Kalimera Grekland Koufonissi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Koufonissi i Grekland

Koufonissi in English. Koufonissi suomeksi.

Koufonissi ingår i ögruppen Kykladerna och ligger mellan Naxos och Amorgos. Koufonissi tillhör i sin tur - tillsammans med Iraklia, Schinoussa och Donoussa - en inofficiell ögrupp som kallas Småkykladerna. Till ytan är Koufonissi bara 6 km2, den minsta bebodda ön i Kykladerna. Som en liten jämförelse är Koufonissi ungefär lika stort som Djurgården i Stockholm. Öns högsta berg är 113 m högt, ett dvärgberg om man jämför med berg på andra öar.

 

Koufonissi i Småkykladerna i Grekland i

Lilla gulliga underbara Koufonissi.

 

Här bor drygt 390 personer, den huvudsakliga sysselsättningen är turism och fiske. I alla tider har fisket varit den huvudsakliga inkomstkällan och är så till viss del än idag. Men många fiskare har på senare år lagt näten på hyllan och försörjer sig i stället på den allt större skaran turister. Och till viss del består denna turistström av skandinaver, framför allt från Sverige.

När jag första gången såg Koufonissi (från en färja på väg till Amorgos) bestämde jag mig för att åka dit så snart det var möjligt. Jag kände ingen som hade varit där, men ett envist rykte berättade om en bortglömd ö med fantastiska stränder och ett sällan skådat lugn. Och när jag stod där vid relingen på väg till Amorgos och tittade mot Chora kunde jag känna Koufonissis dragningskraft.

 

Den barnvänliga stranden med den barnvänliga tavernan i Finikas på Koufonissi i Kykladerna.

Den barnvänliga stranden med den barnvänliga tavernan i Finikas.

 

Året därpå kom jag äntligen till denna så mytomspunna ö, jag blev definitivt inte besviken. Det är några år sedan nu, ganska många faktiskt, och mycket har hänt sedan dess. Idag är Koufonissi allt annat än en okänd ö.

Vill du läsa om Koufonissi på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Småkykladerna. Den innehåller 22 A4-sidor, 70 bilder och tre enkla kartor. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
På Koufonissi finns några av de bästa stränderna i Kykladerna. Och havet - detta fantastiska hav - ligger aldrig långt bort. Gillar du inte fina stränder med kritvit sand och kristallklart vatten, erbjuder Koufonissi även små vikar där du kan vara mol allena, laguner där du kan leka jacuzzi, spännande grottor att simma i och vackra klippformationer där du kan slöligga med en god bok. Utöver fina sandstränder och bra bad är Koufonissi en ö för dig som gillar lugn och ro, här finns en otrolig stillhet, mycket tack vare öns litenhet och att det nästan inte finns några vägar och därmed nästan ingen biltrafik.

 

Pori beach är en av många fantastiska sandstränder på Koufonissi i Grekland.

Pori är en av flera fantastiska stränder på Koufonissi.

 

Det är just det där lilla som gör att jag tycker om Koufonissi. Och så havet förstås. Tänk dig själv sittandes på en balkong strax innan solen går ner, sippandes på en god drink och se solen sakta dala. Himlen förvandlas till en tavla målad med ljus du aldrig tidigare sett. Framför dig har du den lilla fiskehamnen där det guppar små söta fiskebåtar i regnbågens alla färger. I närheten ser du en fiskare komma in mot land. Du hör ett litet puttrande från båten och svagt, svagt hör du måsarnas skrik när de hungriga följer båten mot land. I övrigt är det tyst. Ganska trivsamt, inte sant.

 

Kalimera beach på Koufonissi i Småkykladerna.

Min favoritstrand Kalimera beach.

 

En liten varning vill jag trots allt utfärda, det finns nämligen en orm i paradiset - även här. Antalet turister ökar varje år, under juli och augusti är Koufonissi fullständigt invaderat och stränderna är packade med folk. Till och med Pori är knökfull. På restaurangerna är det ett sådant tryck att man ibland måste boka bord för att överhuvudtaget få någonting att äta. Rumspriserna ökar dramatiskt. Atenarna tar med sig bilar och motorcyklar och vips är Koufonissi inte samma paradis längre. Så, om du kan, bör du undvika juli och augusti.


Du kan läsa mer om Koufonissi via länkarna nederst på denna sida. En mycket kort summering av den informationen finns här:

Enklast sättet att ta sig till Koufonissi är att flyga till Santorini och därifrån vidare med båt till Naxos, som är den stora knutpunkten för nästan all båttrafik till och från öarna i Småkykladerna. Den lilla färjan Express Skopelitis trafikerar sträckan Naxos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi och Amorgos sex dagar i veckan under sommarmånaderna. Ett annat alternativ är att flyga till Aten och ta färjan från Atens hamnstad Pireus.

Chora är öns enda by. Byn är uppdelad i två delar, stora och lilla byn, de skiljs åt av den jättefina hamnstranden. Trots att byn är så liten finns alla faciliteter man behöver på semestern. Här finns bland annat flera tavernor, barer och kaféer, supermarkets, resebyrå, gyroställe, och massor med bra hotell.

 

E-guide om Koufonissi.

 

Koufonissi har fantastiskt fina sandstränder och alla är barnvänliga. Hela kustlinjen från Chora (se bild på hamnstranden överst på sidan) till Pori är kantad av stränder, mindre strandfickor och små laguner. Den första större stranden heter Charakopou, men kallas allmänt för Finikas efter den populära tavernan. Nästa strand är Fanos, därefter kommer Platia Punta och längst bort ligger paradisstranden Pori.

Är det något Koufonissi saknar så är det sevärdheter. Här finns ingenting man måste se innan man reser vidare. Så du kan lugnt luta dig tillbaka och läsa vidare i boken, eller ta en simtur till.

Att Koufonissi blivit ett allt mer populärt resmål märks inte minst på antalet nyöppnade hotell och pensionat. Några av dem har swimmingpool, något man aldrig såg förut. Under lågsäsong finns det gott om lediga rum, men om du kommer under högsäsong måste du boka pensionat långt i förväg.

 

Koufonissis bästa strand .

Stranden i Chora är så pass bra att det inte behövs fler stränder. Men det finns ännu finare.


LÄS MER OM KOUFONISSI

Om Koufonissi Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera