Kalimera Grekland Kimolos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kimolos i Grekland

Kimolos in English. Kimolos suomeksi.

Kimolos ligger i västra Kykladerna strax nordost om Milos. Kimolos har cirka 910 invånare och öns yta är 36 km2. Det största byn är Chora med 840 invånare, därutöver finn några mindre samhällen, som hamnbyn Psathi och den lilla fiskebyn Goupa. Högsta berget heter Paleokastro och mäter 364 meter över havet.

 

I den gulliga lilla hamnbyn Psathi på ön Kimolos finns affärer, hotell och en fin sandstrand.

Hamnbyn Psathi på Kimolos.

 

Kimolos ligger bara ett stenkast från Milos. Det är en näst intill bortglömd ö som bara väntar på att bli att bli upptäckt. Här bor alltså bara drygt 900 personer, merparten arbetar med jordbruk och fiske. Turismen ligger fortfarande i sin linda, övernattande utländska turister är sällsynta, de få som besöker Kimolos kommer på dagsutflykt från Milos. Grekiska turister är också sällsynta under låg- och mellansäsong.

Ön kännetecknas av ett behagligt lugn, människorna är fantastiskt trevliga och hjälpsamma. Många är hjärtligt nyfikna och vill veta vem man är och var man kommer ifrån.

Till Kimolos åker man för att njuta av lugn och ro, på köpet får man en stor dos av det genuina Grekland. Här finns inga diskotek, inga nattklubbar, inga trendiga restauranger. Det närmaste nattliv man kan komma är en musikbar i Chora där öns ungdomar samlas på kvällarna. Annars är nöjeslivet begränsat till enkla tavernor som är tvättäkta grekiska och anpassade efter öbornas behov i stället för turisternas dito.

 

Den genuina ön Kimolos i Kykladerna.

På Kimolos dominerar det grekiska vardagslivet.

 

RESA TILL KIMOLOS

Ingen charter naturligtvis, Kimolos vore annars en attraktiv charterdestination för alla som älskar det äkta Grekland. Även om det saknas flygplats är förbindelserna med omvärlden mycket bra, främst med Milos, men även med andra öar i västra Kykladerna, som Serifos, Sifnos och Folegandros, samt med Atens hamnstad Pireus.

 

Bilfärjan Panagia Faneromeni som går mellan Pollonia på Milos och Psathi på Kimolos.

Bilfärjan Panagia Faneromeni som går mellan Pollonia på Milos och Psathi på Kimolos.

 

Reser du från Milos till Kimolos är det smidigast att åka med den lilla bilfärjan Panagia Faneromeni som går mellan Pollonia på Milos och Psathi på Kimolos.

Det snabbaste, och enklaste sättet, att ta sig till Kimolos är att flyga till Aten och vidare med färja eller katamaran från Pireus. Ett annat alternativ är att flyga till Santorini varifrån det är hyfsade båtförbindelser med Kimolos under högsäsong.

Båttidtabell för Kimolos »

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT PÅ KIMOLOS

Den enda kollektivtrafiken på Kimolos är en liten buss som går mellan hamnen och Chora och till några stränder. Lyckligtvis finns det inte många vägar, avstånden är korta och du kommer att klara bra apostlahästarna.

Bil och moped finns att hyra, men det finns ingen taxi.
BYAR PÅ KIMOLOS

Kimolos hamnby Psathi (se bild överst på sidan) är en mycket trivsam liten by. Här finns ett bageri, några små affärer, ett par kaféer, samt några tavernor med bord strategiskt placerade längs stranden. Mycket mysigt på kvällen. Vid lunchtid belamras tavernorna av dagturister från Milos. Stranden i hamnen är inget att skriva hem om. Den duger nätt och jämt för dopp i väntan på färjan.

Några kilometer norr om Psathi ligger Chora. Det är en fantastiskt vacker och charmig by, ingenting är anpassat för turister, här får man möjlighet att betrakta hur livet i en grekisk by ter sig under vardagliga förhållanden.

 

Bra tavernor och restauranger i Chora på Kimolos.

En av många mysiga gränder i Chora.

 

Det är svårt att få en klar överblick över byn eftersom det inte finns något centralt torg. För att orientera sig i de labyrintiska gränderna får man ta sikte på huvudgatan. Gränderna är på sina ställen så smala att det är näst intill omöjligt att ta sig fram med bil, vilket inte hindrar grekerna att försöka ändå.

I Chora finns överraskande många tavernor och ett par affärer. Här finns också resebyråer och en bankomat. Mitt i Chora ligger den gamla stadsdelen Kastro som räknas som en av Kykladernas finaste. Något som är ovanligt för Kastro är att det fortfarande bor folk där. De flesta Kastron i Grekland är annars obebodda. Kastro på Kimolos, Antiparos och Folegandros hör till undantagen.

 

Kastro i Chora på Kimolos i Grekland.

Del av Kastro i Chora.

 

Goupa är en liten fiskeby med fina omgivningar cirka 10 minuters promenad från Chora. Byn är känd för sina färgglada båthus som är uthuggna direkt ur berget. Tillsammans med de små, och likaledes färgglada, fiskebåtarna bildar de en vacker fond mot det turkosa vattnet.

 

Den mysiga lilla fiskebyn Goupa får man inte missa när man besöker Kimolos när Milos i Kykladerna.

Den mysiga lilla fiskebyn Goupa.

 

Läs mer om Goupa här »

 

Utanför båthusen i Goupa sitter fiskare och arbetar med sina nät. Längs vattnet kan man spatsera på handgjorda bryggor i sten. Den lilla stranden är inte övärldens bästa, men den duger för ett svalkande dopp efter promenaden från Chora.


STRÄNDER PÅ KIMOLOS

Det är inte för stränderna man i första han reser till Kimolos. Det är snarare för att få uppleva det genuina Grekland, njuta av god mat och den vackra Chora, och för att vandra i det vulkaniska landskapet. Dock finns det ett flertal trevliga stränder om du vill sola och bada.

Vid den lilla byn Goupa finns en liten strand som duger för ett dopp eller två. Lite längre bort ligger Klima beach som är täckt av stora klapperstenar. Ännu en bit bort hittar vi Loutro beach, och fortsätter vi ytterligare en bit kommer vi till Prassa beach, som jag tycker är öns bästa strand. Prassa är så fin att den skulle platsa på Milos, och det säger en hel del. Vattnet är fantastiskt.

 

Prassa beach (Agios Georgios beach) är Kimolos bästa sandstrand.

Prassa beach är Kimolos bästa strand. Stranden kallas även Agios Georgios beach.

 

I väster ligger Aliki beach som är öns kändaste och mest besökta strand. Här är det småsten uppblandad med sand som gäller. Taverna och pensionat finns. Efter Alyki ligger stränderna Bonatsa och Kalamitsi. Den sistnämnda är riktigt bra. Även Mavrospilia är en fin strand.

 

Bonatsa beach på västra Kimolos i Grekland.

Bonatsa beach på västra Kimolos.

 

Ellinika beach på Kimolos i Kykladerna.

Ellinika beach på Kimolos.

 

Här kan du se Kimolos 10 bästa stränder »

 

SEVÄRDHETER PÅ KIMOLOS

Kimolos största sevärdhet är utan tvekan det gamla Kastrot i Chora. Andra sevärdheter är det vulkaniska landskapet, den obebodda grannön Polyaigos där det sägs finnas munksäl, samt den märkliga klippformationen Skiadi.

Skia betyder skugga på grekiska, och det är därifrån klippan har fått sitt namn. I området är det dåligt med skugga, utom just under Skiadi. Klippan kallas även The mushroom tack vare den svampliknande formen.

 

Skiadi rock är Kimolos intressantaste sevärdhet.

Den märkliga klippan Skiadi.

 

På västra Kimolos sägs det finnas en sjunken stad, men några bildbevis har jag aldrig sett. Ellinika, som staden hette, förstördes vid en jordbävning och sjönk till havets botten. Det sägs att man kan se rester av Ellinika när det är vindstilla och vattnet är klart.

 

HOTELL PÅ KIMOLOS

På Kimolos ligger inte svårigheten i att välja boende, det kniviga är att hitta någonstans att bo överhuvudtaget. Utbudet är minst sagt skralt.

Kimolos är en av få öar där jag har varit tvungen att sova utomhus på grund av att jag inte hittat någonstans att bo (läs om det här). Flest alternativ finns i hamnen, och cirka 600 meter från hamnen på vägen till Chora. I Chora finns några få pensionat. Tyvärr är de dåligt skyltade.

Här är tips på två bra ställen bo på:

Boka Kimolis »

Boka Milaki Kimolos »

Boka andra hotell på Kimolos här »

 

Chora på Kimolos i Grekland.

Vy över Chora på Kimolos.

 

Här ser du hur nära Chora ligger hamnen i Psathi, som syns nere till vänster. Ön till höger i bild är Milos.


LÄS MER OM KIMOLOS

Om Kimolos Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera