Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Express Skopelitis i Småkykladerna

Express Skopelitis är en båt att älska eller hata. Det verkar inte finnas något mellanting. Hon byggdes 1986 i Thessaloniki och döptes då till M/S Eresos II. Samma år såldes hon till Small Cyclades Lines och döptes då om till Express Scopelitis med C, fast jag stavar alltid med ett K. Vi öluffar brukar kalla henne för Skopan rätt och slätt.

 

Skopelitis är en fröjd att resa med när vädret är här, där Skopan är på väg till hamnen i Egiali.

Skopelitis är en fröjd att resa med när vädret är här, där Skopan är på väg till hamnen i Egiali.

 

Att Express Skopelitis har så dåligt ryckte beror på att den går i nästan alla väder, och att man ibland inte har något val än att åka med Skopan. Så även om stormen viner och vågorna går höga tuffar Skopelitis ändå sin rutt. Innan dagens båt var det en annan båt som gick samma rutt som dagens färja. Den hette bara Scopelitis, och var ännu värre än dagens Express Skopelitis.

 

Old Scopelitis from 1994. Katapola. Amorgos.

Gamla Scopelitis på väg till hamnen i KatapolaAmorgos. Bilden är från 1994.


Vi åkte med gamla Scopelitis en gång, och det var i augusti 1994. Resan gick från Naxos stad till Katapola på Amorgos. Eftersom det var augusti var det fruktansvärt mycket folk ombord. Vi hade dåliga platser, bakom skorstenen. Inte kul att sitta där kan jag försäkra.

Resan tog en evighet och vi var totalt slut när vi äntligen kom fram till Katapola. Då var klockan runt tio på kvällen. Vi var trötta. Vi var hungriga. Vi var svettiga. Vi stank av skorstensrök. Vi hade inget rum bokat. Det var det nog ingen som hade. På den här tiden bokade man inte rum i förväg. Internet fanns inte och mobiler var sällsynta. Man fick helt enkelt hoppas på att det stod rumsuthyrare i hamnen, eller leta själv.

 

Läs mer om den båtresan från 1994 här »Express Skopelitis är liten, den är långsam, den håller sällan tiden och det är - som sagt - inte övärldens roligaste båt att färdas med när det blåser mycket. Men, och det är viktigt, är det ljuvligt att åka när det inte blåser, då tuffar den lilla bilfärjan rofyllt fram mellan öarna i Småkykladerna, man sitter nära vattenlinjen och det känns som man är ute och åker med egen båt i skärgården.

 

Express Skopelitis mellan Donoussa och Koufonissi.

När det är så här vindstilla är det en fröjd att åka med Express Skopelitis.

 

Vi har dock varit med om några hemska resor, som inte alls var som en tur i skärgården. Framförallt en tur som gick från Koufonissi till Katapola, via Donoussa.

 

Att åka med Express Skopelitis storm är inte att rekommendera.

Så här såg det ut när vi åkte med Express Skopelitis i halv storm.

 

Läs mer om den hemska båtresan här »

 

Express Skopelitis är Småkykladernas livlina och har sin hemmahamn i Katapola på Amorgos.

Det kan även vara så här underbart att resa med Express Skopelitis

 

Den mytomspunna lilla bilfärjan Express Skopelitis i Småkykladerna, som man antingen älskar, eller tycker mindre om.

Så här behagligt kan det också vara att resa med Express Skopelitis.


Express Skopelitis.  Schinoussa.

Express Skopelitis på väg mot hamnen på Donoussa.

 

Båten trafikerar Naxos, Iraklia, Schinoussa, Koufonissi, Donoussa och Amorgos. Hon går inte alltid in till Donoussa, bara några gånger i veckan. Vissa söndagar trafikerar hon Santorini från Amorgos. Resan mellan Naxos och Amorgos tar cirka fem timmar med, längre om hon ska till Donoussa och ännu längre om det blåser.

 

Greek ferries, boats and catamarans. Express Skopelitis. The port of Koufonissi.

Övre däck på Skopelitis. Här på väg till hamnen på Koufonissi.

 

Under högsäsong går Express Skopelitis sex dagar i veckan, under lågsäsong tre till fyra gånger i veckan. Hemmahamn är Katapola på Amorgos, men hon trafikerar även Egiali som är Amorgos andra hamn.

Det finns en låt tillägnad Yannis som var den tidigare kaptenen på Skopelitis. Refrängen går så här:

“The weather is stormy, the waves are getting fierce, all the ships are moored, but one is at still sea. That one is Skopelitis, immune to the waves, and it has as its captain always you, Yianni.”

 

Fler bilder på båtar i Grekland »

 

Båttidtabeller och rederier i Grekland » | Öluffa i Grekland »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera