Kalimera Grekland Donoussa.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Donoussa i Grekland

Donoussa in English. Donoussa suomeksi.

Donoussa tillhör ögruppen Kykladerna och ligger mellan Naxos och Amorgos. Donoussa tillhör i sin tur - tillsammans med Koufonissi, Iraklia och Schinoussa - en inofficiell ögrupp som kallas Småkykladerna.

Till ytan är Donoussa cirka 13 km2. Öns högsta berg Papas mäter 383 m över havet. Här bor cirka 140 personer året om, de flesta arbetar med fiske och turism.

 

Donoussa är av fyra fantastiska öar i Småkykladerna i Grekland.

Stavros har allt man behöver, till och med en fin sandstrand.

 

Donoussa är den lugnaste och mest rofyllda ön i Kykladerna. Turismen ligger ännu i sin vagga, även om ön på senare år har ökat något i popularitet tack vare de förbättrade båtförbindelserna. Många kan inte engelska, det är ändå lätt att få kontakt med lokalbefolkningen; som på många andra småöar är öborna nyfikna och gästfria.

 

Hamnen och stranden i Stavros på Donoussa i Kykladerna.

Hamnbyn Stavros på Donoussa.

 

Den fina hamnstranden med bra tavernor och restauranger i Stavros på ön Donoussa i Grekland.

Den fantastiska hamnstranden i Stavros på Donoussa.

 

Vill du läsa om Donoussa på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Småkykladerna. Den innehåller 22 A4-sidor, 70 bilder och tre enkla kartor. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Kedros beach är en av de bästa stränderna på ön Donoussa i Småkykladerna.

Kedros beach är en av de bästa stränderna på Donoussa.

 

Allt fler eftersöker det genuina Grekland, och om det är någonstans man hittar det så är det på Donoussa. Har du tröttnat på dagens stressade och konsumtionsinriktade samhälle kan Donoussa vara svaret på dina drömmar. Ordet stress finns inte i Donoussas lexikon, inte heller finns det någonting att handla, så lämna klockan och den tjocka plånboken hemma. För somliga betyder lugnet och genuiniteten på Donoussa tristess, för andra är det ett paradis.

 

Kalotaritissa är en av de mindre byarna på Donoussa i Kykladerna.

Kalotaritissa är en av de få byarna på Donoussa.

 

Den fantastiska Livadi beach på Donoussa ligger nedanför byn Mersini.

Den fantastiska Livadi beach nedanför byn Mersini.


Du kan läsa mer om Donoussa via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Enklaste sättet att ta sig till Donoussa är att flyga till Santorini och därifrån vidare med båt till Naxos, som är den stora knutpunkten för nästan all båttrafik till och från öarna i Småkykladerna. Den lilla färjan Express Skopelitis trafikerar sträckan Naxos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi, Donoussa och Amorgos fyra till sex dagar i veckan under sommarmånaderna.

Det finns bara en by på Donoussa och det är hamnbyn Stavros. Därutöver finns det två mindre samhällen: Kalotaritissa och Mersini, båda är så små att de knappast kan kallas byar.

 

Express Skopelitis trafikerar Donoussa, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi, Amorgos och Naxos i Småkykladerna.

Express Skopelitis lämnar hamnen i Stavros på Donoussa. Snyft!


Donoussa har inte begåvats med så många stränder, men de som finns håller hög kvalitet, och de är barnvänliga. De flesta väljer den fina hamnstranden eller promenerar till den närbelägna Kedros beach. Efter Kedros ligger Livadi beach dit det går badbåt under högsäsong. I Kalotaritissa finns flera stränder.

 

E-guide om Dounussa.


Bortsett från vardagliga händelser, som när Express Skopelitis eller en färja kommer, finns det inte så många sevärdheter. Jag tycker att öns lugna tempo och harmoni är Donoussas största sevärdheter.

Utbudet på rum är stort för att vara en så liten ö, och standarden har höjts eftersom det har byggts nya pensionat under senare åren. Under låg- och mellansäsong är det inga problem att hitta rum, reser du däremot under högsäsong måste du boka i förväg.


LÄS MER OM DONOUSSA

Om Donoussa Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera