Kalimera Grekland Schinoussa.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Byar på Schinoussa

Egentligen finns det bara en riktig by på Schinoussa, och det är Panagia, eller Chora som de flesta säger. Mesaria är så litet att om byn låg på en större ö skulle den inte ens finnas med på kartan. Hamnen, som heter Mersini, är ännu mindre och räknas inte som by, här finns bara några få hus, varav två av dem är tavernor. Det finns även en liten strand i hamnen som duger för ett dopp medan man väntar på färjan.

 

Huvudgatan i Chora på Schinoussa.

Huvudgatan i Chora.

 

Chora är en liten behändig by som bara tar några minuter att lära känna. Huvudgatan som leder genom byn är i princip den enda vägen, därutöver finns endast några få gränder. Ett år filmade jag hela huvudgatan, jag började i ena ändan och gick gatan sakta fram tills jag nådde slutet. Jag mötte en gubbe på åsna, en leende präst och en nyfödd åsnebebis med sin mamma. När jag filmat hela byn hade jag gjort av med 4 minuter film. Större än så är inte Chora.

Det är en by man lätt förälskar sig i, här finns en innebonde charm som är nästan omöjlig att inte falla pladask för. Byn ligger högt och det är en bedårande utsikt över havet. Längs huvudgatan ligger några pensionat, ett par affärer, några tavernor och kaféer. Biltrafiken är minimal, åsna är fortfarande ett vanligt transportmedel. Det är en fröjd att sitta på något av kaféerna och insupa vardagslivet, någon stress existerar inte, ofta blir man sittandes väldigt länge.

 

Taverna Kira Pothiti i Chora på  Schinoussa.

Taverna Kira Pothiti i Chora.
Två tavernor sticker ut från mängden: Kira Pothiti och Deli. Kira Pothiti ligger strategiskt till på huvudgatan. Deli ligger till höger på huvudgatan (om du kommer från hamnen). Här serveras otroligt kulinarisk mat, så god att man inte fattar att man är i Grekland. Men det är man, det märks inte minst när man tittar ut över den bedårande dalen, man ser ända bort till Santorini. Maten är så god att det är värt att åka hit även om man befinner sig på en annan ö. Missa inte.

 

Restaurant Deli i Chora. Schinoussa.

Restaurant Deli i Chora serverar mycket god grekisk mat.

 

Bankomat finns. Bageriet ligger på vägen till Mesaria. Bagaren är morgontrött, ibland finns inte färskt bröd förrän efter elva på förmiddagen. Som du förstår finns det ingen strand i Chora, närmsta strand är Tsigouri.

 

Mesaria. Schinoussa.

Kyrkan i Mesaria.

 

Knappt 2 kilometer norr om Chora döljer sig den pyttelilla byn Mesaria där det bor ett 20-tal personer. Det tar cirka 20 minuter att gå från Chora till Mesaria.

Byn är så liten att innan du hinner säga Kalimera har du passerat den. Ibland sitter någon utanför ett hus och filosoferar, men oftast möts man bara av kacklande höns, och möjligen en och annan åsna. En taverna ligger där byn börjar, och en taverna finns i själva byn. Från Mesaria tar det cirka 10 minuter att gå ner till Psili Ammos beach.


LÄS MER OM SCHINOUSSA

Om Schinoussa Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera