Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kourosen i Apollonas på Naxos

Kouros (yngling eller ung man) är en benämning på en stående staty från arkaisk tid (650-480 f.Kr.) föreställandes en naken ung man. De höggs direkt i sten eller marmor och var ofta beställningsverk.

En Kourosstaty är nästan alltid avbildad med vänster ben framflyttat, som om han befinner sig mitt i ett steg, armarna hänger längs sidorna och nävarna är knutna. De kan se ganska lustiga ut. En av de bäst bevarade statyerna finns på Arkeologiska museet på Samos.

 

Kouros. Naxos. Apollonas.

Kourosen i Apollonas.

 

Här på Naxos finns det tre, möjligen fyra, statyer. Tidigare var endast två av dem kända, en här i Apollonas och en utanför Melanes, den tredje har upptäckts under senare år och är fortfarande relativt okänd. Enligt en grek jag känner på Naxos lär det finnas en fjärde staty någonstans i närheten av Abram i nordväst.

 

Kourosen ligger ovanför Apollonas på norra Naxos.

Statyn ligger ovanför Apollonas på norra Naxos.




Någon kilometer från hamnen i Apollonas vilar alltså Naxos största Kouros i ett klipparti ett tiotal meter ovanför vägen. En skylt strax före Apollonas pekar mot stigen som leder till statyn. Statyn är 10.60 m lång och 1.70 m bred runt magen.

Från början trodde man att statyn föreställde Apollon, men idag anser många att det är Dionysos som är avbildad. Man står ganska frågande framför statyn, och några svar finns inte att få.

 

Kouros i Apollonas. Naxos.

Kourosen i Apollonas.

 

Statyn har legat här i mer än 2 500 år, ingen vet varför den ligger här, varför den är så lång eller vem som beställde den. Inga svar, och kanske är det därför den är så fascinerande.

Läs om Naxos andra kouroser här »


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide




HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera