Kalimera Grekland Kos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Asklepion på Kos
Kos största sevärdhet utanför Kos stad är det gamla tempelområdet Asklepion som ligger cirka 4 kilometer väster om Kos stad, strax efter den så kallade turkiska byn Platani. Till Asklepion kan man ta sig på egen hand, med buss eller med leksakståget som utgår från Kos stad.

 

Asklepion. Kos.

Vy över delar av Asklepion och bort mot Bodrum i Turkiet.

 

Asklepion var tillägnat läkekonstens gud Asklepios, han som skänkte bot och tillfrisknande till dåtidens sjuklingar. Asklepios kännetecken var en stav omslingrad av en orm. Ni känner säkert igen den, staven är idag symbol för läkekonst och medicinsk vetenskap. Det sägs att Asklepion är det äldsta "sjukhuset" i Grekland, det finns till och med de som säger att det är det äldsta sjukhuset i hela världen.

 

Tempel i Asklepion.

Tempel vid övre delen av Asklepion.


Man får tro vad man vill, gammalt är det i vilket fall. Området är ganska stort, och var ännu större när det en gång begav sig. Idag är det mest ruiner och stenar kvar. Här finns ruiner av ett Asklepiostempel och andra mindre tempelruiner och flera kopior av kolonner och pelare. De mest fantasieggande är pelarna vid det forna Apollontemplet. Från trapporna till den tredje terrassen har man en imponerande utsikt över Kos stad och bort mot Bodrum i Turkiet.

 

Temple of Apollon i Asklepion på Kos.

Temple of Apollon i Asklepion.


LÄS MER OM KOS

Om Kos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera