Kalimera Grekland Schinoussa.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chora och Messaria på Schinoussa

Egentligen finns det bara en riktig by på Schinoussa, och det är Panagia, eller Chora som de flesta säger. Messaria är så litet att om byn låg på en större ö skulle den inte ens finnas med på kartan. Hamnen, som heter Mersini, är ännu mindre och räknas inte som by, här finns bara några få hus, varav två av dem är tavernor. Det finns även en liten strand i hamnen som duger för ett dopp medan man väntar på färjan.

 

Huvudgatan i Chora på Schinoussa i Småkykladerna.

Huvudgatan i Chora.

 

Chora är en liten behändig by som bara tar några minuter att lära känna. Huvudgatan som leder genom byn är i princip den enda vägen, därutöver finns endast några få gränder. Ett år filmade jag hela huvudgatan, jag började i ena ändan och gick gatan sakta fram tills jag nådde slutet. Jag mötte en gubbe på åsna, en leende präst och en nyfödd åsnebebis med sin mamma. När jag filmat hela byn hade jag gjort av med 4 minuter film. Större än så är inte Chora.

 

Taverna Kira Pothiti i Chora på  Schinoussa.

Taverna Kira Pothiti i Chora.


Det är en by man lätt förälskar sig i, här finns en innebonde charm som är nästan omöjlig att inte falla pladask för. Byn ligger högt och det är en bedårande utsikt över havet. Längs huvudgatan ligger några pensionat, ett par affärer, några tavernor och kaféer. Biltrafiken är minimal, åsna är fortfarande ett vanligt transportmedel. Det är en fröjd att sitta på något av kaféerna och insupa vardagslivet, någon stress existerar inte, ofta blir man sittandes väldigt länge.

 

Restaurant Deli i Chora på Schinoussa.

Restaurant Deli i Chora serverar mycket god grekisk mat.
Två tavernor sticker ut från mängden: Kira Pothiti och Deli. Kira Pothiti ligger strategiskt till på huvudgatan. Deli ligger till höger på huvudgatan (om du kommer från hamnen). Här serveras otroligt kulinarisk mat, så god att man inte fattar att man är i Grekland. Men det är man, det märks inte minst när man tittar ut över den bedårande dalen, man ser ända bort till Santorini. Maten är så god att det är värt att åka hit även om man befinner sig på en annan ö. Missa inte.

 

Vägen som går mellan byarna Chora och Messaria på ön Schinoussa.

Vägen som går mellan byarna Chora och Messaria.

 

Bankomat finns. Bageriet ligger på vägen till Messaria. Bagaren är morgontrött, ibland finns inte färskt bröd förrän efter elva på förmiddagen. Som du förstår finns det ingen strand i Chora, närmsta strand är Tsigouri.

 

Kyrkan Evangelismos i Messaria på Schinoussa i Kykladerna.

Kyrkan Evangelismos i Messaria.

 

Knappt 2 kilometer norr om Chora döljer sig den pyttelilla byn Messaria där det bor ett 20-tal personer. Det tar cirka 20 minuter att gå från Chora till Messaria.

 

Det tar cirka 20 minuter att gå från Chora till Messaria.

Huvudgatan i Messaria.

 

På vandring till Psili Ammos beach via byn Messaria.

På vandring till Psili Ammos beach via byn Messaria.


Messaria är så litet att innan du hinner säga Kalimera har du passerat den. Ibland sitter någon utanför ett hus och filosoferar, men oftast möts man bara av kacklande höns, och möjligen en och annan åsna. En taverna ligger där byn börjar, och en taverna finns i själva byn. Från Messaria tar det cirka 10 minuter att gå ner till Psili Ammos beach. I närheten av byn ligger även stränderna Gelolimnionas och Fykio.

 

Vid Restaurant To Petrino börjar stigen ner till Psili Ammos beach på Schinoussa.

Vid Restaurant To Petrino börjar stigen ner till Psili Ammos beach.

 

Restaurant Harama i Messaria är även ett hotell och pensionat.

Restaurant Harama i Messaria har även rum för uthyrning.

 

Restaurant To Petrino i Messaria på Schinoussa.

Restaurant To Petrino i Messaria.

 

HOTELL PÅ SCHINOUSSA

Utbudet på hotell och pensionat är litet. Rumsuthyrare möter upp alla båtar om de har lediga rum. Bäst är som alltid numer att boka rum i förväg. Då blir du hämtad i hamnen, annars måste du gå hela vägen upp till Chora. När jag var på Schinoussa senast upptäckte jag Hotel Harama i Messaria, och då bestämde jag mig för att bo där nästa gång jag reser till Schinoussa.

 

Boka Hotel Harama här »

Boka andra hotell på Schinoussa här »VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR PÅ SCHINOUSSA

 

Missa inte sandstranden Psili Ammos beach när du reser till Schinoussa i Småkykladerna.

Missa inte Psili Ammos beach, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM SCHINOUSSA

Om Schinoussa Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera