Schinoussa i Grekland

Schinoussa in English. Schinoussa. Suomeksi.

Om Schinoussa »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »


Lantliga Schinoussa.
Schinoussa ingår i ögruppen Kykladerna och ligger mellan Naxos och Amorgos. Schinoussa tillhör i sin tur - tillsammans med Koufonissi, Iraklia och Donoussa - en inofficiell ögrupp som kallas Småkykladerna. Till ytan är Schinoussa cirka 8 km2. Öns högsta berg Vardies mäter 133 m över havet. Här bor cirka 210 personer året om, många arbetar med jordbruk och boskapsuppfödning, och turism förstås.

Schinoussa är en orörd och oerhört lantlig ö med stort hjärta som besöks av få turister. Turismens kommersiella klor har ännu inte nått hit. Det finns inte mycket att göra och det händer nästan ingenting under en dag. Här får man roa sig själv: läsa böcker på någon taverna, vandra till avlägsna stränder eller slöa på balkongen. Schinoussa är en perfekt ö för dig som söker lugn och ro, och som gillar platser dit turismen ännu inte har nått. För vissa kan Schinoussa därför upplevas som stressande, andra älskar det fridfulla lugnet och njuter av tystnaden.

Lämna klockan hemma om du ska åka hit, du har ändå ingen användning för den, här har tiden stått still sedan länge, man känner sig förflyttad till Karl-Oskar och Kristinas tidevarv.

Det finns endast två byar på ön: Chora och Mesaria. Chora är en liten behändig by som tar cirka 4 minuter att gå från början till slut. Byn är lätt att bli förälskad i, här finns en otrolig charm som är omöjlig att inte falla pladask för. Biltrafiken är minimal, åsnor är fortfarande vanliga som transportmedel. Trots sin litenhet finns det mesta man behöver i form av hotell, affärer, kaféer och tavernor.

Huvudgatan i Chora.

Huvudgatan i Chora.


Vill du läsa om Schinoussa på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Småkykladerna. Den innehåller 19 A4-sidor, 51 bilder, två enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »


Tsigouri är en av öns populäraste stränder.

Tsigouri är en av öns populäraste stränder.


I Mesaria bor ett 20-tal personer. Innan du hunnit säga Kalimera har du passerat hela byn. Såvida du inte stannar till vid någon av byns två tavernor. Hamnen på Schinoussa är liten och räknas inte som en by, men det finns tavernor och en liten strand.

Det finns ett stort antal stränder att välja på. Ingen av dem håller samma klass som de fina stränderna på Iraklia, Donoussa eller Koufonissi. Och tur är väl det, för vore de lika bra skulle Schinoussa inte vara det lugna paradis som ön är idag.

De populäraste stränderna är Livadia, Psili Ammos och Tsigouri. Andra bra stränder är Almiros och Lioliou, som är en av mina favoriter. Många tycker att Psili Ammos är den bästa stranden, dit tar det runt 30-40 minuter att gå från Chora. Ta med mat och dryck om du ska till Psili Ammos för där finns ingen taverna. Du kommer garanterat gå mycket när du är här, för det finns ingen taxi, och buss finns endast under högsäsong.

De flesta tar sig fram till fots eftersom avstånden är så korta. Moped finns dock att hyra under mellan- och högsäsong. Gillar du att göra enkla vandringar till ensliga stränder så kommer du att älska Schinoussa. Landskapet är platt, kargt och vackert.

Kaféer i Chora. Schinouss.

Ett av flera mysiga kaféer i Chora.


Du kan läsa mer om Schinoussa via länkarna överst på denna sida. En mycket kort summering av den informationen finns här:

Enklaste sättet att ta sig till Schinoussa är att flyga till Santorini och därifrån vidare med båt till Naxos. Den lilla färjan Express Skopelitis trafikerar sträckan Naxos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi och Amorgos sex dagar i veckan under sommarmånaderna. Ett annat alternativ är att flyga till Aten och ta färjan från Atens hamnstad Pireus. Greklands bästa rederi Blue Star Ferries trafikerar Schinoussa upp till tre gånger i veckan.
Läs mer om att resa hit här »

Det finns som sagt bara två byar på ön. Det lilla som händer på Schinoussa det händer i Chora, eller Panagia som byn egentligen heter. Att det finns få byar gör inget, för de som finns är så trevliga att en till hade varit överflödigt. Läs mer om byarna här »

Första gången vi kom hit fick vi en handritad karta över ön. På kartan fanns 16 stränder utritade. Vi gick till nästan alla stränder, men det hade vi inte behövt göra, för de finaste stränderna finns på gångavstånd från Chora. Läs mer om stränderna här »

På Schinoussa finns inga historiska sevärdheter, inga ruiner, inga marmorbrott och inga tempel. I stället får de små vardagliga händelserna agera sevärdheter, som att gå ner till hamnen när det kommer en färja och se om någon ska åka, eller kliva av.
Läs mer om de obefintliga sevärdheterna här »

Som på alla småöar har även Schinoussa ett begränsat utbud av rum. Reser du hit under lågsäsong är det lätt att hitta rum, men under sommaren bör man absolut boka i förväg. Det finns pensionat i Chora och vid några av stränderna.
Läs mer om boende här »E-guide om Småkykladerna.

Chora på Schinoussa

Chora på Schinoussa är en av de lantligaste, och charmigaste, byarna i hela Kykladerna.

Läs mer om Schinoussa via länkarna överst på denna sida.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera