Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Naxos i Grekland

Naxos in English. Naxos suomeksi.

Välkommen till Naxos, Greklands populäraste och Kykladernas största ö. På ön bor cirka 20 900 personer fördelade på 389 km2. Största samhälle är Naxos stad - eller Chora - med drygt 7 000 innevånare. Naxos är inte bara Kykladernas största ö, det är också den grönaste och naturskönaste ön. Högsta berget Zeus nära byn Filoti sträcker sig 1 001 m.ö.h - högst i Kykladerna - och döljer många fina byar i attraktiva och lummiga dalgångar.

 

Agia Anna beach är en av Naxos bästa och mest barnvänliga sandstränder.

Agia Anna är en av Naxos bästa stränder.

 

Naxos har en rik historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ön var ockuperad av venetianare mellan 1207 och 1537, arvet från venetianarna är påtagligt och består av imponerande borgar, rikemanshus och den gamla stadsdelen Kastro i Naxos stad. Närmsta grannöar är Paros, Iraklia och Koufonissi.

 

Naxos stad är en av Kykladernas mysigaste byar.

Naxos stad är en av Kykladernas trevligaste byar.

 

Till skillnad från sina grannöar är Naxos en bördig ö där jordbruket fortfarande har stor betydelse. Turismen har dock tagit över alltmer, men trots ökad popularitet upplevs Naxos inte som lika turistisk och exploaterad som exempelvis Mykonos och Santorini. Visst är delar av Naxos stad exploaterat, men det räcker att man förflyttar sig några hundra meter för att möta det grekiska vardagslivet.

 

Koronos är en av flera genuina bergsbyar på Naxos i Kykladerna.

Koronos är en av flera genuina bergsbyar på Naxos.

 

Vill du läsa om Naxos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Naxos innehåller 22 A4-sidor, inklusive 75 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Men hur kan "lilla" Naxos vara populärare än storheter som Rhodos och Skiathos? För så är det faktiskt om man ska tro Kalimeras läsare. Många år i rad har Naxos utsetts till Greklands populäraste ö i Kalimeras årliga läsaromröstning. ((Förstaplatsen förlorades till Kreta 2013, men återtogs igen av Naxos 2014, och kom även på första plats 2015, 2016, 2017 och 2018, som var det sista året vi hade omröstningar.) Hur kan det komma sig? Säkerligen finns det lika många svar som det finns beundrare.

 

Agios Prokopios är Naxos populäraste turistort och bjuder på en mycket fin sandstrand.

Agios Prokopios är Naxos populäraste turistort.

 

Personligen tror jag det beror på att Naxos har det mesta man kan önska sig av ett resmål, oavsett vad man vill få ut av sin semester så kan man finna det på Naxos. Naxos är helt enkelt det perfekta grekiska resmålet, med några av övärldens bästa stränder, en levande landsbygd med ett flertal attraktiva byar, en spännande natur som om våren är svårt att inte imponeras av.

 

Här kan du se Naxos 28 bästa stränder »

 

En annan fördel är att Naxos är en av Greklands billigaste öar. Priserna på bland annat hotell, moped- och biluthyrning samt på mat och dryck ligger klart under genomsnittet. Som sagt, Naxos är något av det fulländade resmålet.

 

Sandstränderna i Aliko på södra Naxos är bland de bästa på hela ön.

Stränderna i Aliko på södra Naxos är mycket fina, och inte så välbesökta

 

Ön är lagom liten för att hinnas med på en vecka, men samtidigt så pass stor att det alltid finns något kvar att upptäcka till nästa gång. Sevärdheterna är många och några av dem unika, bland annat de märkliga stenstatyerna Kouros. Vandrare har för länge sedan upptäckt Naxos, få andra öar kan erbjuda lika attraktiva vandringar. Kanske även du kommer sälla dig till Naxos stora beundrarskala?


Du kan läsa mer om Naxos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Naxos kan du åka charter med Apollo. Reser du på egen hand är det enklast att köpa en flygstol till Aten, Mykonos eller Santorini. Naxos har mycket bra båtförbindelser med Atens hamnstad Pireus och med Santorini. Snabbast är att flyga till Santorini, båtresan till Naxos tar bara två timmar med Blue Star Ferries.

 

Plaka på Naxos är en av Greklands finaste stränder.

Plaka på Naxos är en av Greklands finaste stränder.

 

Det finns många orörda byar fulla med grekiskt vardagsliv, likväl som det finns exploaterade turistorter. Det gör att byarna på Naxos blir en bra mix av gammalt och nytt och turistiskt och genuint. Naxos stad är öns största by och Apiranthos är den finaste byn. Andra fina byar är Apollonas, Chalki, Koronidha, Skado, Koronos, Moutsouna, Moni, Kournochori, Melanes, Filoti och Danakos.

 

E-guide om Naxos.

 

Naxos har begåvats med några av de finaste stränderna i hela Grekland. De flesta ligger på västkusten, inte långt från Naxos stad. Stranden närmast Naxos stad är barnvänliga Agios Georgios, eller Saint George som de flesta säger. Sedan kommer Laguna beach, och ännu längre bort ligger Agios Prokopios beach, som många anser vara Naxos bästa strand. Efter Agios Prokopios ligger Agia Anna (se bild överst på sidan). Inte långt från Agia Anna ligger Maragas beach och Plaka beach. Fortsätter man efter Plaka kommer man till ännu fler stränder, bland annat Orkos, Mikri Vigla, Glyfada, Aliko och Pyrgaki. Andra bra stränder är Lionas, Psili Ammos och Abram.

Många tycker nog att Naxos största sevärdheter är de fina stränderna, och de gamla stadsdelarna i Naxos stad. Andra sevärdheter är det vackra landskapet, Portara i Naxos stad, Tempel of Demeter utanför Sangri och de märkliga stenstatyerna i Melanes och Apollonas som kallas Kouros. Missa inte heller Vallindras Kitrondestilleri i Chalki.

 

Missa inte solnedgången från Portara i Naxos stad.

Missa inte solnedgången från Portara i Naxos stad.

 

Utbudet på hotell och pensionat är enormt stort. Om du vill bo nära eller vid en strand väljer du Agia Anna, Agios Prokopios eller Plaka. Boende finns även vid andra stränder, som Mikra Vigla, men utbudet är inte lika stort. Om du i stället vill bo vid en strand och ha nära till Naxos stad kan du bo vid Agios Georgios beach. Självklart finns det också ett stort utbud i Naxos stad.


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar » Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera