Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Den arkeologiska posten på Ios

En grekisk bild berättar. Avsnitt 21.

 

Jag och min dåvarande flickvän Ann var på Ios i två månader 1988. Eftersom vi skulle vara borta så länge bad vi våra vänner att skriva brev till oss. På den tiden fanns varken internet eller mobiltelefoner. Vi skickade flyttkort med adressen till Poste Restante på Ios.

När vi varit på Ios i ungefär en vecka gick vi till posten. Jag hade fått ett vykort – från mamma förstås. Ann fick ingen post. Vi gick sedan till posten varje dag de hade öppet. Efter tre veckor hade jag fått ganska många brev och vykort. Ann hade inte fått någonting och hon blev allt mer moloken efter varje besök.

 

Arkeologiska museet och kommunhuset i Chora på Ios i Grekland.

Idag rymmer huset i Chora arkeologiska museet och kommunhuset.

 

Vad göra tänkte jag? Skriva ett vykort från mig förstås! Jag gick ner på byn när Ann vilade och köpte ett vykort och ett frimärke. Jag skrev några rader om hur vi hade haft det på Ios och vad vi skulle göra de kommande veckorna, jag satte på frimärket och gick till postkontoret, som då låg i den byggnad där museet är idag.
Jag bad postmannen lägga vykortet i facket för bokstaven E - som Anns efternamn började på. Han förstod inte riktigt vad jag menade. Jag förklarade som det var, att min flickvän inte hade fått någon post, och därför skrev jag ett vykort för att göra henne glad. Det är bara att stämpla frimärket och lägga vykortet i fack E, sa jag. Till saken hör att det bara var ungefär en meter mellan postmannen och facken för Poste Restante. Han kunde bara vända sig om och lägga kortet i facket. Om han ville alltså, men det ville han inte.

Han sa att posten måste ha sin formella gång, det går inte att bara lägga kortet i facket, det måste postas i brevlådan utanför. Jag frågade om posten som läggs på brevlådan går via Aten. Visst, det är klart att den gör, all post måste gå via Aten, sa postmannen. Synd, sa jag, då tar det en evighet innan vykortet kommer fram. Det här var i april och då gick det inte så många färjor mellan Ios och Pireus.

Postkontoret låg då innanför den gröna dörren längst ner till vänster på bilden ovan. Brevlådan satt där jag ritat in en röd fyrkant. Vykortet jag postade i brevlådan skickades som Poste Restante till postkontoret på Ios. Det var med andra ord bara några meter från brevlåda till utdelningsställe.

Kan du gissa hur lång tid det tog innan vykortet kom fram?

Du gissade rätt, det kom aldrig fram. :-D

 

Fler avsnitt från serien "En grekisk bild berättar" »


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera