Kalimera Grekland Sikinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kastro (Chora) på Sikinos

Kastro ligger lite drygt tre kilometer från hamnen. Bussen stannar dels i början av byn, dels i slutet av densamma. Oavsett var du stiger av kommer du att mötas av karaktäristisk kykladisk arkitektur och hus tätt sammanflätade längs smala slingrande gränder.

Byn är byggd på kanten av en nästan 300 meter hög bergsklippa. Vid den delen av byn som vetter mot vattnet stupar klipporna rakt ner i havet. Att byn uppfördes just här var för att skydda invånarna mot de pirater som då härjade i hela Medelhavet.

 

Den äldsta delarna av Kastro i Chora på Sikinos.

Den äldsta delarna av Kastro.


Den äldsta delen av byn är byggd som en fästning, därav namnet Kastro som betyder borg eller fästning. Tydliga spår av kastrot syns fortfarande. På torget finns en vacker kyrka som heter Pantanassa.

Byn är ganska liten, och det dröjer inte många minuter innan man har gått i alla gränder. Däremot dröjer det länge innan man har sett sig mätt på byn, för det är sannerligen en fin by. Alla som gillar typiska kykladiska "choror" kan inget annat än att älska Kastro. Inte minst för den härliga mixen av gamla hus som ligger i ruiner, och nyrenoverade hus så vitkalkade att det gör ont i ögonen. Besök gärna Kastros tvillingby Chorio som ligger bredvid Kastro.

 

Kafé i Kastro och Chora på Sikinos.

Kafégränd i Kastro.
I Kastro finns post, affärer, bageri, bankomat, resebyrå, samt flera tavernor och kaféer. Två av de trevligaste kaféerna (de säljer även smårätter) ligger mittemot varandra i en trång gränd med tak av blommor. Här sitter både bybor och turister och dricker kaffe eller äter en bit mat samtidigt som de har full koll på allt och alla som passerar genom gränden. För passerar här gör de flesta någon gång under dygnet.

 

Restauranger i Chora och Kastro. Chora på Sikinos i Grekland.

Tavernagränden i Kastro.

 

I en annan liten gränd, bara några meter från ovanstående, finns två mycket bra tavernor. De ligger så mysigt till att man aldrig vill gå därifrån. Därför är det ofta svårt att få bord om man inte kommer tidigt på kvällen.

HOTELL I KASTRO

Det finns få pensionat i Kastro. Jag känner endast till ett ställe, och det heter Kaminia Rooms to Let. De har ingen hemsida, men en representat för pensionatet brukar vara i hamnen när båtarna lägger till.

 

Kastro sett från Chorio på Sikinos.

Kastro sett från Chorio.

 

Ovanför Kastro ligger nunnesklostret Zoodochos Pigi. Dit måste du gå, inte minst för att se den oerhört vackra solnedgången.


LÄS MER OM SIKINOS

Om Sikinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera