Kalimera Grekland Naxos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kouroserna i Melanes på Naxos

Det finns tre (eller möjligen fyra) kouroser på Naxos. Dels den stora statyn i Apollonas, dels dessa två som ligger nära byn Melanes.

Vad är en kouros kanske du undrar? Svaret på den frågan finns på sidan om kourosen i Apollonas.

Den första av de två kouroserna nära Melanes, och den som varit känd längst, kallas allmänt för Kouros of Melanes eller Kouros of Flerio. Statyn är cirka 6 m lång, ena benet är brutet på den stackaren, troligen är det därför den blev liggandes här i stället för att hamna hos den som beställt den.

Nedanför statyn finns ett litet kafé där man kan få sig lite smått i magen och något att dricka medan man pustar ut bland blommor, citronträd och en liten fiskdamm. Här finns även möjlighet att köpa honung och hemgjort vin.

Kouros of Melanes. Naxos.

Kouros nummer ett som har varit känd länge.

 

Ska du se den andra kourosen fortsätter du grusvägen cirka 100 m efter Kouros of Melanes. Till vänster finns en stenmur, där finns en öppning och en pil som visar stigen till Kouros nummer två. På en bergssida ligger denna tidigare okända Kouros och ser allmänt vimmelkantig ut. Han ser ut som om han håller på att glida ner i dalen. Ansiktet liknar "spaden" på en tesked. Statyn är i sämre skick än de övriga två, troligen höll materialet inte måttet så den fick ligga kvar. Där ligger den än idag och ser ledsen ut.

Inte ens alla Naxosbor kände till den här tredje statyn. En sommar för många år sedan berättade jag om den tredje kourosen för mina vänner på Naxos, de trodde mig inte, ända tills jag visade mina nytagna bilder.
Staty. Kouros. Naxos.

Kouros nummer två som tidigare var okänd.

 

För att komma till de här två statyerna kör du mot Melanes (utgå från Naxos stad) och fortsätter vidare till byn Kournochori. Tre kilometer efter Kournochori sitter en skylt som visar vägen till statyerna. Området kallas Flerio. Kommer du med bil parkerar du där grusvägen börjar, även om det faktiskt går att köra en bit till, kör du moped kan du smyga dig ända fram till stigen som leder till första statyn. Skylt finns även här.

 

Statyer av kouroser på Naxos.

Området är lummigt, svalt och vackert, och cikadorna spelar högljutt.


LÄS MER OM NAXOS

Om Naxos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera