Kalimera Grekland Sikinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sikinos i Grekland

Sikinos in English. Sikinos suomeksi.

Sikinos är en tillbakalutad ö med stor charm och rikt grekiskt vardagsliv. Ön ligger i Kykladerna mellan Ios och Folegandros och har cirka 260 invånare fördelade på 41 km2. Det är en ö för dig som vill komma bort från stress, kommers och turism, och för dig som vill leva i nuet och ta dagen precis som den kommer. De flesta reser hit för att ta det lugnt, och för att ta del av den meditativa stämningen. Sikinosborna är gemytligt trevliga och väldigt gästfria, man känner sig välkommen redan när man stiger av färjan.

 

De fina byarna Chorio och Kastro på Sikinos i Kykladerna.

De fina tvillingbyarna Chorio och Kastro. Klostret Zoodochos Pigi upp till höger.

 

Wel Come to Sikinos stod det tidigare på en stor skylt i hamnen. Att texten var särskriven var det ingen på ön som brydde sig om, och det är väl lite av Sikinos signum, vi är som vi är och det är inte så noga om en skylt är särskriven eller inte. Tyvärr var det inte många som såg den där skylten. Det berodde inte på att den inte syntes, för det gjorde den sannerligen, utan för att det är så få, alltför få om du frågar mig, som besöker Sikinos.

 

Stranden och hamnen i Alopronia på Sikinos i Grekland.

Stranden i Alopronia.

 

När jag första gången kom till Sikinos hade jag studerat öns konturer från grannön Ios under många år. På Ios finns en plats varifrån man kan se en av de vackraste solnedgångarna i hela Kykladerna. Där har jag suttit vid åtskilliga tillfällen och sett solen går ner bakom Sikinos. När solen gick ner och silhuetten av Sikinos blev allt mörkare tänkte jag på Mordor i Sagan om Ringen.

 

Solnedgången över Sikinos sett från Chora på Ios i Kykladerna.

Sikinos sett från Chora på Ios.

 

Fråga mig inte varför jag tänkte på en ond plats när jag såg Sikinos från håll, det bara var så. Det jag möttes av när jag första gången klev av i hamnen på Sikinos var så långt ifrån Mordor man kunde komma. Någon välkomnade skylt fanns inte på den tiden, i stället möttes jag av öbornas varma välkomnade leenden. Och så är det än idag, Sikinos är en oerhört välkomnande ö, och det tack vare de gästfria okonstlade människorna som bor på ön.
Fler borde upptäcka denna orörda lilla pärla. Det anser inte bara jag, öborna vill naturligtvis också se fler turister, så mycket annat finns inte att leva på. Lite avundsjuka gentemot Ios finns, inte för att Sikinosborna vill se sin ö förvandlas till ett stort partytält á la Ios, men nog har man sneglat mot sin närmsta grannö med en viss avundsamhet. Iosborna blev rika redan på 1980-talet och kan idag bada i pengar.

 

Solnedgången på Sikinos över Folegandros är en av de vackraste i Kykladerna.

Den otroligt vackra solnedgången på Sikinos.

 

Utvecklingen på Sikinos har gått sakta och det är först på senare år det börjat hända saker. Första gången jag var här fanns det varken bensinstation eller bank. Idag finns det bankomat, och man kan till och med hyra moped - och tanka den. Trots en viss utveckling är Sikinos än idag samma charmiga bonniga ö som jag mötte första gången jag tog mig mod att kliva av båten i hamnen.

 

Agios Georgios beach är Sikinos bästa strand.

Agios Georgios är en av få stränder på Sikinos.

 

Ett starkt minne från då är när vi gick till hamnen från Kastro sent en kväll. Vi hade ätit en god hemlagad grekisk middag och druckit gott lokalt vin på en taverna, det var en ljummen kväll och tavernorna i gränderna var fullproppade med glada gäster. Framåt tiotiden på kvällen började några gubbar sjunga och spela på instrument vi aldrig tidigare hade sett, bland annat var det en som spelade på en getmage.

Några började dansa i den trånga gränden och stämningen var i det närmaste magisk. Framåt midnatt började de flesta droppa av och det blev dags för oss att ta oss hem. Sista bussen till hamnen hade gått så vi fick gå ner. På vägen ner tänkte vi på Ios, och vilken otrolig skillnad det var mellan de båda öarna: på Sikinos hade nästan allting stängt för kvällen, medan barerna och diskoteken på Ios inte ens hade öppnat. Vilka skilda världar, och ändå är det bara ett stenkast mellan dem.

 

Byarna Kastro och Chora på Sikinos i Kykladerna.

Den mysiga byn Kastro på Sikinos.

 

Vad är det då som gör att så få reser hit? Är det inte det genuina Grekland de flesta av oss söker? Jovisst är det så, men majoriteten av alla turister reser ändå till kända öar som är bekväma att resa till, som Kreta och Rhodos. På Sikinos finns inga svenska menyer, inga svenska tidningar, inga affärer att shoppa i, inga pooler att bada i, inga stora hotell och inga arrangerade grekiska aftnar. Kan du leva utan sådant kommer du att älska Sikinos. Gillar du dessutom att ta det lugnt, att ta dagen som den kommer, att läsa böcker utan att störas av brummande bilar och att göra enkla vandringar har du kommit helt rätt.

 

I den mysiga hamnbyn Alopronia på Sikinos finns en fin sandstrand och många bra hotell.

I den mysiga hamnbyn Alopronia finns en fin strand.

 

Öar som Sikinos växer inte på träd, i Kykladerna är det bara Kimolos som kan jämföras med Sikinos. Och Kimolos är det inte heller många som åker till. Det finns en sak till som gör att ön inte besöks av så många turister, stränderna hör nämligen inte till de bästa. Men vattnet är lika ljuvligt som på exempelvis strandparadisön Naxos.


Du kan läsa mer om Sikinos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Att resa hit är enkelt. Smidigast är att flyga till Santorini och fortsätta med båt därifrån. Du kan även flyga till Aten och åka färja från Pireus. Buss går mellan hamnen och Kastro. Det finns moped att hyra och det går badbåt till stränderna.

Tre små byar kan Sikinos stoltsera med: Alopronia, Chora och Kastro (se bild överst på sidan). Alopronia är Sikinos hamn. Från Alopronia slingrar sig vägen upp till Chora och Kastro, två byar som ligger så nära varandra att man nätt och jämt märker någon skillnad.

De få stränder som finns är mediokra. Öns bästa strand är praktiskt nog den som ligger i hamnen. I hamnen finns även ett par klippbad. Nordost om hamnen finns tre stränder som enklast nås med badbåt: Daliskari, Agios Georgios och Malta.

 

Missa inte det märkliga templet Episkopi när du besöker Sikinos.

Missa inte den märkliga byggnaden Episkopi.

 

Några spektakulära sevärdheter finns inte. Men vad gör väl det, då får man mer tid till att göra ingenting, och kanske är det just det som är Sikinos största sevärdhet. Öns främsta sevärdheter är templet Episkopi och klostret Zoodochos Pigi. Missa inte den märkliga byggnaden Episkopi som den 30 juni 2022 fick status som ett av de Europeiska världsarven av European Heritage Awards.

Utbudet på hotell och pensionat är inte stort, men några problem att hitta rum är det i regel inte. Oftast står rumsuthyrare och väntar när båtarna lägger till. Merparten av turisterna stannar i hamnen eftersom det finns flest rum där.


LÄS MER OM SIKINOS

Om Sikinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera