Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Galleri Yannis Gaitis på Ios

På sidan om Homeros grav skrev jag lite om bidrag från EU. Ett annat exempel på EU:s frikostighet är byggandet av ett kolossalt konstgalleri på en kulle ovanför Chora.

 

Galleri Yannis Gaitis. Ios. Grekland.

Galleri Yannis Gaitis ovanför Chora.

 

Jag vet inte exakt när galleriet började byggas, men jag vet att det inte är färdigbyggt, och jag tror mig veta att det aldrig kommer att iordningställas. Galleriet - som består av två byggnader - var tänkt att härbärgera målningar av den grekiske konstnären Yannis Gaitis (1923-1984) som periodvis bodde på Ios. Själva huskropparna är färdiga, men interiört är det tomt och innehållslöst.

 

Amfiteatern nära Galleri Yannis Gaitis på Ios.

Amfiteatern med utsikt över Mylopotas.
Är då konstgalleriet något att se? Jovars: utsikten är formidabel, och solnedgången hör till de finaste man kan tänka sig. I närheten finns en nybyggd amfiteater varifrån man har vacker utsikt över Mylopotas beach. Till skillnad mot galleriet används teatern. Konserter ges varje sommar.

 

Galleri Yannis Gaitis. Ios.

Galleri Yannis Gaitis. Chora syns i bakgrunden.

 

Att bygga konstgalleriet kostade 4.050.000 €. EU stod för 75 % av den summan. Kontraktet gick till en lokal byggherre, som säkert skrattade hela vägen till banken.


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera