Kalimera Grekland Syros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Syros i Grekland

Syros in English. Syros suomeksi.

Syros är Kykladernas administrativa centrum och Ermoupolis är hela ögruppens huvudstad. Trots en stor befolkning (21 500) är det en liten ö till ytan (84 km2). Syros har alltsedan revolutionen 1821 varit en kulturellt, ekonomiskt och administrativt viktig ö, inte bara för Kykladerna utan för hela Grekland. Hamnen i Ermoupolis var till exempel Greklands största ända till början av 1900-talet då Pireus tog över den positionen.

 

Ermoupolis och Ano Syros på Syros i Kykladerna.

Ermoupolis och Ano Syros uppe på höjden.

 

Syros är fortfarande en betydelsefull ö när det gäller administration, men är långt från sin ekonomiska storhetstid. Nästan alla stora industrier som förut fanns är nedlagda, det är bara varvet kvar. På den tiden var Syros en rik ö, och det har lämnat sina spår, inte minst märks det i Ermoupolis där det finns en mängd fina hus från glansperioden.

 

Den bedårande och vackra staden Ermoupolis på Syros i Grekland.

Den bedårande vackra staden Ermoupolis.

 

Syros besöks framförallt av grekiska turister, som utländsk turist är man i klar minoritet och man känner sig nästan som en sevärdhet. Bemötandet från öborna är vänligt och välkomnande, man behandlas mer som människa än som turist. Kanske beror det på att man på Syros inte är lika beroende av turister som på exempelvis Mykonos, Naxos och Santorini. Ett besök på Syros är ett besök i Grekland, till skillnad från ovannämnda öar där turismen dominerar vardagslivet.

 

Azolimnos beach är en av många barnvänliga stränder på Syros i Kykladerna.

Azolimnos är en av många barnvänliga stränder på Syros.

 

Vill du läsa om Syros på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. Den innehåller 13 A4-sidor, inklusive 40 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
På Syros är skyltarna på grekiska, här sitter gubbarna på kafenións och babblar, här lever grekerna sitt vardagsliv, här spelas grekisk musik, här diskuteras det livligt i gränderna och det finns bara grekiska tidningar. För att inte tala om det grekiska köket som på Syros visar sig från sin bästa sida. Här har man verkligen möjlighet att botanisera i äkta grekisk husmanskost. Tavernornas menyer är anpassade efter grekernas magar, inte för de utländska turisternas dito.

 

Även stranden i Galissas på Syros är långgrund och mycket barnvänlig.

Även stranden i Galissas är långgrund och mycket barnvänlig.

 

Det dröjde många år innan jag första gången tog mig mod och klev av båten i Ermoupolis (se bild överst på sidan). Jag hade passerat hamnen med båt många gånger. Den stora staden skrämde mig. Så såg inte mitt Kykladerna ut. Vem vill frivilligt gå av i Ermoupolis, frågade jag mig. Ända tills den dag jag satte ner mina fötter på den stora kajen för första gången.

 

Sandstranden Achladi beach på Syros är långgrund och passar små barn.

Achladi är en annan av Syros många barnvänliga stränder.

 

Sedan tog det inte många timmar innan jag tog Syros till mitt hjärta, och jag funderade på mitt tidigare omdöme och mina fördomar. Anledningen att jag, och andra med mig, har och har haft fördomar mot Syros är det stora varvet man möts av i hamnen. Det känns som man är på väg in i Göteborgs hamn. Och Göteborg är inte vad man längtar efter när man har sockersöta kykladiska byar på näthinnan.

En rolig grej när vi första gången kom till Syros för att faktiskt kliva av båten kom en svensk kvinna med förvånat ansikte fram till mig: hon utbrast - Ska ni gå av HÄR? För säkerhet skull sa hon det två gånger. Jag svarade ja på hennes fråga, och undrade om hon ville haka på. Efter någon minuts tvekan, och konsultation med maken, svarade hon ja.

 

Byn Kini den bästa byn att bo i på Syros, tack vare den fina sandstranden och alla bra restauranger och tavernor.

Kini är en av mina favoriter på Syros.

 

Vi delade en taxi till Kini där vi stannade tillsammans under en fantastisk vecka. Syros visade sig vara en alldeles underbar ö. Till alla er som någon gång skrämts av den första anblicken av Syros vill jag säga: kasta fördomarna överbord och kliv av. Min tidigare förskräckelse för att kliva av i Ermoupolis har botats för alltid, idag tycker jag att Ermoupolis är en av övärldens finaste städer, och att Syros på många sätt är en helt fantastisk ö.

 

Här kan du se Syros 15 bästa stränder »

 


Du kan läsa mer om Syros via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Ingen charter. Bästa är att du flyger du till Aten och vidare med båt från Rafina, eller Pireus. Smidigast är att åka från Rafina som är mycket lugnare än kaotiska Pireus. Du kan även flyga till Mykonos och vidare med färja därifrån.

Det finns ett fåtal byar om man räknar bort turistorterna. De kändaste är Ermoupolis och Ano Syros. Ermoupolis är en alldeles underbar by, eller stad om man så vill. Ovanför Ermoupolis ligger Ano Syros vackert beläget på en av stadens två kullar. På bilden överst på sidan ser du båda byarna.

 

E-guide om Syros.

 

Det finns många fina stränder på Syros, de flesta är långgrunda och passar perfekt för barnfamiljer. Galissas och Kini är de populäraste stränderna. Min favorit är Delfini beach. Andra stränder är Agathopes, Azolimnos, Megas Gialos, Vari, Achladi, Abela, Finikas och Kokina. Som du märker finns det några stränder att välja på.

 

I fina Finikas på Syros finns en sandstrand och flera bra restauranger.

I fina Finikas finns en sandstrand och flera bra restauranger.

 

Om man bortser från Ermoupolis och Ano Syros finns det få andra sevärdheter som man måste se innan man lämnar ön, och det är ganska befriande.

Utbudet av hotell och pensionat är stort och standarden är bra. Du kan välja mellan ett flertal byar att bo: bland annat i Ermoupolis, Finikas, Galissas, Kini, och Megas Gialos. Välj Ermoupolis om du vill bo i en pulserande grekisk stad, välj någon av de andra om du vill ha nära till stränder.


LÄS MER OM SYROS

Om Syros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera