Kalimera Grekland Kithnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kithnos i Grekland

Kithnos in English. Kithnos suomeksi.

Kithnos, eller Kythnos, är Kykladerna nionde största ö, något större än Mykonos och cirka fyra gånger mindre än Naxos, som är Kykladernas största ö. Här bor cirka 1 460 invånare och öns yta är 99 km2. Det två största byarna är Chora med 560 invånare, och Merichas som har 370 invånare. Högsta berget heter Profitis Elias och mäter 336 meter över havet.

 

Det grekiska vardagslivet dominerar på Kithnos, som här i byn Dryopida.

Det grekiska vardagslivet dominerar på Kithnos. Bilden är från byn Dryopida.

 

Den huvudsakliga sysselsättningen är jordbruk och fiske. Geografiskt ligger Kithnos mittemellan Kea och Serifos, som tillsammans med Sifnos, Kimolos och Milos kallas västra Kykladerna.

Turistindustrin har utvecklats väldigt långsamt på Kithnos och man kan med fog säga att den fortfarande ligger i sin linda. Varför det är så få utländska turister på Kithnos vet jag egentligen inte, men jag har mina aningar. En anledning är naturligtvis att så få har varit på Kithnos och kan berätta om ön. Det kan också vara så att de som verkligen har besökt Kithnos inte har något att berätta. Vilket i så fall är ganska förståeligt för Kithnos kan sannerligen inte anklagas för att sticka ut.

 

Restauranger och tavernor i Chora på Kithnos i Kykladerna.

Taverna i en av gränderna i mysiga Chora.

 

Det är en ganska anonym ö, landskapet är kargt och platt, stränderna är tämligen mediokra och några riktigt spektakulära sevärdheter finns inte. Så om man bara ser till utseendet är Kithnos en relativt slätstruken ö. Men här finns en äkta genuinitet som många andra öar saknar, främst i de pittoreska byarna Chora och Dryopida, och människorna på ön är nyfikna, vänliga och bjuder på en stor dos av gästfrihet.

 

Loutra med sin heta källor ligger norr om Chora på Kithnos i Grekland.

Loutra med sin heta källor ligger norr om Chora.
RESA TILL KITHNOS

Enklast är att flyga till Aten och fortsätta med båt från Pireus, eller Lavrio och Rafina söder om flygplatsen. Från Pireus går vanliga färjor och snabba katamaraner till Kithnos i stort sett varje dag under högsäsong.

Kithnos har även båtförbindelse med exempelvis Andros, Tinos, Ios, Syros, Folegandros, Naxos och Paros.

Båttidtabell för Kithnos »

Boka färjebiljetter online här »

 

Hamnen i Merichas på Kithnos.

Hamnen i Merichas.

 

RESA RUNT PÅ KITHNOS

Buss utgår från Merichas och trafikerar byarna Dryopida, Chora, Kanala och Loutra upp till sex gånger per dag. Om du bara tänker hålla dig på de större vägarna duger moped lika bra som bil. Avstånden är väldigt korta. Tänker du besöka de mindre kustbyarna är bil att föredra. I Merichas finns både bil- och mopeduthyrare.

BYAR PÅ KITHNOS

Kithnos största attraktioner är byarna Chora och Dryopida. Att än en gång få strosa runt i Dryopidas gränder är troligen den största anledningen till att jag kommer att återvända till Kithnos.

 

Byn Merichas är den bästa byn att bo i på Kithnos.

Byn Merichas är den bästa byn att bo i på Kithnos.

 

Men vi börjar i hamnbyn Merichas som skiner av ett mysigt och romantisk skimmer när man anländer med båt. Så fint här är tänker man. För Merichas domineras nästan helt av hotell och pensionat, både bakom stranden och på kullarna som klättrar uppför båda bergssidorna. Det är i Merichas nästan alla turister som besöker ön bor. Det finns hotell i andra byar också, som i trevliga Loutra, men det är Merichas som gäller för de flesta.

 

 

Hamnpromenaden i Merichas på Kithnos kantas av restauranger och tavernor.

Småbåtshamnen i Merichas.


Merichas har naturligtvis också goda sidor. Hamnstranden är visserligen ingen höjdare, men de små färgglada fiskebåtarna är fina att se på och tavernorna och barerna med bord i sanden har hög trivselfaktor. Ett plus är också att det är promenadavstånd till flera stränder. Och på bageriet kan man köpa övärldens största bröd. Gott är det också.

 

Merichas på Kithnos är en populära natt hamn för seglare med sina segelbåtar.

Merichas strax efter solens nedgång.

 

Kithnos gamla huvudstad Dryopida är i mitt tycke Kithnos största sevärdhet. Det är ett sant nöje att strosa runt i de bilfria och labyrintiska gränderna. Jag är barnsligt förtjust i grekiska byar, framförallt i små byar som Dryopida där det grekiska vardagslivet dominerar och där jag som turist möts av leende och nyfikna bybor.

 

Byn Dryopida på ön Kythnos i Kykladerna är både genuin och pittoresk.

Den fantastiska byn Dryopida.

 

I Dryopida är ingenting turistanpassat. Dryopida är en by som ständigt överraskar, som att befinna sig i ett levande dockskåp. En ravin delar byn i två delar, en undre och en övre. I den undre delen är husen slitna och ålderstigna, vissa ligger i ruiner. Övre delen av Dryopida är finast och mest levande. Det är här man hittar alla tavernor och kaféer, några affärer och byns största kyrka.

 

Dryopida på Kithnos är en av Kykladernas finaste byar.

Den här vänliga mannen i Dryopida gav oss ett minne för livet.

 

Läs om den vänlige mannen i Dryopida här »


Den vackra och bilfria byn Chora 5 km från Merichas är Kithnos administrativa centrum och huvudstad. Chora kallas oftast för Kithnos av öborna.

Chora skiljer sig inte nämnvärt från andra "Choror" i Kykladerna. Alla är byggda efter samma trevliga mall bestående av vitkalkade hus med blå dörrar och fönster som trängs längs en huvudgata dekorerad med pelargoner i olivdunkskrukor, slingrande bouganvilla och klematis. Från huvudgatan ringlar sig mindre gränder vidare mot nya mål, kanske till ett torg med en bländvit kyrka och kanske en taverna eller ett kafenión i ett hörn.

 

Chora på Kithnos är en av Kykladernas finaste byar.

Chora.

 

Ungefär så ser det ut i Chora på Kithnos. Chora är ett måste när du är på Kithnos, precis Dryopida är ett måste. Vad som skiljer byarna åt är att Chora är mer uppfiffat, lite mer välmående helt enkelt. Den trivsamma huvudgatan kantas av hemtrevliga tavernor, kaféer och småbutiker.

 

Missa inte att besöka Chora när du reser till ön Kithnos i Grekland.

En av tavernorna i mysiga Chora.

 

En annan by du helst inte ska missa är kustbyn Loutra cirka 4 km norr om Chora. Här finns två heta källor, Kakavos och Agii Anargiri, vars vatten sägs bota allehanda sjukdomar, bland annat hjärtsjukdomar och reumatism. Källorna var kända redan under antiken, även turkarna gillade Loutra, under turkiska ockupationen fanns här ett äkta turkiskt bad, Hamam Andassi. Än idag drar källorna folk.

 

I kurorten Loutra på Kythnos finns det finns heta källor och spa.

Kurorten Loutra där det finns heta källor.

 

På senare år har Loutra utvecklats som turistort, här finns ett stort urval av hotell och pensionat. Det som lockar är självklart de heta källorna, men också den fina hamnen där tavernorna ligger på rad. Några av tavernorna har servering på sandstranden som går längs med byn. Stranden är för övrigt helt okej om man vill ta ett dopp.

 

Stranden och de heta källorna i Loutra på Kithnos.

Stranden och de heta källorna i Loutra. (Kolla "sälen" i nedre delen av bilden.)

 

Affärer i Loutra på Kithnos.

Denna dam i Loutra gav oss också gav oss ett minne för livet.

 

Läs om den pillemariska damen i Loutra här »


STRÄNDER PÅ KITHNOS

Om du är ute efter långa sandstränder med kritvit pulversand har du inget att hämta på Kithnos. Stränderna är helt okej, men inte så att man springer benen av sig. Fördelen med Kithnos stränder är att det alltid gott om plats.

 

Martinakia beach nära Merichas på Kithnos i Kykladerna.

Martinakia beach nära Merichas.

 

Martinakia beach ligger på lagom promenadavstånd (5-10 minuter) från Merichas, alldeles runt hörnet på vägen mot Chora. Stranden ligger i en frodig dal med mycket grönska. Det är en fin liten vik med två tavernor, några pensionat och hyggligt med skugga från tamarisker.

 

Episkopi beach på ön Kithnos i Kykladerna.

Episkopi beach.

 

Episkopi beach ligger cirka 20 minuters promenad från Martinakia. Bortsett från att det är en mycket längre strand än den i Martinakia är de väldigt lika varandra, samma gråaktiga sandlådesand och skuggande tamarisker. I ena hörnet ligger strandens enda taverna.

 

Apokrousi beach på Kithnos är en av öns bästa stränder.

Apokrousi beach.

 

Apokrousi beach är en väldans lång sandstrand som omges av höga skuggande träd i en vid bukt med klart och inbjudande vatten. En klart bättre strand än de som beskrivs ovan. Bakom stranden breder ett bördigt jordbrukslandskap ut sig.


Vandra på Kithnos i norra Kykladerna.

På vandring till Apokrousi beach.

 

I bortre hörnet av Apokrousi beach ligger en av två tavernor. Just denna taverna får en att tänka på hur Grekland gestaltade sig innan turisterna kom, menyn är som hämtad från Kajsa Varg - man tager vad man haver. Och har man inte det går man ut bland grödorna och plockar från odlingarna. Lantligt och gemytligt.

 

Snorkla med snorkel och mask i havet som omger ön Kithnos.

Det är lätt att hitta egna små badvikar på Kithnos.

 

Du bör inte heller missa är byn Kanala med sitt berömda kloster med samma namn som byn. Under byn finns en fin strand som av vissa anser vara Kithnos näst bästa strand.

 

Kanala beach under klostret Panagia Kanala.

Kanala beach under klostret Panagia Kanala.

 

Kolona beach är av många ansedd som Kithnos finaste strand. Stranden ligger på båda sidor av ett näs som förbinder fastlandet med ön Agios Loukas. Här finns ingen taverna och ej heller någon skugga. Kolona trafikeras med badbåt från Merichas under högsäsong, för att ta sig dit på egen hand följer man vägen som börjar efter tavernan på Apokrousi beach.


SEVÄRDHETER PÅ KITHNOS

Katafiki Cave i Dryopida är den största sevärdheten efter klostret i Kanala. Grottan sägs vara en av de längsta i landet och innehåller stalagmiter och underjordiska sjöar. Den upptäcktes 1841; 1908 började man utvinna järnmalm ur grottan, gruvdriften pågick fram till 1939. Under andra världskriget användes grottan som gömställe.

 

Katafiki Cave i Dryopida på Kithnos är en av Kykladernas finaste grottor.

Nedgången till Katafiki Cave i Dryopida.

 

Grottmynningen står öppen och det är bara att kliva ner, men det bör man inte utan guide, det är mörkt och förfärligt läskigt efter bara några meter. Jag har gått ner utan guide och utan ficklampa, det gör jag inte om, jag insåg efter en stund hur dumt det var och sprang som en antilop mot utgången. Finns det grottspöken? Guidade turer erhålls under högsäsong.

 

Klostret i Kanala är Kithnos viktigaste sevärdhet.

Klostret Panagia Kanala byn i Kanala är säkrare att besöka än grottan i Dryopida.

 

Museum i Chora på Kithnos.

Det gulliga utomhusmuseet i Chora.

 

HOTELL PÅ KITHNOS

Nästan alla turister bor i Merichas, pensionaten är utspridda på tre sidor, vill du ha morgonsol väljer du högra höjden vid bortre änden av hamnstranden, vill du ha kvällssol väljer du att bo ovanför hamnen.


Här är tips på tre bra ställen i Merichas.

Boka Kontseta här »

Boka Foinikas Studios här »

Boka Tzamaros Studios här »

Boka andra hotell på Kithnos här »


LÄS MER OM KITHNOS

Om Kithnos Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera