Ios i Grekland

Ios in English. Ios suomeksi.

Om Ios »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »


Stränder på Ios. Mylopotas.Ios ligger i mellersta Kykladerna norr om Santorini, och söder om Naxos. Det bor drygt 2000 personer på ön, nästan alla bor i Chora (1750 inv). Ios har en yta på 109 km2, vilket betyder den åttonde största ön i Kykladerna. De två närmsta grannöarna är Sikinos och Folegandros. Högsta berget mäter 713 meter över havet. Den huvudsakliga - för att inte säga den enda - inkomstkällan för öborna är turism.

Ios är för många synonymt med dygnetruntparty. Så är det inte längre. Men under flera decennier var Ios, tillsammans med Mykonos, Kykladernas främsta nöjesmetropol. Ungdomar från hela världen lockades av billig sprit, och sena nätter. Hur kunde det bli så?

Varför blev just lilla Ios känt över hela västvärlden som alla festers moder? Det började med att ön upptäcktes av hippies i mitten av sjuttiotalet. Efter några år gick ett rykte bland Europas tågluffare om en frigjord ö med kilometerlånga sandstränder och en moderat syn på alkohol. Allt fler "vanliga" turister kom till ön. Ouzerior och kafenións gjordes om till barer och diskotek. Hippiesarna drog vidare och resten är historia.

Jag var själv med om Ios förvandling från halvlantlig idyll till partyö. Under 1980-talet spenderade jag mer än 1½ år på Ios, det är det roligaste decenniet i mitt liv.

Mylopotas. Ios.

Mylopotas - en av övärldens mest mytomspunna stränder.


Vill du läsa om Ios på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. Den innehåller 14 A4-sidor med information, samt 45 härliga bilder. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »


Chora. Ios.

Chora anses av många som en av övärldens finaste byar.


Ios är fortfarande en slags partyö, men inte alls i samma klass som tidigare. Det är bara under högsäsong som ön (nästan) lever upp till sitt gamla rykte. Under låg- och mellansäsong är det en ganska stillsam ö.

Det är idag inte vildare på Ios än vad det är på exempelvis Naxos. På senare år har det byggts hotell som vänder sig till en helt annan målgrupp än ungdomar. Det finns till och med spahotell, och hotell där varje rum har en egen swimmingpool. Öborna har förstått att det inte går att leva på att sälja billig sprit, det krävs något mer. Många sneglar avundsjukt på barnfamiljernas favoritö Naxos, och i ett längre perspektiv tror vissa att Ios ska locka över turister från Naxos. Tanken är inte dum, Ios har nästan lika barnvänliga stränder som Naxos.

Jag hoppas att fler barnfamiljer - och vuxna utan barn - ska upptäcka Ios. För det är en fantastisk ö som har hur mycket som helst att erbjuda. Inte minst finns här några av Kykladernas bästa sandstränder. För att inte tala om Chora, som jag tycker är en av hela övärldens finaste byar. Intressanta sevärdheter finns också, liksom en vacker och bonnig landsbygd med goda vandringsmöjligheter.

Är det party du är ute efter så har du också kommit helt rätt, men förvänta dig inte en ö med tusentals festande ungdomar. Den tiden är som sagt förbi. Dock - och detta är viktigt - är Ios något av Dr Jekyll och Mr Hyde beroende på när man är där, och var man är. När jag senast var på Ios såg jag inte en enda onykter person under en hel vecka.

Ormos och stranden Gialos.

Ios hamn och den fina hamnstranden Gialos.


Du kan läsa mer om Ios via länkarna överst på denna sida. En mycket kort summering av den informationen finns här:

Charter med Apollo. Om du reser till Ios på egen hand är det smidigast att flyga till Santorini och vidare med färja, resan tar bara en timme. Du kan även flyga till Aten och vidare med båt från Atens hamnstad Pireus. Buss trafikerar hamnen, Chora och Mylopotas flera gånger i timmen. Några gånger per dag går det även buss till Manganari. Bil- och mopeduthyrare finns i hamnen, Chora och Mylopotas.
Läs mer om att resa hit här »

Ios största by Chora klassas av många - mig inkluderad - som en av grekiska övärldens finaste byar. Därutöver finns två turistorter, Mylopotas och Ormos, samt ett pyttelitet samhälle som heter Psathi på östra sidan av ön.
Läs mer om byarna här »

Ios har som sagt fantastiskt fina sandstränder. Några av dem, som Manganari (se bild nederst på sidan) och Mylopotas (se bild överst på sidan), hör till övärldens bästa. Andra fina stränder är Gialos, Kolitsani, Agios Theodoti , Valma och Koumbara. Det finns även flera klippbad, och gillar du att sola och bada utan kläder finns det plats för dig också.
Läs mer om stränderna här »

Chora tycker jag är Ios största sevärdhet. Du får inte missa att gå upp till "toppen" av Chora och titta på solnedgången. Andra sevärdheter är Homeros grav, Paleokastro, Galleri Yannis Gaitis samt utgrävningarna vid Skarkos. Det finns även många vackra kyrkor och kapell.
Läs mer om sevärdheterna här »

Utbudet på hotell och pensionat är enormt, och standarden är generellt sätt hög. Den stora frågan är var man ska bo. Personligen föredrar jag att bo i Chora. Vill du bo nära en strand väljer du att bo i hamnen, eller vid Mylopotas beach.
Tips på hotell hittar du här »E-guide om Ios.

 Manganari beach på Ios.

Manganari beach på södra Ios.

Den här fantastiska stranden är ett måste när du är på Ios. Du tar dig hit med eget fordon, med buss, eller båt.

Läs mer om Ios via länkarna överst på denna sida.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera