Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Skarkos på Ios

När jag var ung satt jag ofta och filosoferade på klippan utanför det översta kapellet på toppen av Chora. Jag gillade att titta inåt land i stället för ut över havet. Jag inbillade mig att Homeros - existerat eller inte - ofta satt här och gjorde detsamma. I blickfånget såg jag en cirkelformad kulle kantad av stenmurar. Jag undrade vad det var jag såg, men ingen jag frågade visste. Nu vet jag.

 

Vy över Skarkos från toppen av Chora på Ios.

Vy från toppen av Chora över den vackra dalen och Skarkos, som ligger under pilen.

 

Att platsen - som heter Skarkos - var betydelsefull upptäcktes 1984, och den började grävas ut av arkeologer 1986. Utgrävningarna avslöjade en förhistorisk bosättning. Inte bara det: Skarkos visade sig vara Kykladernas största bosättning från tidig bronsålder.

 

De arkeologiska utgrävningarna i Skarkos på Ios.

De arkeologiska utgrävningarna i Skarkos.
Antika statyer och pelare från tempel på arkeologiska museet i Chora på Ios.

En av salarna i arkeologiska museet i Chora.

 

Byggnadssättet har imponerat på arkeologerna, flera av husen hade två våningar, stenbelagda golv och avloppssystem. Många keramiksaker har hittats, liksom verktyg och redskap av metall, sten och ben. De finns i arkeologiska museet i Chora. Skarkos är öppet för allmänheten. Dock är det inte mycket att se för en lekman, det är bara en mängd stenruiner som inte säger så värst mycket. Kanske blir det tydligare i framtiden när platsen är helt utgrävd.

 

Skarkos. Ios. Greece.

Skarkos.

 

När jag var på Ios senast frågade jag flera öbor vad de visste om Skarkos. De visste inte mycket, en del svar fick mig dock att le. En myt gör gällande att de som bodde i Skarkos var kortväxta, de skulle inte vara mer än en halvmeter långa, eller korta om man så vill. Om det stämde skulle det vara en världssensation. :-)

 

 Arkeologiska utgrävningar vid Skarkos på Ios i Grekland.

Karta över det område som hittills har undersökts.

 

Arkeologiska utgrävningar vid Skarkos på Ios i Kykladerna.

Där ligger det.

 

Om du vill se Skarkos från ovan, och samtidigt njuta av den vackra utsikten och solnedgången från toppen av Chora, så hittar du en vägbeskrivning här.


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera