Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Koronos och Skado på Naxos
Om man kommer från Koronida fortsätter vägen slingrande nedåt mot tvillingbyarna Skado och Koronos. Norr om byarna ligger berget Koronos, Naxos näst högsta berg med sina 999 meter över havet. Landskapet är nästan identiskt med det som finns på Tinos, det enda som saknas är Tinos karateristiska duvslag.

 

Skado och Koronos på Naxos.

Skado.

 

Byn Skado är pytteliten, här bor knappt hundra personer. Vi brukar sällan stanna här, vårt mål är alltid Koronos som ligger strax efter Skado. Kommer man från Apiranthos är Koronos första byn.

Koronos är en väldigt fin by tillika en av öns äldsta. Gillar du gamla nötta byar där turister är en bristvara måste du åka till Koronos. Här bodde många som arbetade med den inkomstbringande smärgelbrytningen (användes bland annat för tillverkning av sandpapper).

 

Taverna i Koronos. Naxos.

Taverna i Koronos.
Koronos. Naxos.

Koronos.

 

När gruvdriften var som störst var Koronos Naxos rikaste och grannaste by. Idag är det tvärtom, många av invånarna har flyttat därifrån och många av husen har fått förfalla. Kanske är det därför jag gillar Koronos så mycket. Man liksom känner historiens vingslag när man är här.

 

Vy över Koronos på Naxos.

Vy över Koronos.

 

Efter en rundvandring i de slitna gränderna kan man smörja kråset på två äkta grektavernor eller dricka en kopp grekkaffe på någon de gamla gubbafiken. Är du sugen på ett dopp är det 13 kilometer till stranden i Apollonas, och cirka 9 kilometer till stranden i Lionas.


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera