Kalimera Grekland Sikinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Episkopi på Sikinos

Episkopi är det mest säregna och intressanta minnesmärket på Sikinos. Man trodde länge att det uppfördes som ett tempel tillägnat Apollo Pythios på 300-talet f.Kr. Idag är tolkningen en annan och man tror sig veta att Episkopi ursprungligen uppfördes som ett romerskt mausoleum. En jordbävning på 1600-talet raserade delar av byggnaderna och i stället för att återuppbygga mausoleet gjorde man om hela härligheten till kyrka.


Episkopi. Sikinos.

Episkopi.

 

Kyrkan är sedan länge stängd och står idag och förfaller, och jag måste i ärlighetens namn säga att Episkopi inte är mycket att se. Däremot är omgivningarna mycket vackra och platsen där kyrkan står är gåtfullt tyst och kolossalt meditativ.

 

Kyrkan Episkopi på Sikinos.

Baksidan av Episkopi.

 

Det är lätt att bli sittandes på kyrkans slitna trapp och fundera över livet. Tar man med sig picknick och en bok kan man utan svårighet tillbringa en hel dag här. Kontemplativa platser som den här växer sannerligen inte på träd.
Karin Boye skrev en gång att det inte är målet som viktigast utan resan dit. Den som inte har ro att sitta och glo, eller är helt ointresserad av gamla byggnader, kan ta hennes kloka devis bokstavligt, vägen till Episkopi är nämligen mycket vacker och jag rekommenderar alla att gå dit.

 

Vandra till Episkopi på Sikinos.

På vandring till Episkopi.

 

Det finns två vägar till Episkopi, dels den asfalterade vägen, dels den gamla åsnestigen som går parallellt med vägen. Oavsett vilken du väljer börjar du din vandring vid busshållplatsen utanför Kastro. Trevligast, och vackrast, är förstås att gå den gamla åsnestigen, den startar efter cirka 30 minuters promenad längs asfaltvägen. Skylt finns.

Det tar cirka en timme att gå längs vägen och en- och halv timme om du väljer åsnestigen. Det finns ingen taverna längs vägen så ta med vatten.


LÄS MER OM SIKINOS

Om Sikinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera