozade fram en grusväg från Artemonas till Heronissos. Idag är vägen asfalterad och en njutning att köra. Innan vägen byggdes var Heronissos en av några få helt otillgängliga byar i Kykladerna.

 

Heronissos, eller Cheronissos, på Sifnos.

Heronissos. Den lilla stranden syns i mitten av bilden.

 

Byn ligger strategiskt skyddad från väder och vind i en fjordliknande bukt, så långt norrut man kan komma på Sifnos. Det är en alldeles underbar fiskeby där pulsen tickar saktare och ögonen får njuta av en vy så vacker att den är misstänkt likt en dekor. Här finns tre tavernor, en minimarket och några hotell och pensionat. Kommer du hit under lågsäsong möter du fler ankor än människor. Många fiskebåtar har Heronissos som bas tack vare det skyddade läget. Passa på att äta färsk fisk när du är här.
Tavernor i Heronissos på Sifnos.

Tavernor i Heronissos.

 

Här sitter man gärna länge och njuter av stillhet och god mat. Den lilla stranden är inte den bästa på Sifnos, men efter en långlunch på någon av strandtavernorna sitter en simtur inte dumt.

Heronissos största sevärdhet är den underfundiga keramikern Kostas Depastas som skapar traditionell keramik utan krimskrams. Han kallas för Maestro för sin uppfinningsrikedom. En del av det han skapar har en dold funktion som inte är helt enkel att klura ut: muggar som inte går att dricka ur, olivoljekannor som inte går att fylla på, vattenkannor som inte går att hälla ur osv.

 

Kostas Depastas. Keramik. Sifnos.

Hos keramikern Kostas Depastas.

 

Senast jag var där visade han mig en ny mugg (jag har fler muggar sedan tidigare besök) som inte gick att dricka ur. Hur jag än funderade och försökte kunde jag inte komma på hur jag skulle få vattnet i munnen i stället för på kläderna. Och Maestro han bara skrattade. Han visade också en "spottkopp" som han fyllde till hälften med vatten, inget hände. Därefter fyllde han den med vatten till bredden och då rann vattnet ut. Allt vatten! Han förklarade gåtan efter ett tag. Hem gick vi med glada miner och en vacker oljelampa. Ett måste när du är på Sifnos, både Heronissos och keramikern Maestro.

 

Kalimera Janne och keramikern Kostas Depastas i Heronissos på Sifnos i Grekland.

Jag blir "lurad" av keramikern Kostas Depastas i Heronissos.

 

HOTELL & PENSIONAT I HERONISSOS

Ytterst få stannar över natten i Heronissos och därför är utbudet väldigt litet. Om jag inte vore så barnsligt förtjust i Faros skulle jag kunna tänka mig att stanna några nätter här.

Boka hotell i Heronissos här »

 

Läs mer om keramiken på Sifnos här »


LÄS MER OM SIFNOS

Om Sifnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera