Kalimera Grekland Koufonissi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Byar på Koufonissi

Chora är Koufonissis enda by, den är ganska liten och med en typisk Kykladisk arkitektur. Byn är uppdelad i två delar, stora och lilla, de skiljs åt av en väldigt fin hamnstrand. Stranden är en del av hamnen där små fiskebåtar ligger ankrade, några är så små och söta att de skulle platsa på ett leksaksmuseum.

 

hBada i Hamnen och på stranden på Koufonissi.

Den gulliga hamnen går utmärkt att bada i.

 

Hamnstranden är utomordentligt bra, ingen annan hamnstrand i Grekland är så attraktiv som denna. Stranden är så pass bra att många väljer att stanna här i stället för att gå till de andra stränderna: dels är det nära hem, dels är det nära till tavernor och till andra faciliteter. Hamnstranden är den enda vägförbindelsen mellan stora och lilla byn. Om du skulle tröttna på hamnstranden är det nära till bland annat stränderna Finikas och Fanos, och vill du bada vid öns bästa strand Pori kan du åka buss, eller promenera.

 

Hamnstranden på Koufonissi.

"Lilla byn" och hamnstranden.

 

Om du står med näsan mot vattnet så har du lilla byn till vänster, och naturligt nog stora byn till höger. I lilla byn ligger flera pensionat, en liten ouzeria, en taverna och en bar. Flest faciliteter finns det i stora byn: post, bankomat, resebyrå, hotell och pensionat, supermarkets, bageri, ouzerior, några barer samt förvånansvärt många tavernor.
Stranden i hamnen  på Koufonissi.

Chora på Koufonissi sedd från "lilla byn".

 

Nöjeslivet är lugnt och stillsamt, det finns några musikbarer och ett diskotek i Parianos som har öppet under högsäsong, annars är det tunnsått med vad man vanligen brukar kalla "nöjesliv". Dagarna spenderar man på någon av stränderna, på kvällarna sätter man sig förväntansfullt på någon taverna eller ouzeria, och där blir man i regel sittandes tills det är dags att gå hem och lägga sig.

Tavernautbudet är stort. Med tanke på hur lite folk här bor kommer genast frågan: Varför så många? Svaret är att de behövs, allihop, under högsäsong är ön så fylld med turister att det till och med är kö utanför tavernorna. Längs huvudgatan finns ett gyrosställe med mycket goda gyros.

 

Chora på kvällen. Koufonissi.

Chora på kvällen.

 

Några av mina personliga favoriter ligger längs med huvudgatan; bland annat Melissa som ligger alldeles i början av huvudgatan. Marias ouzeria är ett trevligt ställe om du vill ta en ouzo med tillhörande mezé (enkla smårätter). Marias ouzeria ligger vid Loutraviken, följ huvudgatan tills den tar slut och gå sedan vänster. Solnedgången är sagolik härifrån. Bredvid ligger fisktavernan Captain Nikolas som har samma fina utsikt och bra mat.

Den shoppinglystne har inte mycket att hämta på Koufonissi, längs huvudgatan finns några få souveniraffärer och ett par klädaffärer.

 

Bra tavernor på Koufonissi.

Huvudgatan i "stora byn".

 

HOTELL & PENSIONAT I CHORA

Nästan alla öns hotell och pensionat finns i Chora. Utbudet är gigantiskt för att var en så liten ö, och standarden är förvånansvärt hög. Var i Chora man bor spelar inte så stor roll eftersom det är nära till allt. Vi brukar alltid bo hos Glaros Rooms som är ett litet pensionat i lilla byn.

Tips på hotell och pensionat i Chora hittar du här »


LÄS MER OM KOUFONISSI

Om Koufonissi Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera